Home » Thema-artikelen » Catalonië » De mooiste sneeuwwandelgebieden van Lleida in Catalonië

De mooiste sneeuwwandelgebieden van Lleida in Catalonië

De provincie Lleida in Catalonië heeft tijdens de wintermaanden veel te bieden. Niet alleen voor skiërs die bijvoorbeeld terecht kunnen in enkele van de mooiste en grootste skipistes van de Pyreneeën, maar zeker ook voor buitensporters die willen genieten van rust en natuur tijdens het sneeuwschoenwandelen. In dit artikel een overzicht van enkele van de mooiste sneeuwschoenwandelgebieden van Lleida in Catalonië.

De mooiste sneeuwwandelgebieden van Lleida in Catalonië

Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

In dit enige nationale natuurpark van Catalonië heb je meerdere routes met spectaculaire uitzichten. Vanuit zowel het oosten als het westen van het park heb je verschillende routes van verschillende niveaus en afstanden. Vanuit het oosten kun je via Espot het park betreden via goed begaanbare routes. Veel mensen kiezen voor deze kant, omdat je hier de mogelijkheid hebt om de emblematische twee pieken Els Encantats te zien. Het uitzicht over het bevoren en besneeuwde Estany de Sant Maurici is voor velen een goede reden om er een volle dag voor uit te trekken om te genieten van het natuurschoon van dit park.

De mooiste sneeuwwandelgebieden van Lleida in Catalonië

Naar Montgarri in de Val d'Aran

Montgarri is een klein dorpje dat eigenlijk enkel bestaat uit een berghut en een klein kerkje. Verscholen diep in de bergen is dit dorpje echter de ideale bestemming voor een tocht op schoenschoenen vanaf het grote skiresort Baqueira-Beret. Hier kun je gemakkelijk de auto parkeren en eventueel ook de 'raquetas' huren voor je wandeling. Deze wandeling voert je door een lange vallei, tussen besneeuwde toppen en dichtbegroeide bossen tot aan de open vallei waarin Montgarri is gelegen. Het uitzichtpunt vanaf waar je het dorpje ziet liggen is spectaculair en de rook die je ziet opstijgen uit de schoorsteen van de berghut maakt duidelijk dat er een warme maaltijd op je staat te wachten. Eventueel kun je er een tweedaagse route van maken door te overnachten in de berghut. Naast de normale gedeelde 'lagers' heeft deze berghut ook een luxere familiekamer voor wat meer luxe en privacy.

De mooiste sneeuwwandelgebieden van Lleida in Catalonië

Wandelen op hoogte bij Tavascan

In het uiterste noorden van Lleida/Catalonië, dicht bij de grens met Frankrijk ligt het dorpje Tavascan. Dit hooggelegen bergdorpje is de ideale uitvalsbasis voor sneeuwschoenwandeltochten op grotere hoogte en met een iets hogere moeilijkheidsgraad. Vanaf de Refugi de la Pleta del Prat, een berghut op de een hoogte van ruim 1700 meter, zijn er meerdere mogelijkheden om te sneeuwschoenwandelen. Zo kun je de route van ongeveer 10 kilometer volgen naar de Coma del Forn, welke met zijn 2865 meter hoogte een schitterend uitzicht biedt over de omgeving. Maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld naar de Refugi Certascan te wandelen, welke aan het gelijknamige bergmeer ligt. De routes in deze omgeving zijn vaak wat technischer van aard en je maakt dan ook meer hoogtemeters dan in veel andere gebieden. Maar de spectaculaire uitzichten zijn absoluut de moeite waard.

De mooiste sneeuwwandelgebieden van Lleida in Catalonië

Port de Comte, voor uitzichten op de Pyreneeën

Je hoeft echter zeker niet helemaal naar het uiterste noorden om lekker in de sneeuw rond te kunnen stoempen. Het natuurlijkgebied rond Port de Comte, een skigebied in de Pre-Pyreneeën biedt ook een groot aantal mogelijkheden om de sneeuwschoenen onder te binden en te genieten van de krakende sneeuw en schitterende uitzichten. Het voordeel van bijvoorbeeld de beklimming van La Coma is dat de stijging steeds redelijk geleidelijk is, waardoor je minder snel vermoeid zult raken tijdens het wandelen, Hierdoor kun je ook meer genieten van de uitzichten, niet alleen richting het zuiden (je kunt soms zelfs de Montserrat vlakbij Barcelona zien leggen), maar ook de besneeuwde hoge pieken van de Pyreneeën in het noorden.

Huren van 'raquetas' (sneeuwschoenen)

In alle hier genoemde gebieden zijn er meerdere mogelijkheden voor het huren van je 'raquetas' (sneeuwschoenen). Dat is altijd in combinatie met stokken, zodat je comfortabel kunt lopen. Veel gebieden bieden je ook de mogelijkheid om in een groep of onder begeleiding van een gids de route te volgen. Dit heeft als grote voordeel dat je zelf niet steeds hoeft te kijken of niet van de route afwijkt, maar natuurlijk ook dat je iemand bij je hebt die je alles kan vertellen over de natuur waarin je aan het wandelen bent. Het is vaak verbazingwekkend hoe veel deze gidsen weten en de interessante dingen die je ze kunnen vetellen onderweg om de route nog leuker te maken.

Praktische links bij dit artikel