Home » Thema-artikelen » Zweden » Hiken langs de spectaculaire Höga Kusten van Zweden

Hiken langs de spectaculaire Höga Kusten van Zweden

De Höga Kusten, High Coast of gewoon hoge kust van Zweden is een schiereiland in het noorden van Zweden. In het jaar 2000 uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO biedt gebied een keur aan hikingroutes in haar spectaculaire natuur, met haar ruige rotsachtige kust, verborgen strandjes en een keur aan grote en kleine eilanden die prima met een kajak te bezoeken zijn.

Hiken langs de spectaculaire Höga Kusten van Zweden

Een landschap in beweging

De Höga Kusten heeft haar naam te danken aan het feit dat het hier de hoogste kustlijn ter wereld betreft. En dan te bedenken dat het landschap ook vandaag de dag nog steeds langzaam blijft stijgen en in beweging blijft. Het bijzondere daarvan is dat er langzaam nieuwe stukjes land ontstaan, stranden letterlijk opschuiven en er zelfs nieuwe natuurlijke verbinden over land ontstaan tussen eilanden en het vaste land. Een curiositeit van het gebied is dan ook dat je vlak bij elkaar resten kunt vinden uit verschillende tijdperken uit de geschiedenis, maar dan op verschillende hoogte. Doordat het land immers ophoog kwam, schoof ook de kustlijn op en daarmee de nederzettingen die in loop der eeuwen zijn gesticht. Geen wonder dat het gebied dan ook niet alleen de interesse van veel buitensporters en natuurliefhebbers trekt, maar ook van wetenschappers die onderzoek willen plegen.

Hiken langs de spectaculaire Höga Kusten van Zweden

Nationaal natuurpark Skuleskogens

Midden in het beschermde gebied van de Höga Kusten ligt het nationale natuurpark Skuleskogens. Je zou het een miniatuurversie kunnen noemen van het gehele gebied dat door UNESO onder bescherming werd gesteld. Het bijzondere aan dit natuurpark is het feit dat de flora van het noorden en de flora van het zuiden van Zweden elkaar in dit natuurgebied ontmoeten. Deze grote verscheidenheid maakt het een schitterend gebied voor prachtige wandelingen. Er zijn dan ook diverse gemarkeerde routes uitgezet en uiteraard loopt het bekende Höga Kunstleden, het High Coast Trail, dwars door dit natuurpark. Eeuwen geleden lag een groot deel van het park nog geheel onder water en waren slechts enkele bergtoppen te zien als eilandjes in de zee. Waar vroeger kust of strand was, zijn er nu bijvoorbeeld uitgestrekte keienvelden. Wat je zeker niet mag missen zijn de indrukwekkende uitzichten vanaf de hoogste punten van het park over de vele kleine eilandjes die je in de directe omgeving kunt waarnemen. En uiteraard maak je een wandeling dwars door de spectaculaire Slåttdalsskrevan, een kloof met aan weerskanten kaarsrechte rotswanden. Aan het eind wacht je een klein meer met luxe hut voorzien van stapelbedden open haard en toilet. Om te overnachten kun je gebruik maken van je eigen tent, maar veel beter nog van de zeer goed onderhouden onbeheerde hutten die je verspreid over het park kunt vinden. Het park zelf heeft drie officiële ingangen, elk voorzien informatieborden, barbecueplekken en toiletten.

Hiken langs de spectaculaire Höga Kusten van Zweden

Höga Kunstleden, het High Coast Trail

Wil je maximaal de natuur van de Höga Kusten tot je nemen, dan heb je mogelijkheid om de zogenaamde Höga Kunstleden, het High Coast Trail, te volgen. Deze gemarkeerde wandelroute trekt over een afstand van 127 kilometer van zuid naar noord door het gebied. De route is bijzonder goed gemarkeerd met oranje markeringen en daar waar nodig zelfs voorzien van de kenmerkende houten loopvlonders die je op veel wandelroutes in Scandinavië tegenkomt. De route bestaat in totaal uit 13 etappes, maar is zo opgezet dat je niet elke etappe hoeft te lopen. Elk begin- en eindpunt is namelijk ook goed bereikbaar per auto en daardoor kun je gemakkelijk kiezen welke delen van de route je graag zou willen lopen. Onderweg word je getrakteerd op een grote variëteit aan flora en fauna, maar het bijzondere is natuurlijk dat je door een berglandschap loopt dat vlak aan de kust ligt. Hoge bergpaadjes worden dan ook regelmatig afgewisseld met stukken langs of over het strand. Uiteraard zijn er onderweg een groot aantal hutten waar je heerlijk tot rust kunt komen bij het haardvuur. Voor de liefhebbers is er overigens ook een High Coast Cycling Trail.

Hiken langs de spectaculaire Höga Kusten van Zweden

Mjälton, het hoogste eiland van Zweden

Mjälton is een groot eiland iets ten zuidoosten van het nationale natuurpark Skuleskogens. Het is niet het grootste eiland in de regio, maar wel bijzonder. Met haar 236 meter hoge piek in het midden is het namelijk het hoogste eiland van Zweden. Om er te komen heb je echter een boot nodig. Je kunt je laten afzetten door een gecharterde boot, maar veel leuker is het om een zeekajak te huren en vervolgens al peddelend het eiland te verkennen. Een goede aanlegplaats is dan Sundsbodarna, een uit de wind liggend strandje waar je tevens een kleine aanlegsteiger en waterbron kunt vinden. Er loopt een pad direct vanaf het strand naar de top van Mjälton. Besluit je om dat pad te nemen, vergeet dan niet om een steen mee te nemen van het strand. De traditie is namelijk dat elke wandelaar een steen met zich mee draagt en deze boven op de top legt om zo nog beter te kunnen genieten van het uitzicht. Aan de andere kant van de top kun je afdalen naar Baggviken, waarschijnlijk één van de mooiste baaitjes van de regio. In de zomer is het er dan ook vol met gasten, maar heb je het geluk om er minder mensen te treffen dan kun je onder andere genieten van de sauna(!), enkele hutten, vuurplaatsen en toiletten. Maar wees wel op je hoede... De legende gaat dat de trol die eerder op de nabijgelegen Skuleberget woonde de herrie van de lokale kerkklokken is ontvlucht en is neergestreken op dit eiland.

Hiken langs de spectaculaire Höga Kusten van Zweden

Ook voor liefhebbers van klimmen en zeekajakken

De eerder genoemde Skuleberget is de ideale berg voor liefhebbers van via ferrata. Direct aan de voet van deze berg, gelegen aan de E4 en daardoor zeer goed bereikbaar, is een groot klimcentrum dat materiaal verhuurt om de berg via één van de routes te beklimmen. Zowel beginners als gevorderde klimmers kunnen hun hart ophalen, want dit is het grootste Via Ferrata gebied van de noordelijke landen. Eenmaal boven kun je niet alleen genieten van een wijds uitzicht, maar ook van een ijskoud biertje of warme kop koffie in de daar gelegen berghut. Afdalen kun je via het goed gemarkeerde wandelpad of de kabelbaan. Zoek je het avontuur liever wat lager, dan kun je er voor kiezen om een zeekajak mee te nemen of te huren een zo de verschillende eilandjes te verkennen. Populair is de mogelijkheid om van strandje naar strandje te peddelen en zo telkens te overnachten onder de sterrenhemel of een hut. Veel van de strandjes zijn voorzien van faciliteiten zoals een toilet of vuurplek, die het verblijf flink kunnen veraangenamen.

Hiken langs de spectaculaire Höga Kusten van Zweden

Bereikbaarheid

De Höga Kusten ligt niet direct naast de deur. Zeker met de auto moet je er rekening mee houden om vanuit Nederland of België meerdere dagen onderweg te zijn. Een goede optie is dan ook om het vliegtuig te nemen naar Stockholm en van daaruit verder te vliegen naar het kleine vliegveld Örnsköldsvik. Heb je tijd en wil je genieten van het landschap onderweg: er is ook een rechtstreeks busverbinding vanuit Stockholm tot aan Örnsköldsvik die je de mogelijkheid beidt om al eerder in het zuiden uit te stappen en ze de Höga Kunstleden te beginnen.

Praktische links bij dit artikel

Een korte video-impressie van het gebied