Home » Thema-artikelen » Andorra » De mooiste uitzichtpunten van Andorra

De mooiste uitzichtpunten van Andorra

Natuurlijk heb je in een land als Andorra, dat is omringd door de hoogste pieken van de Pyreneeën, een hoop mooie uitzichtpunten. Maar sommigen zijn wel heel bijzonder en absoluut de moeite van het bezoeken waard. In dit artikel een overzicht van enkele van de mooiste uitzichtpunten van Andorra.

De mooiste uitzichtpunten van Andorra

Mirador Roc del Quer

Het uitzichtpunt Mirador del Quer of ook wel Mirador de Canillo is 20 meter lang platform dat je hart sneller laat slaan. Niet alleen vanwege het schitterende uitzicht dat je vanaf het platform hebt, maar ook dankzij de deels transparante glazen vloer van het platform. Hierdoor heb je niet alleen uitzicht om je heen, maar ook recht naar beneden. Daardoor krijg je pas écht het gevoel dat je in de bergen bent!

Op dit platform ben je nooit alleen, want aan het uiteinde ervan zit ook La Ponderer, een sculptuur van Miguel Angel González, welke een man voorstel die op zijn gemak zit te genieten van het uitzicht. Dit sculptuur is overigens niet het enige kunstwerk dat je in de omgeving tegenkomt. Vanaf de parkeerplaats langs de CS-240 waar je de auto kunt achterlaten is er een korte, interactieve wandelroute uitgezet naar de mirador. Onderweg kom je zo onder andere standbeelden de Mexicaanse beeldend kunstenaar en architect Jorge Dubon tegen, waaronder zijn drie enorme totempalen die fier in de lucht steken.

De wandeling naar het uitzichtpunt zelf is ongeveer 400 meter lang, dus al na ongeveer tien minuten kun je genieten van het wijds uitzicht over Montaup-vallei en de Valira d'Orient. Een informatiebord en een klein museum geven je bovendien meer informatie over alles wat je om je heen ziet.

De mooiste uitzichtpunten van Andorra

Tristaina solar uitzichtpunt

De 2701 meter hoge Peyreguils vormt samen met vier andere pieken de Tristaina crique. Wat de Peyreguils echter uniek maakt ten opzichte van de vier andere pieken is het bijzondere Tristaina solar uitzichtpunt. Dit uitzichtpunt wordt gevormd door een groot rond platform met een doorsnede van 25 meter en een 27 meter hoge mast in het midden. Het bijzondere aan dit bouwwerk: het doet tevens dienst als enorme zonnewijzer, waarbij de grote mast de tijd op het platform aangeeft.

In relatie met de zon is er nog een bijzonderheid in dit gebied. Elk jaar, op 7 augustus om 7.37u in de ochtend schijnt de zon namelijk precies door een groot gat op de Pic d'Arcalís en is dat gedurende 3 minuten lang te zien. Een bijzonder natuurverschijnsel dat je vanaf het Tristaina solar uitzichtpunt kunt aanschouwen.

Overigens hoeft de hoge ligging van het uitzichtpunt je niet af te schrikken. Uiteraard kun je besluiten om er helemaal naartoe te lopen, via bijvoorbeeld het Estany de Creussans en Port de Creussans. Maar een heel comfortabele manier om er te komen is het nemen van de Tristaina kabelbaan en vervolgens de Creussans stoeltjeslift.

De mooiste uitzichtpunten van Andorra

Hoog in de lucht: Tibetaanse brug van Canillo

Heb je geen last van hoogtevrees en wil je even heerlijk uitwaaien op de langste Tibetaanse brug van Europa? Dan is de brug van Canillo een uitzichtpunt dat je zeker niet mag missen. Op een hoogte van 1875 meter vormt deze 603 meter lange brug een voetgangers verbinding over de Vall del Riu. In het midden ben je ruim 150 meter boven de grond en kun je de wind door je haren voelen en genieten van een spectaculair uitzicht. Althans als je je ogen durft open te houden op deze adembenemende hoogte.

Gezien de hoogte van de brug wordt de toegang goed gecontroleerd en kun je de brug enkel betreden na een korte rit in de officiële bus vanuit Canillo. De busrit is bij de prijs inbegrepen en de bus laat je op korte afstand van de brug achter.

Na een korte wandeling over terra firma komt vervolgens het moment om je hoogtevrees te vergeten en de eerste stappen te zetten op deze 1 meter brede hangbrug. Je kunt zelf kiezen of je helemaal naar de overkant loopt en daarna weer terug of enkel tot het midden loopt om zo, hoog boven de vallei, het uitzicht in je op te nemen. Een ervaring die voor velen het letterlijke hoogtepunt van hun bezoek aan Andorra is.

De mooiste uitzichtpunten van Andorra

Andere uitzichtpunten

Naast de genoemde bijzondere uitzichtpunten zijn er ook veel uitzichtpunten die minder toeristen trekken, maar zeker niet minder mooi zijn. Denk hierbij aan de Mirador de Les Fonts, Mirador de la Gau de Llosa of Mirador Roc de la Sabina. Wat elk van deze uitzichtpunten met elkaar gemeen hebben is dat ze je niet alleen laten genieten van een schitterend uitzicht, maar tevens de perfecte plek zijn voor een uitgebreide picnic in de prachtige natuur van Andorra.

Meer informatie kun je vinden op visitandorra.com en de sociale netwerken @andorraworld.