Home » Thema-artikelen » Catalonië » Via ferrata aan de Costa Brava

Via ferrata aan de Costa Brava

Voor veel mensen staat de Costa Brava gelijk aan liggen op het strand of wandelen langs het strand. Maar voor de meer actieve vakantieganger is er in deze streek ook een keur aan schitterende klettersteigroutes (via ferrata).

Via Ferrada de la Cala de Molí

Dit is waarschijnlijk de enige via ferrata die letterlijk aan de kust ligt. Tijdens deze tocht hang je bijna continu boven de zee aan de rotswand van de Costa Brava (woeste kust). Nabij de vissersplaats Sant Feliu de Guixols kun je het startpunt vinden om vervolgens gedurende ongeveer 2 uur in touw te zijn. In hartje zomer is de route te warm, maar tijdens een dag met woeste golven is niets zo spectaculair om hier aan de kabel te hangen. In de zomer dien je dan ook zwaar ingesmeerd en beschermd tegen de zon te gaan, terwijl je in de andere maanden (zeker bij veel wind) rekening moet houden met vochtige omstandigheden. De route heeft overigens een hoogteverschil van zo’n 40 meter en is ‘gemiddeld’ qua moeilijkheidgraad. Je kunt ‘m echter een stuk moeilijker/interessanter maken door de tocht tijdens volle maan met een hoofdlamp op te doen.

Via Ferrada de les Agulles Rodones

In de omgeving van de 405 meter hoge Montclar kunnen liefhebbers van klettersteigen en klauteren zich volledig uitleven. Er zijn hier meerdere routes, waarvan sommige alleen geschikt voor klettersteigeraars, anderen ook gewoon voor de wandelaar zonder hoogtevrees. Hoogtepunt voor veel mensen is hier de hangbrug ‘pont de ferro dels Carcaixells’ die je passeert als je richting de top van de Montcalm wilt wandelen/klauteren. In deze omgeving vind je ook de Via Ferrada de les Agulles Rodones, een moeilijke route die je een hele dag zoet kan houden en een hoogteverschil van 260 meter overbrugt. De route is vol met zeer ‘luchtige’ passages en ook moet je op diverse plaatsen hangbruggen passeren. Hou er bij deze route ook rekening mee dat je twee keer moet abseilen, dus voor deze route geldt als geen ander dat gedegen materiaal (en kennis ervan!) noodzakelijk is.

Via Ferrada de les Gorges de Salenys

In het natuurgebied Les Gavarres vindt je de Gorges de Salenys, een kloof die diep in de bossen is verborgen. Het grote voordeel van de klettersteig is dat hij prima is te combineren met mensen die geen materiaal hebben om te klettersteigen: er loopt namelijk een gewone wandelroute pal naast en onder de klimroute langs. De route zelf doe je in ongeveer 2 uur en daarbij overbrug je een hoogteverschil van zo’n 100 meter. Het mooiste is dat overigens om te doen als het net geregend heeft: je klautert dan namelijk langs, over en soms ook door het kletterende water. Dat maakt de –overigens gemiddeld geclassificeerde- route een stuk spectaculairder. Leuk is in elk geval het eerste stuk. Daarbij klauter je door een kloof die zo smal is dat je gemakkelijk beide kanten aan kunt raken. De wandelaars lopen hier met een kleine boog omheen, maar uiteindelijk kom je allemaal weer samen bij de kabelbruggen en vervolgens de ‘pont de fusta’, een schitterende hangbrug dwars over het diepe ravijn. Handig om te weten: de GR92 loopt hier vlak langs, dus een dagwandeling is zo gemaakt.

Andere opties in de omgeving

Heb je eenmaal de smaak te pakken van de routes in de kusstreek, dan kun je ook in de wijdere omgeving op zoek gaan naar via ferrata routes. Een bekend gebied is dat van de Montserrat, de ‘heilige’ berg voor de Catalanen. Hier vind je enkele van de moeilijkste en mooiste routes van Catalonië (zoals het beruchte Canal del Mejillón). Maar ook hier geldt dat ook wandelaars hun hart op kunnen halen. Er zijn meerdere wandelroutes uitgezet en goed gemarkeerd. En ook voor klimmers zijn er meer dan genoeg mogelijkheden. Niet voor niets dat veel klimmers omrijden om deze berg met zijn vele subtoppen te beklimmen. Ook een stukje verder naar het noorden, in de omgeving van de Montseny is er een mooie route: Via ferrada de les Baumes Corcades, een tocht die bijna recht omhoog gaat naar de top van de Turó del Puigsagordi.

Bereikbaarheid

De Costa Brava is tegenwoordig zeer goedkoop bereikbaar per vliegtuig. Verschillende budgetmaatschappijen vliegen op Girona, van waaruit je binnen een uurtje bij de kust bent. Ook vanaf Barcelona kom je er zo, bijvoorbeeld met de trein die langs de kust voert (daarna de bus). Vanuit datzelfde Barcelona is de Montserrat overigens bijzonder makkelijk te bereiken. Zowel met openbaar vervoer (rechtstreekse trein vanaf het centrum van de stad tot aan de berg zelf) als met de auto.

Link: