Home » Thema-artikelen » Catalonië » El Cinquè Llac, een bijzondere meerdaagse tocht door de Catalaanse Pyreneeën
El Cinquè Llac, een bijzondere meerdaagse tocht door de Catalaanse Pyreneeën
El Cinquè Llac, oftewel Het Vijfde Meer, is een rondwandeling in de Catalaanse Pyreneeën. Tijdens de wandeling in vijf etappes vang je steeds een glimp op van het bergmeer Montcortès. Tijdens de laatste etappe, na ruim 100 kilometer aan afwisselende uitzichten, zul je eindelijk oog in oog staan met dit prachtige stuk Pyreneese natuur. Een prachtige wandeling in het relatief onbekende gebied van de Pla de Corts plain en valleien Vall Fosca en Vall de Manyanet.

Etappe 1: De slapende reus (19,5 km)
Startend in La Pobla de Segur begint deze vijfdaagse route met een rustige stijging richting de Montsor, waarbij gedurende het stijgen het uitzicht steeds indrukwekkender wordt. De oude paden zijn hier en daar nog voorzien van de originele 'bestrating' en geven je als wandelaar het idee dat je je verder terug in de tijd begeeft met elke stap. Achter je, in zuidelijke richting, heb je een goed uitzicht op het indrukwekkende Montsec-gebergte, met duidelijk zichtbaar de twee diepe kloven: Terradets en Mont-rebei. Deze beiden kloven zijn ieder apart al een bezoek waard als je in deze omgeving bent, maar het doel van deze etappe ligt in de ander richting, onder andere de dorpjes Montsor en Peracalç passerend. Liefhebbers van een indrukwekkend uitzicht kunnen er echter ook voor kiezen om het nog hogerop te zoeken: een variant van de route loopt namelijk naar de L'Àliga, een top die niet voor niets "De arend" wordt genoemd. Tegen de tijd dat je de afdaling richting Peramea inzet krijg je ook zicht op de slapende reus: een bergkam die met enige fantasie de vorm heeft van een slapende reus. Het dorpje Peramea zelf is een schitterend Middeleeuws dorpje met de oude muren nog redelijk intact.

Etappe 2: De heksensabbat van Serraspina (14,6 km)
Na een welverdiende nachtrust in het dorpje Peramea gaat de route vanaf de centraal gelegen monumentale iep in het midden van het dorp weer verder. Deze etappe is eigenlijk één lange klim, waarbij je onder andere het dorpje Sellui zult passeren. Het hoogste punt van de etappe ligt net iets boven de 1500 meter, waarbij je de graat van de Serraspina als doel hebt. Deze berggraat heeft in het verre verleden een centrale plaats in genomen als het gaat om zwarte magie. Heksen waar op deze plek in die tijd heel gewoon, een goede reden om vooral niet te overnachten op de graat zelf, maar na het bereiken van de top de afdaling in te zetten richting het dorpje Beranui. Hierbij treed je ook het gebied van de zogenaamde donkere vallei (La Vall Fosca) binnen, terwijl je Gramenet halverwege de afdaling achter je laat liggen. Overnachten doe je zoals gezegd uiteindelijk in Beranui.

Etappe 3: De duivelsbrug (23 km)
Deze etappe start met een korte afdaling, waarbij je het oude pad van Beranui to La Plana de Mont-ros (de vlakte van Mont-Ros) volgt. Vanaf Mont-Ros gaat het echter al snel weer de hoogte in, naar onder andere Castell-estaó om opnieuw te kunnen genieten van het uitzicht over La Vall Fosca. De route blijft nu langere tijd redelijk op hoogte met hier en daar korte afdalingen en beklimmingen. Meest unieke ervaring van deze etappe is echter de Pont del Diable, de duivelsbrug. Dit staaltje van vakmanschap spreekt pas echt tot de verbeelding als je nagaat hoe men in die tijd het materiaal aangevoerd moest krijgen en de brug uiteindelijk vorm heeft kunnen geven. Dat hij vandaag de dag nog steeds de twee bergwanden met elkaar verbindt is dan ook verbazingwekkend. Misschien was het wel het werk van de duivel, de legende gaat immers dat de brug in slechts een enkele nacht is gebouwd. Gelukkig hebben de dorpjes en bezienswaardigheden die de rest van deze etappe in petto heeft namen die aan de goede kant staan, zoals kapel van de l'Ascensió (hemelvaart), Mare de Déu de Castellgermà en de eindbestemming les Esglésies (de kerken).

Etappe 4: De spookhuis (25,2 km)
De langste etappe van El Cinquè Llac, met ruim 25 kilometer op de teller om van les Esglésies naar Senterada te wandelen. Voor deze etappe staan dan ook ruim 7,5 uur gepland, dus vroeg beginnen is de beste optie. Na eerst nog een stukje richting het noorden te gaan, buigt de route bij Sentís langzaam maar zeker richting het zuiden af. Hoewel de etappe voor wat betreft afstand behoorlijk lang is, heeft hij technisch gezien niet echt lastige stukken. De beklimmingen zijn niet al te steil, de afdalingen evenmin. Het stukje stijgen naar de top van de Comillini is wat pittiger, maar daarna zorgt het schaduwrijke stukje door een bos voor wat afkoeling. Daarbij kom je onder andere nog langs het zogenaamde spookhuis, een plek waar je misschien maar niet te lang stil moet staan. Stilstaan is sowieso al lastig, want de afdaling op dit stuk vraagt om de nodige aandacht en is een flinke aanslag op de knieën. Eenmaal aangekomen in Cadolla gaat de route via oude paden langs Naens door tot het eindpunt van de dag: Senterada.

Etappe 5: Het bergmeer Montcortès (23 km)
Op deze laatste dag ga je dan eindelijk naar het daadwerkelijke Vijfde Meer dat de naam aan deze route heeft gegeven: het bergmeer Montcortès. Dit schitterende meer straalt een enorme rust uit en nodigt uit voor een lange pauze. In die tijd kun je dan ook alvast nadenken over de twee opties die als wandelaar krijgt voorgeschoteld om deze meerdaagse tocht te beëindigen. Ofwel via de Gelat-graat, waarbij je onderweg te maken krijgt met enkele stukken die zijn voorzien van kettingen en ladders en zeker niet geschikt zijn voor wandelaars met hoogtevrees. De andere optie is minder avontuurlijk, maar zeker niet minder mooi: de afdaling van het oude Montsor-pad, waarmee je vijf dagen eerder de meerdaagse tocht ook bent begonnen. Tijdens deze afdaling hoef je minder goed op te letten waar je je voeten neerzet en heb je dus meer tijd om te genieten van het uitzicht.

Op eigen houtje of volledig verzorgd
Het mooie van El Cinquè Llac is dat je de route volledig op eigen houtje kunt wandelen of volledig verzorgd. Om de route op eigen houtje te lopen kun je gebruik maken van de gratis beschikbaar gestelde GPS-tracks op Wikiloc. Overnachtingen boek je in dat geval ook zelf, maar ook dat kan via de website van de route. Op diezelfde website kun je ook de verschillende opties zien om de route verzorgd te volgen. Zo kun je voor een minder lange afstand kiezen als je bijvoorbeeld graag foto's maakt onderweg. Of gebruik maken van een gids die je onderweg alle bijzonderheden van de route en de directe omgeving kan uitleggen. Zelfs het volgen van de route op mountainbike of in gezelschap van een ezel is mogelijk. Juist die veelzijdigheid maakt dat de route geschikt is voor een zeer breed publiek, van wandelaars die veel kilometers willen maken tot mensen die zich minder fysiek willen inspannen, maar wel willen genieten van al het moois dat de route te bieden heeft.
Praktische links bij dit artikel
- Ara Lleida: http://www.aralleida.cat
- http://www.elcinquellac.com/
- http://www.casaparramon.net/ (accommodatie 1e etappe)
- http://www.casamacianet.com/ (accommodatie 2e etappe)
- https://www.casabatlle.com/ca/ (accommodatie 3e etappe)
- https://www.casaleonardo.net/ (accommodatie 4e etappe)
- https://www.casachurchill.cat/ (accommodatie 5e etappe)
- Catalonie.startpagina.nl: http://catalonie.startpagina.nl/