Home » Thema-artikelen » Catalonië » Gemoedelijk wandelen in de vallei van Llobregós rivier

Gemoedelijk wandelen in de vallei van Llobregós rivier

Het natuurbeschermingsgebied van de vallei van de Llobregós rivier is een vrij onbekend natuurgebied waar het massatoerisme letterlijk in geen velden of wegen te vinden is. Wel kom je unieke flora en fauna tegen, in combinatie met maar liefst 30 kastelen en mé ér dan 30 wandel- en fietsroutes.

Gemoedelijk wandelen in de vallei van Llobregós rivier

Espai Natural Protegit de la Vall del Riu de Llobregós

Espai Natural Protegit de la Vall del Riu de Llobregós, zoals de Catalaanse benaming luidt van het natuurbeschermingsgebied van de vallei van de Llobregós rivier is gelegen in de driehoek van de steden Sanaüja, Biosca en Massoteres. Steden is hier misschien een groot woord, want het lijken eerder groot uitgevallen plattelandsdorpen waar de tijd soms lijkt stil te hebben gestaan. Het gebied is geologisch gezien vrij bijzonder vanwege haar ligging in de zogenaamde Centrale Depressie van Catalonië. Niet alleen komen er veel beschermde plantensoorten voor in het gebied, maar ook kun je er met een beetje geluk onder andere de grote parelhagedis, een steenmarter, das of zoetwaterkreeft tegenkomen tijdens het wandelen. Vogelaars kunnen in het gebied terecht voor onder andere de slangenarend, de indrukwekkende Oehoe of om naar het zingen van de wielewaal te luisteren.

Gemoedelijk wandelen in de vallei van Llobregós rivier

Ruta de les Gesses

Ondanks dat het gebied totaal niet toeristisch is - op de verschillende wandelingen die ik er heb gemaakt kwam ik nauwelijks andere mensen tegen - zijn er toch ontzettend veel gemarkeerde wandel- en fietsroutes in het gebied te vinden. Om echter een mooi overzicht van het gebied te krijgen kun je het beste de Ruta de les Gesses lopen of fietsen, want deze biedt je letterlijk een panoramisch uitzicht over de gehele vallei. Over een afstand van nog geen 12 kilometer maak je een luswandeling welke je voert naar de top van de Puig Arner, met een hoogte van 480 meter het perfecte uitzichtpunt over de vallei. De route is niet alleen te voet, maar ook prima op de mountainbike te doen. Dat vergt echter wel de nodige beenspieren, want de beklimming en de afdaling van de Puig Arner zijn behoorlijk steil.

Gemoedelijk wandelen in de vallei van Llobregós rivier

Ruta de l'Aubaga i la Solana

In deze route moet er ook worden geklommen, opnieuw middels een stevige beklimming en vervolgens een behoorlijk steile afdaling. Liefhebbers van een pittige downhill zullen dan ook smullen van deze bijna 15 kilometer lange route.Het hoogste punt ligt deze keer bij het gehucht Selvanera, dat slechts bestaat uit een paar huizen en overblijfselen daarvan. Tijdens de route wordt de Llobregós rivier tot twee keer toe overgestoken, maar je doet er goed aan om daarbij even de tijd te nemen om een pauze te nemen bij de rivier zelf. Als je namelijk rustig op de oever zit om te genieten van het kabbelende water, is de kans vrij groot dat je meerdere zoetwaterkreeften langs ziet komen. Deze beschermde dieren zijn verrassend groot in deze rivier, zelf heb k exemplaren van ongeveer 15 centimeter gezien.

Gemoedelijk wandelen in de vallei van Llobregós rivier

Ruta del Molí del Cava

Dit is de meest vlakke route in het natuurgebied en heeft een lengte van slechts 7 kilometer. Toch is het een interessante route, omdat hij je onder andere heel dicht bij de rivier brengt. Tot twee keer toe steek je de rivier over, op de beide extreme punten van de route. Deze loopt namelijk parallel aan de rivier door de vallei, zowel heen als terug. Hij is dan ook niet zwaar, maar wel lekker afwisselend en biedt je de mogelijkheid om jezelf af te koelen in het kabbelende water van de rivier. Bij Mas del Sot, of beter gezegd bij wat er nog rest van Mas del Sot, een oude boerderij, staan borden met uitgebreide informatie over de regio. Ook kun je er lezen over de flora en fauna die je tijdens het wandelen tegen kunt komen. Een andere bijzonderheid onderweg is de nog volledig in tact gebleven cabana die je langs de weg tegenkomt. Cabanas zijn te vergelijken met herdershutten, maar werden in deze streek vooral gebruikt voor het opslaan van gereedschap. Bij de hier gelegen cabana vertelt een informatiebord over de geschiedenis ervan, maar laten duidelijk tekening ook zien hoe een cabana in vroeger tijden werd gebouwd.

Gemoedelijk wandelen in de vallei van Llobregós rivier

Een GR rondom de vallei: GR170

Startend in het centraal gelegen dorp Torà loopt de GR170 in een grote cirkel door het natuurgebied. Over een afstand van 65 kilometer loop je door zeer afwisselend terrein, van bossen tot open vlaktes, en bezoek je niet alleen kleine gehuchtjes maar kun je ook diverse oude kastelen van dichtbij aanschouwen. De route is ook prima geschikt om op de mountainbike te doen en in het dorpje Torà zelf kun je prima overnachten, maar ook in de omliggende dorpjes zijn er verrassend veel rustieke overnachtingsplekken te vinden.

Gemoedelijk wandelen in de vallei van Llobregós rivier

Praktische links bij dit artikel