Home » Thema-artikelen » Catalonië » Wandelen en observeren in het natioanale jachtgebied Boumort

Wandelen en observeren in het natioanale jachtgebied Boumort

Boumort, of voluit het Reserva Nacional de Caça de Boumort, is een natuurgebied in het noordwesten van Catalonië en even ten zuiden van de Pyreneeën. Het is officieel een groot jachtgebied, maar dat maakt het juist ook zeer geschikt voor lange dagwandelingen om te genieten van de lokale flora en fauna.

Wandelen en observeren in het natioanale jachtgebied Boumort

Wandelen en observeren tegelijk

Niet voor niets is dit natuurgebied uitgeroepen tot jachtgebied: de variatie in flora en fauna is enorm en het is een waar paradijs voor mensen die bijvoorbeeld vogels of groot wild willen observeren. Zo is niet vreemd om tijdens het wandelen een langs vliegende gier te spotten of in de verte meerdere gemzen of herten het pad te zien kruisen. Het gebied leent zich uitermate goed om het wandelen te combineren met het observeren. Er zijn meerdere observatiehutten in het gebied, maar ook het landschap zelf lijkt op zo gevormd dat het é én groot amfitheater is. Vanaf de bredere paden en bergweggetjes heb je een wijds uitzicht over het lagergelegen gebied, want bijvoorbeeld het observeren van groot wild een stuk makkelijker maakt. Op diverse plekken zijn er tevens grote informatieborden geplaatst welke je precies vertellen wat er zoal aan flora en fauna te zien valt in het jachtgebied.

Wandelen en observeren in het natioanale jachtgebied Boumort

Cap de Boumort (2077 meter)

Het hoogste punt van het natuurpark is ook de naamgever van het gebied. De Cap de Boumort komt net boven de 2000 meter uit en biedt een spectaculair uitzicht in alle richtingen. Omdat het een afvlakkende top is heb je werkelijk een schitterend uitzicht op het gebied dat zich steeds verder uitbreidt naarmate je de top nadert. Maar het mooiste is dan toch wel het uitzicht richting het noorden, waar je een groot deel van de Catalaanse Pyreneeën kunt zien op heldere dagen. Daarnaast kun je echter ook enkele van de bekende en gemakkelijk te herkennen bergen in de directe omgeving herkennen, zoals de Pedraforca met zijn kenmerkende twee punten en de Montsec met zijn smalle kloven Montrebei en Terradets. De top van de berg wordt gekenmerkt door een betonnen paal met de naam van de piek, dus die is gemakkelijk te herkennen. Een veelgebruikte route om er te komen is via de Refugi de Boumort, welke ongeveer 120 meter lagergelegen is.

Wandelen en observeren in het natioanale jachtgebied Boumort

Ideaal voor sneeuwschoenwandelen

Omdat Boumort een jachtgebied is zijn er betrekkelijk veel paden te vinden die ook geschikt zijn voor 4x4. In de zomer zijn dat wellicht niet de mooiste paden om over te wandelen, maar in de winter zijn het ideale paden voor sneeuwschoenwandelen. Je kunt de auto onder aan de voet van het gebied laten staan en direct over de paden naar boven wandelen. Langs de wegen staan diverse informatieve borden die je duidelijk maken wat er zoal te zien is aan flora en fauna in het gebied, maar ook gedetailleerd kaarten die je precies duidelijk maken waar je bent. Zeker als je - net als ik- er vooral van houdt om gewoon op pad te gaan en niet steeds op een kaart te hoeven kijken, is dat ideaal. Enkele van de paden, onder andere die vanaf de ingang van het gebied nabij Bóixols naar de Refugi de Boumort is een perfect wandeling vanwege de vergezichten. In de winter, als er voldoende sneeuw ligt, is dit een heerlijke tweedaagse route, met als letterlijke hoogtepunt een overnachting in de hut (of voor de liefhebbers een doorsteek tot op de Cap de Boumort) bij open haard.

Wandelen en observeren in het natioanale jachtgebied Boumort

Populair in de bronstijd

Vooral in de maanden september en oktober (vaak nog tot half november) is het natuurpark erg populair onder mensen die het fenomeen van de bronstijd van herten willen beleven. De 'brama' zoals het in het Catalaans heet is de tijd dat de grote herten middels het burlen de vrouwtjes willen imponeren. Dankzij het feit dat je op de bergen van het park een wijds uitzicht hebt is het zo vrij gemakkelijk om te spotten waar het burlen vandaan komt. In deze tijd is het dan ook een stuk drukker in het park en doe je er goed aan om bijvoorbeeld de avond van tevoren al aan te komen en onderdak te zoeken in een hut. Op die manier kun je zowel dezelfde avond als de volgende ochtend het indrukwekkend burlen beleven.

Wandelen en observeren in het natioanale jachtgebied Boumort

Meerdere hutten

In het natuurpark kun je diverse hutten vinden, waarvan naar mijn idee de Refugi de Boumort en Refugi Cuberes (ook wel Casa Mirò genaamd) speciale aandacht verdienen. De Refugi de Boumort is voor velen niet alleen uitgangspunt voor een weekend herten kijken en luisteren in de bronstijd, maar ook voor het beklimmen van de Cap de Boumort. Het is een kleine onbeheerde hut, met binnen een open haard en buiten enkele houten picnic banken en tafels. In de zomer wordt het ook wel eens 'beheerd' door enkele vrijwilligers, maar dan nog is het een gratis onderkomen waar enkel een vrijwillige bijdrage wordt gevraagd. In de zomer is dat ook wel nodig, want omdat de hut goed bereikbaar is per 4x4 wordt hij in dat seizoen veelvuldig bezocht door Catalaanse families die er complete familiebarbecues organiseren. Refugi Cuberes is een volledig beheerde hut, welke ook een stuk lagergelegen is. Het is een gebouw bestaande uit twee verdiepingen en een groot aantal aparte kamers. In totaal zijn er 42 bedden beschikbaar in deze hut, waar je overigens ook terecht kunt om te eten. Het eten dat de waard je aanbiedt is bereid uit lokale ingrediënten en verrassend smakelijk. Enige nadeel voor mensen die rust zoeken is het feit dat er vanuit deze hut veel activiteiten worden georganiseerd en het dus vaak behoorlijk druk is in het seizoen van de bronstijd en de zomer.

Praktische links bij dit artikel