Home » Thema-artikelen » Catalonië » Montserrat 360°, de magische route rondom en over een unieke berg

Montserrat 360°, de magische route rondom en over een unieke berg

Het Parc Natural de la Muntanya de Montserrat is de naam van een natuurgebied niet ver buiten Barcelona (Catalonië/Spanje) met één centrale berg: de Montserrat. Deze berg is onmiskenbaar van verre te herkennen dankzij de unieke vorm van de vele pieken die hier in een ver verleden door de zee werden opgeworpen. Middels de 2-daagse hike "Montserrat 360°" maak je kennis met de meest emblematische plekken van deze magische berg. Maar daar moet je wel iets voor doen: het is een inspannende route met hier en daar behoorlijk intense beklimmingen en afdalingen.

Montserrat 360°, de magische route rondom en over een unieke berg

Parc Natural de la Muntanya de Montserrat

Zoals gezegd bestaat het Parc Natural de la Muntanya de Montserrat voornamelijk uit de Montserrat zelf. Onder toeristen is deze berg vooral bekend vanwege het bekende klooster, maar voor klimmers en hikers is het een paradijs om in te vertoeven. De bijzondere geologische eigenschappen van de berg zorgen niet alleen voor spectaculaire klimroutes, maar ook voor adembenemende uitzichten. Zo kun je op een heldere dag vanaf de 1236 meter hoge top van de Sant Jeroni niet alleen in de verte Pyreneeën zien liggen, maar met een beetje geluk zelfs het eiland Mallorca. En zodra een beetje uit de buurt van het klooster komt heb je de kans om kennis te maken met de bijzondere bewoners van de berg: de berggeiten die van de steile wanden hun thuis hebben gemaakt.

Montserrat 360°, de magische route rondom en over een unieke berg

Montserrat 360°, de Magic Trail

De ontwerpers van Montserrat 360° hebben de route als sub-titel Magic Trail gegeven. En niet zonder reden: de Montserrat berg kent zoveel legendes en anekdotes dat het je onderweg niet eens zou verbazen als er iets magisch zou gebeuren. De bergtoppen waar je tijdens deze 2-daagse tocht tussendoor en overheen loopt hebben een enorme aantrekkingskracht voor klimmers, trailrunners en hikers. Klimmers blijven relatief dicht bij het klooster, aangezien daar de meeste klimroutes gemakkelijk toegankelijk zijn. Trailrunners kom je onder andere tegen onderweg naar de top van de Sant Jeroni. En hikers kun je over de hele berg tegenkomen, maar vaak zijn dat er maar een paar per dag. De reden is vrij simpel: de Montserrat is een behoorlijk onherbergzame berg, met veel steile paden. Dat vraagt behoorlijk wat inspanning en veel hikers kiezen er dan ook voor om dicht in de buurt van het klooster te blijven. Met de Montserrat 360° ga je echter de hele berg rond, waarbij je de meest emblematische pieken en plekken onderweg zult passeren.

Montserrat 360°, de magische route rondom en over een unieke berg

Twee etappes: noord en zuid

Zoals gezegd bestaat de Montserrat 360° slechts uit twee etappes: de ene trekt langs de zuidpunt en de ander langs de noordpunt van de berg. De totale afstand van de twee etappes samen is slechts 27,3 kilometer. Maar laat de schijn je niet bedriegen: de etappes zijn redelijk zwaar, vragen een zeer goede trittsicherheit en je maakt behoorlijk veel hoogtemeters. Je kunt zelf kiezen welke van de beide etappes je het eerst doet en ook in welke richting. Aan beide zijden van de etappes zijn er accommodaties: aan de noordkant is er een berghut (Refugi d'Agulles Vicenç Barbé), aan de zuidkant kun je bij het klooster kiezen uit een hotel of een hostel. Reservering van je overnachting kun je direct boeken als je besluit om het volledige "pack" van de route te bestellen op de website.

Montserrat 360°, de magische route rondom en over een unieke berg

Zuidelijke etappe (13,3 kilometer en +/- 1351 meter hoogteverschil)

De zuidelijke etappe is de zwaarste van de twee. Zeker als je ervoor kiezen om vanaf het klooster richting de Refugi d'Agulles Vicenç Barbé te lopen. Zo begint de route direct met een lange, maar nog redelijk eenvoudige klim tot aan het station van de bekende "Funicular de Sant Joan". Mensen die deze etappe in de tegenovergestelde richting lopen en bij aankomst bij dit station te moe zijn om verder te gaan kunnen er eventueel voor kiezen om met de Funicular af te dalen naar het klooster.

Montserrat 360°, de magische route rondom en over een unieke berg

Sant Jeroni en Albarda Castellanat

Voorbij het station verlaat je het toeristische deel van de route, waarbij je al vrij snel volledig wordt omgeven door de unieke pieken die de Montserrat zo kenmerkend maken. Al stijgend kom je steeds dichtbij de Sant Jeroni, de hoogste piek van de berg met 1236 meter. Het laatste stuk stijg je je via een lange stenen trap tot het uitzichtpunt bovenop de piek. Een mooi moment om de omgeving in je op te nemen voordat je dezelfde trap weer afdaalt om naar de volgende piek te gaan: de 1178 meter hoge Albarda Castellanat. Heb je geen trek in de vrij steile beklimming van deze laatste (onder andere met behulp van enkele touwen voor extra veiligheid), dan kun je deze ook besluiten over te slaan. Er komen immers nog meer dan genoeg beklimmingen gedurende de rest van de etappe.

Montserrat 360°, de magische route rondom en over een unieke berg

Canal de Salamandra

Een uniek punt in de etappe is zonder twijfel het befaamde canal de Salamandra, een steile beklimming met aan weerszijden hoge rechte wanden. De beklimming is niet zozeer lastig, maar zorgt wel voor spectaculaire foto's om later nog eens terug te kijken. Lastiger is wellicht de afdaling die direct volgt, welke hier en daar voor glijpartijen kan zorgen. Voor mij dan ook reden om te waarschuwen dat je voor deze route absoluut een goede trittsicherheit moet hebben. Dat wordt nog eens extra bevestigd door de beklimmingen en afdalingen die volgen, tot je vlakbij de Montgrós bent, met 1133 meter de derde en laatste hoge piek van deze etappe.

Montserrat 360°, de magische route rondom en over een unieke berg

Grotten tot aan de Refugi d'Agulles Vicenç Barbé

Ben je eenmaal voorbij deze Montgrós, dan zijn de beklimmingen en afdalingen beduidend minder lastig en lang. Wel moet je nog een paar keer traverseren over licht hellende rotswanden, maar dat mag geen naam hebben in vergelijking met de beproevingen eerder op de dag. De route gaat verder langs een paar grotten en kent nu ook geen grote hoogteverschillen meer. De Refugi d'Agulles Vicenç Barbé is pas zichtbaar als je er vlakbij bent. Het welkom is er hartelijk, het eten fenomenaal en huttenwaard Llorenç vertelt je graag over het menu en de flora en fauna waar je tijdens een welverdiende rust van kunt genieten.

Montserrat 360°, de magische route rondom en over een unieke berg

Noordelijke etappe (13,3 kilometer en +/- 1161 meter hoogteverschil)

In vergelijking met de zuidelijke etappe is de noordelijke route een stuk minder zwaar. Je moet wel uitgeslapen zijn voor vertrek, want niet lang nadat je de berghut hebt verlaten moet je bij de Paso de la Portella vrij steil afdalen. Een goede manier om direct weer opgewarmd te raken voor de rest van de dag. De route heeft het komende stuk niet echt veel hoogteverschil, wat wel lekker is om te kunnen genieten van de imposante "Frares Encantats" waar we onderlangs passeren. Bij de "Coll de Guirló" wordt het weer klimmen geblazen, onder andere ook omdat we hier onder de befaamde "Roca Foradada" doorlopen: een spectaculaire opening in de rotswand die een schitterend frame biedt voor het uitzicht op de Montserrat. Een afdaling volgt tot vlak bij de weg en de hermitage van Sant Cecilia. Liefhebbers kunnen ervoor kiezen om hier een stukje van de route af te wijken en de hermitage te bezoeken.

Het is namelijk een goed moment op uit te rusten en op krachten te komen. Deze ga je namelijk nodig hebben. Bij het "Canal del Pou del Gat" begint immers de laatste, maar tevens flinke beklimming richting Pla de la Trinidad. De afdaling tot aan het klooster is lang, maar dankzij het uitgebreide trappenstelsel prima te doen.

Montserrat 360°, de magische route rondom en over een unieke berg

Als "pack" verkrijgbaar

Uiteraard kun je de Montserrat prima op eigen houtje bezoeken en de verschillende markeringen volgen die je onderweg tegenkomt. Maar je kunt er ook voor kiezen om een zogenaamde "tour-pack" te nemen op de website van de makers van de route. Daarbij kun je kiezen voor overnachtingen met of zonder het goodies-pack. De doos die je thuis gestuurd krijgt bevat enkele leuke en functionele producten voor de route, waaronder een geïsoleerde drinkfles, een gedetailleerde kaart van de route, een tas en vuilniszak en enkele lekkernijen. Inbegrepen zijn tevens de eventuele parkeerkosten voor de auto aan de noord- of zuidkant van de berg en advies van de organisatie (bijvoorbeeld middels een videocall om je eventuele twijfels weg te nemen en vragen te beantwoorden, maar ook een PDf met extra informatie en GPS-tracks).

Waarschuwing

Deze route is zeker niet voor de gewone bergwandelaar. Tijdens de route kom je vaak op punten waar absolute trittsicherheit nodig is en je ook zeker geen hoogtevrees moet hebben. Tijdens een groot deel van de route heb je geen ontvangst voor mobiele telefoon, dus zorg dat eventuele online kaarten al gedownload zijn in je telefoon als je deze wilt gebruiken.

Praktische links bij dit artikel