Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Light My Fire Swedish FireKnife

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 09-07-2017, 05:24

Light My Fire Swedish FireKnife

FireSteel vuurmakers waren jaren geleden alleen nog voorbehouden aan de die hard bushcrafters. Tegenwoordig hebben ook de doorsnee buitensporters steeds vaker een FireSteel bij zich. Light My Fire heeft daarom en wel erg leuke combinatie gemaakt: de Swedish FireKnife, een stevig buitensportmes mes ingebouwde FireSteel.

Zweedse degelijkheid

Light My Fire staat als merk niet alleen bekend om het maken van vuur. Dit Zweedse merk probeert al jaren buitensporters ervan te overtuigen dat het koken in de buitenlucht niet iets is dat zo snel mogelijk moet gebeuren, maar juist een moment is om tot rust te komen en maximaal te genieten van je omgeving en het samen koken. De FireKnife past prima in die filosofie: het is een mes dat verkrijgbaar is in tal van vrolijke kleuren en maakt het aansteken van het voor een bijzondere belevenis. Het mes zelf komt van Morakniv, de bekende fabrikant van Zweedse topmessen voor buitensporters en bushcrafters.

Even vernuftig als praktisch

Het FireKnife is een stevig mes gemaakt van roestvrij Sandvik 12C27 staal en is voorzien van een stevige greep met rubber antislip-laag. In het handvat zit de FireSteel verwerkt. Middels een draaibeweging wordt de FireSteel losgeklikt en kun je hem gebruiken om vuur aan te steken. Maar natuurlijk ook gewoon om je brander aan te steken als een open vuur niet mogelijk of wenselijk is. De FireSteel zelf gaat volgens Light My Fire tot 3000 keer strijken mee, dus ruim voldoende om de komende jaren nooit meer zonder vuur te zitten. Bijkomend voordeel van de FireSteel is natuurlijk dat hij onder alle omstandigheden werkt (ja, ook als hij nat is of als het -20 graden is).

De features

Uiteindelijk is de FireKnife niet meer dan een stevig buitensportmes met ingebouwde FireSteel. Maar toch hebben Light My Fire en Morakniv nog enkele handige features in het ontwerp weten te verwerken. Allereerst het mes zelf: de punt daarvan is zo spits dat hij gebruikt kan worden om splinters te verwijderen (iets dat ik zelf gelukkig nog niet heb hoeven uit te testen). Het heft is voorzien van antislip-rubber en ligt daardoor stevig in te hand. De FireSteel is voorzien van een koord, zodat je hem eventueel om je pols kunt hangen om hem niet kwijt te raken. Aan de bovenzijde is de vorm ergonomisch, zodat je met je duim gemakkelijk de FireSteel van he mes kunt draaien. Het mes wordt geleverd in een schede, welke is voorzien van een stevige riemclip. Aan de onderzijde is deze tot slot voorzien van een opening, zodat er geen water in de schede blijft staan op regenachtige tochten.

Conclusie

Met de FireKnife maakt Ligth My Fire naar mijn idee in iedereen de drang wakker om "vuurtje te steken", het aansteken van een vuur op deze wijze is namelijk toch wel bijzonder. Door dat vervolgens met een zo mooi en degelijk vormgegeven mes te doen, dat bovendien in vele (opvallende) kleuren verkrijgbaar is, is zeker een pluspunt. Misschien is wel het enige pluspunt dat je FireSteel uiteindelijk een keer op zal raken en je dan een nieuw mes moet kopen. Maar tegen die tijd is mes waarschijnlijk toch al aan vervanging toe.

Pluspunten

  • Stevig en degelijk mes
  • Altijd vuur beschikbaar
  • Verkrijgbaar is vele opvallende kleuren

Minpunten

  • FireSteel niet te vervangen

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.lightmyfire.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: