foto

Zonnebrillen

Was een zonnebril vroeger alleen voor piloten van Top Gun en alpien klimmers, tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken uit de uitrusting van serieuze (berg)wandelaars. Iedereen weet tegenwoordig dat een bril niet alleen 'hip' is, maar tevens je ogen beschermt tegen schadelijke stralingen en het zicht verbetert.

Schadelijke straling
Om te weten waar zonnebrillen je nou eigenlijk voor beschermen is het noodzakelijk om te begrijpen hoe licht is opgebouwd. Het spectrum volgend, kom je dan uit op ultraviolet (UV), zichtbaar licht en infrarood (onzichtbaar licht). Van deze 3 soorten is UV de meest gevaarlijke. UV komt het meest voor rond de evenaar en in hooggebergte, maar bijvoorbeeld ook tijdens bewolkte dagen kan het de ogen aantasten. Het is daarom belangrijk om altijd een zonnebril te dragen die je 100% tegen UV beschermt. Ofwel, die UV 100% tegenhoudt. Zichtbaar licht wordt door de hersenen waargenomen en die zullen je dan ook meestal een seintje geven als het tijd wordt om je te beschermen (je ogen knijpen dicht). Zichtbaar licht wordt vaak tegengehouden door donkergekleurde lenzen. Daarom zijn lenzen van alpien klimmers vaak zeer donker, net als die van zeilers (water reflecteert zonlicht, net als strand of woestijnzand en sneeuw en ijs). Tot slot is er nog het infraroodlicht. Meer dan de helft van het zonlicht bestaat uit dit onzichtbare licht. Dit is vaak het licht dat zaken verwarmt en is dus ook behoorlijk schadelijk voor je ogen.
Het zal je nu duidelijk zijn dat des te meer je wordt blootgesteld aan 'licht', des te beter je bescherming moet zijn. Het is dan ook van groot belang dat je er altijdop let dat je zonnebril voldoet aan de geldende CE normering (het kleine CE-stickertje). Vooral goedkope brillen willen hier nog wel eens niet aan voldoen, met alle schadelijke gevolgen voor je ogen op de koop toe.

De kleur van lenzen en de effecten van die kleuren
Vaak heb je zonnebrillen in verschillende kleuren (de lenzen dan) en kijken mensen welke kleur ze leuk vinden. Elke kleur heeft echter zijn eigen kenmerken en daardoor ook gebruiksmomenten. Zo zijn geel-gekleurde glazen vaak ideaal voor sneeuwwandelaars die in de sneeuw lopen tijdens bewolkte dagen (betere perceptie van diepte in de nauwelijks verschillende kleuren van sneeuw), zijn bruin en groen ideaal tijdens felle zon en dagelijks gebruik en is een reflecterende (spiegel) lens perfect voor het hooggebergte waar de zon wordt gereflecteerd op sneeuw en ijs.

Materiaal voor lenzen
Over het algemeen zijn er 2 hoofdsoorten materialen waar lenzen van gemaakt kunnen zijn:
Kunststof (bijvoorbeeld polycarbonaat): Dit is een redelijk goedkope grondstof voor lenzen en redelijk krasbestendig. Het materiaal is erg licht en dus ideaal voor actieve dragers.
Glas: Glas is duurzamer dan kunststof, maar ook duurder en zwaarder. Hoewel krasbestendiger zal glas een harde knal vaak niet overlezen, waar een kunststof lens zal buigen, maar niet barsten.
Uiteraard zijn er ook tussenvormen, zoals nog goedkoper kunststof of nog lichter glas. Je zult dan moeten kijken naar wat je wilt uitgeven (van heel goedkoop 'plastic' to heel duur glas) en hoe je de zonnebril gaat gebruiken (zwaar glas is minder geschikt voor hardlopen of mountainsbiken).

Onderverdeling in categorieën
Om een juiste keuze te maken uit de vele soorten lenzen hoef je niet alleen op kleur en materiaalsoort te letten. De meeste bekende merken werken tegenwoordig met 4 categorieën (CE Standard Protection Classes), waardoor je makkelijker kunt kijken of de bril wel past bij de omstandigheden waarvoor je 'm wilt gebruiken:

Cat.

% zichtbaar licht dat wordt doorgelaten

Omstandigheden

0

80 tot 100%

zwaar bewolkte omstandigheden

1

43 tot 80%

bewolkte omstandigheden

2

18 tot 43%

zonnige omstandigheden

3

8 tot 18%

zonnige omstandigheden, hooggebergte en op water

4

3 tot 8%

zonnige omstandigheden, hooggebergte en op water, niet te gebruiken in de auto

Extra's bij zonnebrillen
Je kunt het zo gek niet verzinnen of een (zonne)brillen fabrikant heeft er al aan gedacht. Wat dacht je bijvoorbeeld van de 'Overhead' van Oakley, een zonnebril die niet 'om' het hoofd, maar over het hoofd wordt opgezte voor een optimale stevigheid (tijdens actiesport). Of -minder opvallend- de zijklepjes op zonnebrillen die je een betere bescherming geven tegen zijlicht. En uiteraard de -oh zo elegante- neusflapjes die je neus extra tegen de zon beschermen.
Er zijn daarnaast echter ook nieuwigheden die je geld kunnen besparen. Zo is er de 'Magic' van Julbo die met 3 soorten lenzen wordt geleverd die je met een clik-systeem kunt bevestigen. Heb je dus altijd de juiste bril bij je. Of flexibele pootjes, zodat je ze niet bij de eerste de beste buiging al breekt, maar ook om te zorgen dat je de bril beter kunt afstemmen op de vorm van je hoofd.. Ook áctief reinigende brillenkokers, verstelbare/flexibele neusbruggen en rubberen (anti-glij) lagen op pootjes zijn al niet meer weg te denken als het gaat om de moderne buitensportbril.

Bekende zonnebrilmerken zijn o.a.: Cébé, Julbo, Oakley en Optic Nerve.


Hiking-site.nl op Twitter




Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2025

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }