Home » Thema-artikelen » Catalonië » Ramat de Camins, meerdaagse tocht over oude paden in de Catalaanse Pyreneeën

Ramat de Camins, meerdaagse tocht over oude paden in de Catalaanse Pyreneeën

Met een totale afstand van ruim 300 kilometer, verdeeld over 15 etappes is de Ramat de Camins een schitterende meerdaagse tocht die de oude paden in de Catalaanse Pyreneeën in ere herstelt. Je kunt de etappes naar eigen wens aanpassen en bovendien zijn er ontzettend veel varianten die het mogelijk maken om er een geheel eigen route van te maken.

Ramat de Camins, meerdaagse tocht over oude paden in de Catalaanse Pyreneeën

Historie van de route

In 2006 werd gevierd dat vijftig jaar eerder Camilo José Cela en Josep Maria Espinàs de route voor het eerst liepen en daar elk hun eigen publicatie over had geschreven. Het jaar 2006 werd aangegrepen om niet alleen de route te herdenken, maar ook om markeringen aan te brengen en de route daadwerkelijk commercieel aantrekkelijk te maken voor het tourisme. Daarbij koos schrijfster en enthousiast wandelaar Núria Garcia Quera er bewust voor om zo min mogelijk asfalt te volgen en juist te kiezen voor de oude paden die her en der verspreid over deze regio nog te vinden waren. Ze schreef er zelf uiteraard ook een boek over (Nou viatge al Pirineu ) en de Ramat de Camins herboren. Ramat de Camins betekent letterlijk vertaald “kudde van route”, maar in deze context wordt bedoeld dat het veelbelopen paden zijn, elk met zijn eigen stukje geschiedenis en natuurschoon.

Ramat de Camins, meerdaagse tocht over oude paden in de Catalaanse Pyreneeën

De gehele Ramat de Camins is niet voor iedereen...

Liefhebbers van lange meerdaagse tochten zullen smullen van wat de volledige Ramat de Camins te bieden heeft: ruim 300 kilometer verspreid over 15 dag etappes van elk ongeveer 6 tot 7 uur wandelen. Begin- en eindpunt is steeds in een typische Pyrenees dorpje en onderweg kom je een enorme diversiteit aan landschap tegen. Beginpunt ligt iets ten noorden van Pobla de Segur, terwijl je 15 dagen later een stuk verder naar het westen aankomt in Pont de Suert. Een behoorlijke kluif uiteraard en voor veel wandeltoeristen misschien wel een beetje te veel het goede. Daarom werd besloten om een flinke hoeveelheid varianten te ontwikkelen, elk met hun eigen thema en natuurschoon. Deze verschillende modaliteiten (en uiteraard ook de gehele route) worden uitvoerig beschreven op de site van de route, waar ze overigens ook te boeken zijn. Een greep uit de mogelijkheden:

Ramat de Camins, meerdaagse tocht over oude paden in de Catalaanse Pyreneeën

Ramat de l’Est (Oostelijke Ramat)

Vertrekkend uit Pobla de Segur gaat dit onderdeel van de Ramat de Camins richting het noorden, op weg naar de pieken van de Catalaanse Pyreneeën. De route begint direct spectaculair, want je wandelt door de Collegats kloof, welke volgens de overlevering inspiratiebron is geweest voor Gaudí bij het ontwerpen van de ontzagwekkende Sagrada Familia in Barcelona. In Gerri de la Sal maak je kennis met de zoutindustrie die in deze streek voor veel rijkdom heeft gezorgd in vroeger dagen. Vervolgens loop je via de Siarb-vallei naar het wereldberoemde geluksdorpje Sort (sort is Catalaans voor geluk), waar vele miljoenen mensen jaarlijks hun geluk beproeven door een loterijticket te kopen. Via Rialp voer de route vervolgens naar Llavorsí, wat juist weer een sportieve bekendheid geniet vanwege het kolkende water dat een enorme aantrekkingskracht heeft op rafters en wilwaterkanoërs. Op de laatste dag van deze modaliteit van de Ramat de Camins kom je uit in Alins, wat voor velen als uitgangspunt geldt voor het beklimmen van de Pica d’Estats, de hoogste piek van de Catalaanse Pyreneeën.

Ramat de Camins, meerdaagse tocht over oude paden in de Catalaanse Pyreneeën

Ramat del Nord (Noordelijk Ramat)

Dit deel van de Ramat de Camins volgt als het ware de Pyreneeën in westelijke richting. Startend in Allins kom je na 7 dag etappes uit in Salardú. Daarbij heb je echter wel enkele van de meest spectaculaire valleien en toppen van de Catalaanse Pyreneeën gezien. Denk aan de Cardós-vallei, welke doorgangsvallei was (en vandaag de dag nog steeds is) van de herders die hun vee naar lagergelegen delen willen brengen via de Tudela-pas. Schitterende uitzichten vallen je ten deel terwijl je afdaalt in de vallei tot aan Ribera de Cardós. De volgende etappe brengt je echter al snel weer letterlijk en figuurlijk de hoogte in, waarbij je onder andere langs het klooster van Sant Pere del Burgal wandelt om uiteindelijk te overnachten in Escaló. Het enige nationale park dat Catalonië rijk is, Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, staat op het programma van de volgende etappe, waarbij je onder andere ook het adembenemende Sant  Maurici bergmeer zult bezoeken en daarna weer terug zult keren naar Espot. Vanauit Espot gaat het volgens in twee dagen via Esterri d’Àneu en Tredòs naar Salardú, gelegen in de schitterende Vall d’Aran. Gelukkig loopt de route voor een deel door de bossen, zodat in de zomer de nodige natuurlijke schaduwplekken zorgen dat je het niet al te zwaar zult hebben.

Ramat de Camins, meerdaagse tocht over oude paden in de Catalaanse Pyreneeën

Ramat de l’Oest (Westelijke Ramat)

Het westelijke deel van de Ramat de Camins voert voor een groot deel door de Vall d’Aran, maar zal vervolgens via Vielha richting het schitterende Boí voeren, met haar door de UNESCO tot werelderfgoed benoemde historische bouwwerken. Vertrekkend vanuit Salardú volg je de eerste dag voornamelijk de Garona-rivier en kom je onderweg langs en door pittoreske dorpjes die typisch zijn voor deze streek. De volgende dag keer je terug naar Vielha, met onder andere de mogelijkheid om onderweg enkele musea te kleine plaatselijke musea te bezoeken. De Vielha-pas is hoofdrolspeler van de volgende etappe en geldt als belangrijke verkeersader voor verkeer tussen noord en zuid in deze streek. Voor de wandelaar is het wellicht interessanter om te weten dat je hier bent omringd door enkele van de zogenaamde 3000-ers, toppen hoger dan 3000 meter. De Boí-vallei doet echter niet onder in schoonheid en is de betoverende achtergrond van de volgende etappe, met zoals gezegd de beroemde Romaanse kerken en gebouwen die door de UNESCO tot werelderfgoed zijn uitgeroepen. De route volgt vervolgens de vanuit de vallei meanderende Noguera Ribagorçana rivier tot het eindpunt in Pont de Suert.

Ramat de Camins, meerdaagse tocht over oude paden in de Catalaanse Pyreneeën

Andere mogelijkheden

De Ramat de Camins biedt zoals gezegd veel verschillende varianten en de hier genoemde delen zijn slechts enkelen daarvan. Zo worden er ook speciale deelroutes aangeboden waarbij je vergezeld kunt worden door een ezel, juist in stilt kunt genieten van uitzichten of een soort van voorproefje kunt krijgen door enkele van de mooiste delen van de route onder begeleiding van een gids te volgen. Alle genoemde opties zijn te boeken op de site van de route, waarbij je niet alleen de overnachtingen boekt, maar tevens kunt rekenen op prima ondersteuning en uiteraard een leuke souvenir.

Ramat de Camins, meerdaagse tocht over oude paden in de Catalaanse Pyreneeën

Route-paspoort

Wandelaars die de Ramat de Camins volgen kunnen hun voortgang op een heel bijzondere wijze bijhouden in een zogenaamd route-paspoort. In de zeventig dorpjes die deel uitmaken van de route zijn namelijk speciale plaquettes met een reliëf geplaatst, welke op geheel traditionele manier kunnen worden gebruikt voor het paspoort. In het paspoort zijn namelijk open plekken gelaten om het reliëf van de plaquette door te laten drukken door er met een potlood overheen te krassen. Onderstaande video laat zien hoe je dat doet, uiteraard met de potloden van de route zelf.

Praktische links bij dit artikel