Home » Thema-artikelen » Spelen met vuurstarters
Spelen met vuurstarters
Één van de leukste dingen van buiten zijn in de natuur is zelf je vuurtje maken. Uiteraard altijd met de nodige voorzichtigheid en gecontroleerd, maar het geeft je uitstapje net even dat beetje extra. Om het nóg interessanter te maken zou je en volgende keer eens kunnen kiezen voor een andere vuurstarter dan gewone lucifers of een aansteker. Ik heb er in dit artikel een paar op een rijtje gezet, samen met enkele producten die kunnen helpen om tondel te maken.
Tinder on a Rope (Light My Fire)
Om een goed vuur te maken moet je altijd beginnen met een goede basis die als brandstof kan dienen. Vaak wordt zogenaamd tondel (Tinder in het Engels) gebruikt, een materiaal dat goed brandt zoals kleine stukjes hout of watten. Een natuurlijk tondel is hout van de pijnbomen uit de Mexicaanse Higlands, dat door Light My Fire is verwerkt tot Tindersticks of Tinderdust. Een leuke en praktische vorm van dit hout is Tinder on a Rope, een stuk Tinderstick met een koord. Dit gaat gemakkelijk mee in de broekzak of hangend aan de rugzak en brandt dankzij het hoge gehalte aan hars bijzonder goed. Door kleine flinters van de stick af te snijden maak je een bedje van tondel dat vervolgens gemakkelijk is aan te steken met een vuurstarter.
Pack Pal Tindermaker and Fire Starter (Smith's)
Wil je liever niet in de weer met een mes om je Tinderstick te lijf te gaan, dan is de Pack Pal Tindermaker and Fire Starter van Smith's een ideale oplossing. Het is een klein doosje dat je eigenlijk het best kunt vergelijken met een kaasrasp. Met dit verschil dat je nu geen kaas gaat raspen, maar een stuk hout. En dat hoeft uiteraard niet perse een Tinderstick te zijn, want elke houtsoort voldoet voor de Pack Pal Tindermaker and Fire Starter. En dankzij het vernuftige ontwerp wordt het verkregen houtpoeder opgevangen in de Tindermaker zelf, zodat je het gemakkelijk op een hoopje kunt gieten om daarna aan te steken. De Pack Pal Tindermaker and Fire Starter komt - zoals de naam al doet vermoeden - inclusief een vuurstarter: een flint welke vonken met een zeer hoge temperatuur maakt waarmee je het vuur snel kunt aansteken. Overigens heb ik uit eigen ervaring geleerd dat de Pack Pal Tindermaker ook prima werkt als het hout een beetje nat is. Doordat je er poeder van maakt is de kans dat je het toch kunt aansteken een stuk groter dan dat je dat met takjes probeert.
Firesteel (Light My Fire)
De Fire Starter die in de Pack Pal Tindermaker van Smith's zit verwerkt is te vergelijken met de Firesteel van Light My Fire. De originele Firesteel is ontworpen voor het Zweedse leger en is gemaakt van een magnesium stick in combinatie met een RVS-strijker. De werking van de Firesteel is even simpel als briljant: je schraapt met de strijker over de magnesium stick om zo vonken te veroorzaken die vervolgens het vuur starten. Mocht je problemen hebben om de vonken op de juiste plek te krijgen, dan kun je het ook andersom doen: de strijker vlak bij het tondel houden en er vervolgens de magnesiumstick langs te halen. Daardoor ontstaan de vonken altijd op dezelfde plek. Deze vonken hebben overigens een temperatuur van bijna 3000 graden Celsius, waardoor ze vrij gemakkelijk het al geprepareerde tondel ontsteken.
FireKnife (Light My Fire en Morakniv)
Een leuke uitvinding van Light My Fire en Morakniv is het bekende FireKnife: een stevig outdoormes met een Firesteel verwerkt in het heft. Deze is met een draaibeweging uit het heft te halen en direct te gebruiken. Zo heb je altijd een vuurstarter bij de hand om een vuur te ontsteken. Bovendien is het mes bijzonder praktisch en robuust en dus ideaal voor gebruik in de vrije natuur. Leuke bijkomstigheid voor liefhebbers is dat het mes verkrijgbaar is in een groot aantal verschillende kleuren, zodat ieder gemakkelijk zijn of haar eigen mes kan herkennen.
Sweetfire Strikeable Fire Starter (UCO)
Wil je je vuurtje gewoon snel en zonder omwegen aansteken, dan kies je voor de Sweetfire Strikeable Fire Starters. De Sweetfire Strikeable Fire Starter is gemaakt van een bijproduct van suikerriet: genaamd bagasse. Dit belangrijke ingrediënt wordt al over de hele wereld gebruikt als duurzame biobrandstof. Het zijn een soort dikke lucifers welke dankzij de plantaardig wax ongeveer 7 minuten kan blijven branden. Voor het aansteken van deze firestarters heb je dus nog wel een strijkvlak nodig zoals je op lucifersdoosjes ziet, maar de verpakking van de Sweetfire Strikeable Fire Starter is daar uiteraard van voorzien. Een belangrijk voordeel van deze lucifers is de combinatie van de lange brandtijd en het feit dat je ze rechtop kunt zetten. Daardoor kun je ze gemakkelijk als basis van een klein kampvuurtje gebruiken.
Titan Stormproof matches (UCO)
Gewone lucifers blijken vaak tijdens een tocht niet zo praktisch. De lucifers in het doosje raken hun brandbare kop snel kwijt, ze zijn vaak klein en bovendien branden ze maar heel even en zijn ze erg gevoelig voor de wind. De Titan Stormproof matches zijn van een geheel ander caliber: deze verweren nauwelijks, kunnen perfect tegen weer en wind en zijn een stuk langer en sterker. Bijzondere aan deze grote lucifers is bovendien het feit dat je ze letterlijk onder water kunt dompelen en dan nog gaan ze niet uit. Ze blijven normaal gesproken ongeveer 25 seconden branden en zijn daardoor ideaal voor het aansteken van een vuurtje of olielamp onder minder ideale omstandigheden. Komend jaar komen er overgens een nieuwe (milieuvriendelijke) versie van deze lucifers op de Europese markt.
Veilig stoken: Flatpack Grill en firepit (UCO)
Wat bij vuurtje stoken altijd voorop moet staan is de veiligheid. Staar er harde wind of is het al lange tijd erg droog geweest: ontsteek dan gewoon geen vuur. Er zijn jammer genoeg teveel voorbeelden van kleine kampvuurtjes die enorme bosbranden hebben veroorzaakt. Maar ook in het klein moet je denken aan verschroeide ondergrond die gemakkelijk 24 uur na het vuurtje spontaan kan ontbranden door een beetje wind. Mijn voorkeur gaat daarom uit van een ondergrond van stenen of zand of als het kan het gebruik van een vuurkorf. De Flatpack Grill en firepit van UCO is daar een mooi voorbeeld van. Deze staat van de grond, kan tegelijkertijd dienstdoen als barbecue en laat bovendien geen brandsporen aan in de natuur. Een ideale oplossing dus voor mensen die wel een vuurtje willen stoken, maar niets willen beschadigen.
Praktische links bij dit artikel
- UCO Gear: http://www.uco-gear.nl/
- Light My Fire: http://www.light-my-fire.nl/
- Morakniv: http://www.moraofsweden.nl/
- Smith's: https://www.smithsproducts.com/
- Light My Fire FireKnife: https://www.hiking-site.nl/materialen_bespreking.php/240/light+my+fire+swedish+fireknife
- UCO Flatpack Grill en firepit: https://www.hiking-site.nl/indekijker-2018-uco-flatpack-grill.php