foto

Onderhoud aan de filter

Hoewel de Pocketfilter eigenlijk om weinig onderhoud vraagt, is het toch handig om te weten wat je zoal kunt doen om de levensduur van je filter zo lang mogelijk te rekken.

Laboratoriumtesten hebben uitgewezen dat je met een filter in de Pocketfilter zo'n 50.000 liter kunt filteren voordat de filter aan vervanging toe is. Dit is uiteraard getest onder de meest ideale omstandigheden en zal dus niet geheel overeenkomen met de praktijk van elke buitensporter.

Meten van filterdikte

Daarom is er een hulpmiddel uitgevonden dat je kan helpen te controleren of je filter nog wel voldoende veilig is om je drinkwater te maken. Het is de kleine soort katapult zonder elastiek die in het plastic zakje bij je filter zit. Dit stukje kunststof kun je namelijk niet over je filter schuiven als je het er tegen aan drukt. Als je na enkele (tientallen!) jaren filteren en vele malen reinigen van de filter het nog eens probeert, dan zul je zien dat het moment steeds dichter bijkomt dat je het wel over de filter kunt duwen. Als dat het geval is, dan wordt het hoog tijd om je reserve filter aan te spreken of deze aan te schaffen. Je filter is dan immers niet meer dik genoeg om alle vervuiling buiten te houden en kunnen vooral kleinere vervuilers wellicht doordringen tot de kern waar het schone water stroomt.

Onderhoudsset

Naast het bovenstaande stukje kunststof zitten er nog twee zaken in het plastic zakje bij je filter, te weten een kleine tube olie en een rubber O-ringetje. In je filter zit een zelfde O-ringetje als hetgeen je in het zakje kunt vinden. Dit ringetje zorgt voor een waterdichte afsluiting van het deel van de filter waar het schone water doorheen stroomt. Op het moment dat dit ringetje beschadigt, dan moet je het vervangen door het reserve ringetje.

Zover zal het echter maar zelden komen als je ook de olie gebruikt die in het tubetje zit. Deze olie moet je af en toe aanbrengen op het ringetje op je filter. Dit hoef je zeker niet vaak te doen, het is immers alleen bedoeld om uitdroging te voorkomen. Zo kun je het bijvoorbeeld heel goed aanbrengen als je tijdens de winter je filter nooit gebruikt en deze dus voor langere tijd in de kast komt te liggen. Of als je in een uiterst warm gebied verblijft, waar het inscheuren van het rubber eerder zal voorkomen als het te droog wordt.

Veel mensen vergeten dat het inpakken van filter net zo belangrijk is als het reinigen en het onderhoud. Hier wordt uitgelegd waarom.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 14-11-2020

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]