Home » Thema-artikelen » Catalonië » GR-107: Camí dels Bons Homes

GR-107: Camí dels Bons Homes

De Camí dels Bons Homes (GR107) loopt historisch gezien van Queralt(E) naar Montségur/Foix (F), dwars door het nationale natuurprak Cadí-Moixeró en de Pyreneeën. Een bijna 200 kilometer lange tocht vol historie en natuurschoon en lang genoeg om een wandelvakantie te vullen.

De route van de Katharen

In lang vervlogen tijden waren het de Katharen een klein volk dat leefde volgende de regels van verdraagzaamheid, gelijkheid en het niet bezitten van zinloze eigendommen. Beide seksen waren gelijk, religie deed er niet toe en iedereen leefde in saamhorigheid. Om te prediken over hun levenswijze en de aanvoer van goederen gebruikten zij smalle paadjes dwars door de Pyreneeën om Catalonië te bereiken. De Spaanse Inquisitie maakte daar echter een einde aan en achtervolgende de Katharen (ook wel Bons Homes 'Goed Volk' genoemd) tot aan hun forten in Montségur. Uiteindelijk konden zelfs de dikke muren van hun verdedigingswerken het niet aan en werden zij allen verbrand. Veel later werd dezelfde route gebruikt tijdens de Spaanse burgeroorlog en door smokkelaars om te ontkomen aan de staat. Tegenwoordig is er nauwelijks iets te merken van al die actie: de route voert de wandelaar door een schitterend natuurgebied met prachtige uitzichten.

Cadí-Moixeró

De GR107 is makkelijk te volgen en zeer ruim voorzien van overnachtingsmogelijkheden. In Gósol en Bagà zijn er bijvoorbeeld campings en refugio's, evenals in het park Cadí-Moixeró zelf. De route loopt eerst evenwijdig aan de grotere bergen van het park (van west naar oost) om na Bagà er volledig in te duiken. Langs de Penyes Altes en de Moixeró gaat de route naar de refugio Sant Jordi, waarbij we af en toe een schitterend uitzicht hebben op de al eerder geziene Pedraforca. Na een verblijf in Sant Jordi gaat het over Coll de Pendís richting de uitgestrekte Cerdanya-vallei.

De Cerdanya

De vallei van Cerdanya loopt evenwijdig tussen de Pyreneeën en het park Cadí-Moixeró. Het is een indrukwekkende ervaring om hier te lopen, simpelweg omdat je weet dat je de hoge bergen in het zuiden zojuist achter je hebt gelaten, terwijl je de (nog hogere) bergen in noorden binnen kort zult passeren. In Bellver de Cerdanya kun je eventueel een extra rustdag nemen om jezelf klaar te maken voor het hoogste punt van de route: de Portella Blanca midden in de Pyreneeën.

Pyreneeën

Tijdens het stijgen naar de Portella Blanca kom je echter eerst langer het kasteel Cal Jan de la Llosa. Van hieruit heb je een schitterend uitzicht over het park Cadí-Moixeró en kun je bijvoorbeeld de eerder gepasseerde Moixeró en Penyes Altes duidelijk herkennen aan de andere kant van de vallei. Je bent hier ook ongeveer halverwege de route als je de afdaling inzet naar Porta. De rest van de route is wat minder geaccidenteerd en je zult ook vaker de oude ruïnes tegenkomen waar Ariège zo bekend om staat.

Ariège

Eenmaal in Ariège is het genieten geblazen van deze vele ruïnes die zijn te bezichtigen van de oude forten. Vooral in Montségur, Roquefixade en Montaillou kan de wandelaar uren ronddolen over oude muren en al zittend tussen de kantelen wegdromen over de zware gevechten die hier zijn geleverd. Het aantal overnachtingsmogelijkheden is hier optimaal (welhaast elk dorp biedt die mogelijkheid) en ook kun je hier en daar een frisse duik nemen in kleine beekjes om je voeten af te koelen van de vele kilometers die gemaakt zijn.

Links: