Home » Thema-artikelen » Catalonië » Energie opladen in de bossen van Lleida: Banys de Bosc

Energie opladen in de bossen van Lleida: Banys de Bosc

Shinrin yoku is de Japanse manier van jezelf als het ware onderdompelen in de groene rust van een bos. In het Nederlands wordt dit ook wel bosbaden genoemd en in het Catalaans Banys de Bosc. Het staat voor het tot rust komen, en daarmee je eigen innerlijke energie opladen tijdens rustige wandelingen in het bos. Bij voorkeur gebeuren deze wandelingen in stilte, zodat je je volledig bewust kunt zijn van je omgeving en je eigen zintuigen. En hoewel dit voor sommige mensen vooral als 'zweverig' wordt gezien, is het absoluut een feit dat je tijdens een wandeling in stilte door een groot bos tot rust zult komen. Daarom in dit overzicht enkele van de mooiste bossen van Lleida in Catalonië waar je Shinrin yoku kunt beoefenen.

Energie opladen in de bossen van Lleida: Banys de Bosc

Avetosa de Riu, de meest authentieke shinrin-yoku van La Cerdanya

La Cerdanya is de comarca die de Pre-Pyreneeën scheidt van de Pyreneeën en grenst aan Frankrijk in het noorden. Het Parc Natural del Cadí-Moixeró heeft één van de best bewaarde bosgebieden dat bekend staat als Baga de Riu. Dwars door dit bosgebied loopt de route naar de Avetosa de Riu, monumentale bomen die met hun grandeur respect uitstralen. De route zelf is niet lang, ongeveer 4,5 kilometer, maar heeft wel een hoogteverschil van ongeveer 500 meter en vergt dus om de nodige energie. Dat wordt echter ruimschoots goed gemaakt met de rust die je ervaart tijdens het wandelen tussen de hoge bomen van dit bos, de energie die je opdoet tijdens het oversteken van kleine kabbelende beekjes en de spectaculaire uitzichten die je aan het eind van de wandeling in je kunt opnemen. Na afloop kun je dezelfde route teruglopen of een variant nemen om nog meer van dit schitterende bos te ontdekken.

Energie opladen in de bossen van Lleida: Banys de Bosc

Het wildste bosbad in El Solsonès

Deze korte, maar zeer indrukwekkende route is gelegen in de comarca El Solsonès en begint bij het dorpje Odèn. Dit kleine bergdorpje ligt op een hoogte van 1100 meter en de omgeving heeft daardoor een zeer gevarieerde begroeiing. De route start bij de Font del Vermell, rode bron in het Catalaans, en is voor het gemak gemarkeerd met rode paaltjes. Wat de route zo bijzonder maakt is de geur tijdens het lopen. Zo kun je niet alleen de zwoele geuren van de verschillende soorten dennen opsnuiven, maar kom je ook langs jeneverbesstruiken en bosjes tijm. De wandeling zelf is zoals gezegd erg kort, slechts één kilometer lang, en kent ook nauwelijks hoogteverschil. Daardoor is het ideale route om bijvoorbeeld ook in de heel vroege ochtend of juist late avond te lopen, zodat het gebrek aan daglicht je zintuigen nog eens extra prikkelt tijdens het wandelen.

Energie opladen in de bossen van Lleida: Banys de Bosc

Verhoogd wandelpad over een waterlandschap

De Segre-rivier heeft niet alleen grote invloed gehad op de naam van de comarca El Segrià, maar juist ook op het landschap. Dankzij deze rivier kon er een uitgebreid irrigatienetwerk worden aangelegd, waardoor er met veel succes landbouw kon worden bedreven in deze streek. Niet voor niets staat de streek bekend om de amandelbomen, olijfbomen en fruitbomen die elk jaar weer vele toeristen trekken als ze in bloei staan. Waar veel toeristen echter geen weet van hebben is het verhoogde wandelpad in het waterlandschap waar twee rivieren samenkomen: de Segre en de Cinca. Het verhoogde pad is zelfs toegankelijk voor rolstoelen en biedt de wandelaar de mogelijkheid om het waterlandschap van dichtbij te bekijken zonder natte voeten te krijgen. Enkele hutjes op strategische plekken bieden tevens gelegenheid om ook de lokale fauna te observeren. Rondom het wandelpad zijn er ook veel medicinale planten aanwezig, wat maar weer laat zien dat de natuur veel te bieden heeft.

Energie opladen in de bossen van Lleida: Banys de Bosc

De intieme atmosfeer van het bos van Pallerols

Het bos van Pallerols is gelegen in de indrukwekkende Sant Miquel vallei in de comarca Alt Urgell. In dit geval kun je auto achterlaten vlak bij de La Basseta berghut even buiten Sant Joan de l'Erm. Dit is overigens het startpunt voor een groot aantal wandelroutes, inclusief een route die specifiek is ingericht voor mensen in een rolstoel. Deze bosbad-route is een circulaire route welke start op een recreatie veld en voert naar de Serrat de la Costa. Dit gebied staat ok wel bekend als het Canada van Catalonië. Kabbelend water, een explosie van groen en het geluid van zingende vogels bieden niet alleen rust maar ook de nodige innerlijke energie. Gele markeringen voeren je langs El Pla de Berbegués weer terug naar het startpunt.

Energie opladen in de bossen van Lleida: Banys de Bosc

Meer boswandelingen voor 'banys de bosc'

Op de website van Lleida staan een groot aantal route beschreven die bijzonder goed geschikt zijn voor het beoefenen van Shinrin yoku of de banys de bosc. De meeste beschrijvingen zijn voorzien van downloadbare kaarten en allemaal bieden ze een uitgebreide uitleg van de directe omgeving van de route, zowel in het Catalaans en Spaans als ook in het Frans en Engels.

Praktische links bij dit artikel