Home » Thema-artikelen » Catalonië » Via Calda, de ultieme meerdaagse tocht om tot rust te komen

Via Calda, de ultieme meerdaagse tocht om tot rust te komen

De 6-daagse bergwandeltocht Via Calda is een bijzondere meerdaagse tocht in de Catalaanse Pyreneeën welke je kennis laat maken met de beste en mooiste thermale zones van de Pyreneeën: El Pont de Suert, Boí, Tredòs, Arties, Vielha en Les. Bij deze tocht staan de thermale baden van het gebied centraal, een tocht om dus echt tot rust te komen.

Via Calda, de ultieme meerdaagse tocht om tot rust te komen

6 dagen, 77 kilometer en 2.831 meter hoogteverschil

De Via Calda in de Catalaanse Pyreneeën van Lleida is een lijnwandeling over een afstand van 77 kilometer en 2.831 meter te overbruggen hoogteverschil, verdeeld over 6 dagen en dagetappes. De dagafstanden van deze tocht zijn bewust kort gehouden, omdat je wordt uitgenodigd om naast het wandelen ook kennis te maken met de thermale baden en spa's die deze regio te bieden heeft. Overnachtingen zijn dan ook luxe hotels, welke je de mogelijkheid bieden om volledig tot rust te komen na het wandelen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het befaamde 'balneario' van Caldes de Boi dat al in de achttiende eeuw bezoekers ontving of het hoogste thermale hotel van Europa: de Banhs de Tredòs op 1.740 m hoogte. Maar ook de moderne Termas de la Baronia de Les, waar de Romeinen al kwamen, staan het programma.

Via Calda, de ultieme meerdaagse tocht om tot rust te komen

Verschillende mogelijkheden

Bij het reserveren van de Via Calda route heb je een groot aantal mogelijkheden om de route aan je eigen wensen aan te passen. Zo kun je niet alleen kiezen voor minder of meer luxe tijdens je verblijf in de verschillende hotels, maar bieden enkele van de dagetappes ook de mogelijkheid om langere of kortere varianten te kiezen. Daarnaast kun je je verblijf in enkele van de hotels uitbreiden met bijvoorbeeld een bezoek aan de termaalcircuits om zo helemaal tot rust te komen na je wandeling. Wat in ieder geval is inbegrepen is het vervoer van je bagage, een bezoek aan de beroemde 3 Romaanse kerken die tevens UNESCO werelderfgoed zijn en taxivervoer van Caldes de Boí naar de Presa de Cavallers (dam). Daarnaast is er voor de liefhebbers de mogelijkheid om enkele van de typische likeuren van de Val d'Aran te proeven. En niet geheel onbelangrijk: bij reservering van de route zit een routegids, kaart en de GPS-tracks inbegrepen in de prijs voor elke kamer.

Via Calda, de ultieme meerdaagse tocht om tot rust te komen

Van Pont de Suert naar Les

Zoals gezegd bestaat de route uit 5 wandeldagen. De eerste dag is bedoeld om aan te komen in Pont de Suert, waar je dan ruim de tijd hebt om het routeboek en de kaart door te nemen. Ook kun je deze dag gebruiken om in Pont de Suert nog wat proviand voor onderweg in te slaan in de lokale supermarkt. Op je eerste wandeldag loop je van Pont de Suert naar Boí, ook wel bekend als de toegangspoort tot het Parque Nacional de Aigüestortes y Estany de Sant Maurici. Van dat park kun je tijdens de tweede wandeldag genieten als je voor de iets langere variant kiest (15,6 in plaats van 6,5 kilometer). Op deze dag kom je aan in Caldes de Boí. Caldes de Boí is beroemd vanwege het thermale resort dat elk jaar weer veel bezoekers trekt. De ideale plek om volledig tot rust te komen en je flink in de watten te laten leggen.

Via Calda, de ultieme meerdaagse tocht om tot rust te komen

Op de derde wandeldag kun je ook uit meerdere varianten kiezen, onder andere door gebruik te maken van de jeeptaxi kun je kiezen voor minder kilometers wandelen. Alle varianten hebben echter als eindpunt Banhs de Tredòs, waar een thermaalcircuit is inbegrepen in de prijs van je overnachting. Via Baqueira an Arties kom je op de vierde wandeldag uit in Vielha, de grootste stad van de Val d'Aran. De lange variant van deze wandeldag vergt wat meer energie vanwege de hoogtemeters, terwijl de kortere variant juist op hoogte blijft en dus ook minder vermoeiend is. Je mist dan echter enkele van de meest spectaculaire uitzichten die de vallei te bieden heeft.

Via Calda, de ultieme meerdaagse tocht om tot rust te komen

Op de vijfde en laatste wandeldag gaat het Bossóst, met als uiteindelijke eindpunt de Termas de la Baronía de Les. De route volgt deze dag onder andere de Camin Reiau, de historische route tussen de kleine dorpjes van de Val d'Aran welke in zijn geheel zijn hersteld.

Meer informatie over de route is te vinden op de site van https://andandosinequipaje.com/via-calda/, waar je tevens kunt reserveren.

Praktische links bij dit artikel