Home » Thema-artikelen » Catalonië » Sneeuwschoenwandelen naar het Santuari Montgarri (Val d'Aran / Catalonië)

Sneeuwschoenwandelen naar het Santuari Montgarri (Val d'Aran / Catalonië)

Het Santuari Montgarri en de daarnaast gelegen berghut zijn de enige gebouwen die zijn overgebleven van het bijna 1000 jaar oude dorpje Montgarri in de Catalaanse Val d'Aran, vlak bij het skigebied Baqueira Beret en de Franse grens. Het is in de winter een ideale bestemming voor een gemoedelijke sneewschoenwandeltocht van ongeveer 11 kilometer.

Sneeuwschoenwandelen naar het Santuari Montgarri (Val d'Aran / Catalonië)

Gemakkelijk bereikbaar

Één van de dingen die Montgarri zo geliefd maakt als bestemming is het feit dat het vrij makkelijk bereikbaar is vanaf het bekende skiresort Baqueira Beret, één van de grootste skiresorts die Spanje kent. Baqueira Beret zelf is goed bereikbaar met de auto en heeft een grote (gratis) parkeerplaats, genaamd Plan de Beret, welke het startpunt van de hier besproken route is. Met het openbaar vervoer zijn er ook mogelijkheden, onder andere vanaf Barcelona met de bus (eventueel in combinatie met trein tot Lleida), maar met de bus ook direct vanuit Toulouse. Bijkomend voordeel voor mensen die met de auto gaan: omdat het skigebied goed bereikbaar moet blijven in de winter is de weg er naartoe vrijwel altijd goed begaanbaar.

Sneeuwschoenwandelen naar het Santuari Montgarri (Val d'Aran / Catalonië)

Routebeschrijving

Zoals gezegd start de route bij de parkeerplaats Plan de Beret. Aan de noordkant van de parkeerplaats is tevens de thuisbasis van Outdoor Montgarri, een bedrijf dat in de winter onder hondesledentochten en sneeuwmobieltochten (naar Montgarri) organiseert. Achter het grote gebouw waar de sneeuwschuivers staan geparkeerd is een kleine brug waar de route begint.De route is in het begin gemarkeerd met felgekleurde palen en gemakkelijk te volgen. Het pad klimt en daalt vaak geleidelijk, terwijl het door een bebost gebied (Bosc de Parros) de vallei volgt. Aan je rechterhand loopt de rivier genaamd La Noguera Pallaresa, terwijl je aan je linkerhand onder andere de Tuc deth Miei en even later ook de Tuc de Pèdescauç passeert. Aangekomen bij de kleine Cabana de Parros kun je genieten van een uitgestrekter uitzicht over de vallei.

Sneeuwschoenwandelen naar het Santuari Montgarri (Val d'Aran / Catalonië)

Niet veel later daalt de route een stukje stevig naar de brug die je passeert om onderlangs Es de Cabau te wandelen, één van de weinige nog bewoonde gebouwen die je in deze vallei tegenkomt. De rivier is nu ook duidelijk te zien beneden in de vallei, terwijl je langzaam weer hoogte wint tot aan een kruis dat tevens het eerste punt markeert van waar je het Santuari Montgarri kunt zien liggen. De afdaling kan nu worden ingezet, terwijl de vallei zich opent en je Montgarri in volle glorie kunt aanschouwen. Eenmaal op de binnenplaats kun je kiezen voor een bezoek aan de berghut (tevens bar) of - als hij open is - het kerkje zelf bezoeken.

Sneeuwschoenwandelen naar het Santuari Montgarri (Val d'Aran / Catalonië)

Voor de terugweg kun je kiezen om dezelfde route terug te nemen, maar persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om juist nog een beetje verder te lopen. Tegenover Montgarri steek je de rivier over en volg je het pad verder de vallei in. Daarbij passeer je onder andere Casa de Blai, maar ook de oude ruïnes van wat ooit het dorpje Montgarri vormde. Eenmaal voorbij het dorpje kom je uit op een Y-splitsing, waarbij je bijna rechtsomkeer maakt om over een bergweggetjes terug te lopen naar je beginpunt op Plan de Beret. De kans is groot overigens dat je hierbij de hondensleeën of sneeuwmobielen van Montgarri Outdoor tegenkomt, zij volgen namelijk dezelfde weg om bij Montgarri te komen.

Sneeuwschoenwandelen naar het Santuari Montgarri (Val d'Aran / Catalonië)

Extraatje voor de klimmers: Cap des Clòsos

Heb je een goede conditie en wil je de route uitbreiden met een interessante klim, dan kan ik de Cap des Clòsos van harte aanbevelen. Om deze te bereiken begin je op hetzelfde punt als iedereen, maar loop je al direct vanaf het begin net even iets hoger dan het gemarkeerde pad richting de kleine Cabana de Gessa. Vervolgens klim je in westelijke richting als het ware de rivier volgend welke hier tussen de Tuc deth Mieie en de Tuc de Pèdescauç naar beneden stroomt. De Cap des Clòsos biedt met een hoogte van 2418 meter een schitterend uitzicht dat de klim dubbel en dwars waard is. Zelf heb ik deze top helaas enkel in de zomer kunnen beklimmen omdat beide keren dat ik de route deed het weer niet toeliet om de hoogte in te gaan. Vanaf de Cap des Clòsos daal je vervolgens via de Tuc de Pèdescauç af naar eerst de Cabana des Gavachis, om vervolgens bij de Cabana de Parros je route naar Montgarri te vervolgen. Dit uitstapje voegt overigens zo'n 6 kilometer aan de totale route toe, maar dan uiteraard wel met de nodige extra hoogtemeters (en bijbehorend schitterend uitzicht).

Sneeuwschoenwandelen naar het Santuari Montgarri (Val d'Aran / Catalonië)

Ook buiten de winter een mooie route

De wandeling naar Montgarri is ook buiten de winter, als er geen sneeuw ligt, een erg mooie wandeling om te doen. Het skigebied ziet er (zoals veel skigebieden) zonder sneeuw bijna deprimerend uit, maar dat laat je al snel achter je zodra je de parkeerplaats hebt verlaten. Voor de liefhebbers is dezelfde route overigens ook prima op mountainbike te doen. In de omgeving worden er onder andere mountainbikes (en natuurlijk sneeuwschoenen) verhuurd.

Sneeuwschoenwandelen naar het Santuari Montgarri (Val d'Aran / Catalonië)

Praktische links bij dit artikel