foto

Gebruik van de filter

De Pocketfilter is een makkelijke filter om te gebruiken, het is een kwestie van de slang met zuiger in het water leggen, pompen en drinken. Toch zijn er een paar belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden bij het filteren.

Gebruik een schone fles
Een voor de handliggende maar vaak vergeten regel is dat een vuile fles het filteren overbodig maakt. Klinkt simpel, maar er zijn legio mensen die ontzettend hun best doen om kraakhelder water in een fles te pompen die vol zit met bacterieën. Maak dus altijd eerst je fles of beker goed schoon (met schoon water!).

Kies zorgvuldig een waterbron
Een andere fout die mensen maken is op elke willekeurige plaats gaan filteren; de filter kan immers 'alles' aan. Dat is echter niet het geval. Zo is een stromende beek vaak veiliger dan een stilstaande poel. Schuim aan de kant of ronddrijvende dode vissen moeten je ook aanzetten tot het zoeken van een andere plaats om water te filteren.

Let op de diepte van de bron
Tenslotte is het belangrijk hoe je de zuiger (het einde van de slang) ten opzichte van het wateroppervlak plaatst. Onderstaande foto's maken dat duidelijk:

Slang te diep Slang te ondiep Slang op juiste diepte

Te diep
De zuiger ligt op de bodem. Dus veel modder in de filter, met als gevolg verstopping en vaak moeten reinigen.

Te ondiep
De zuiger ligt net onder het wateroppervlak. En dat is nou net de plek waar de meeste bacteriën zich lekker voelen.

Juiste diepte
Door de zuiger boven de bodem te leggen heb je geen last van modder en het schoonste water.

Het eigenlijke filteren
Als je vervolgens gaat filteren is het in het begin even wennen hoe je zowel de fles moet vasthouden als de filter bedienen. Hoewel hier veel verschillende 'technieken' voor te verzinnen zijn, laat ik er hier twee zien:

Fles klemmen op de bodem

Fles vastzetten op de bodem
Door de fles vast te zetten op de bodem van het water (tussen het riet of rotsen is er altijd wel een manier te vinden), kun je je handen vrij houden om de filter te bedienen. Let er echter op dat er aan de buitenkant (mogelijk) besmet water zit en je dus de fles goed moet afvegen na het filteren.

Fles tussen de benen klemmen
Als je geen mogelijkheid hebt om de fles vast te zetten op de bodem, probeer 'm dan tussen je benen te klemmen. Het kost in het begin wat moeite, maar is zeker aan te raden als de stroming dusdanig sterk is dat de kans bestaat dat je fles er vandoor gaat als je 'm op de bodem probeert te klemmen.

Fles klemmen tussen de benen

Nu je eenmaal fris schoon water hebt kun je gaan denken aan het onderhoud van je filter. Dat begint met het reinigen.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 26-11-2020

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]