Home » Thema-artikelen » Catalonië » Multisporten in de Terradets-kloof in Lleida/Catalonië

Multisporten in de Terradets-kloof in Lleida/Catalonië

Voor veel klimmers is de Terradets-kloof in Lleida een zeer geliefde bestemming. De reden: het feit dat je hier vele touwlengtes achter elkaar door kunt klimmen langs de wanden van de kloof. Maar niet alleen voor klimmers is het een leuke bestemming, de directe omgeving van de kloof biedt namelijk een veelheid aan activiteiten.

Multisporten in de Terradets-kloof in Lleida/Catalonië

Klimmersparadijs

Maar zoals gezegd is de Congost de Terradets (Terradets-kloof) allereerst een klimmersparadijs. De steile wand reikt enkele honderden meters recht omhoog en biedt een grote verscheidenheid aan routes. Inclusief vrij zware routes, met veel overhang. Het onlangs ontwikkelde stuk genaamd Les Bruixes (de heksen) heeft de belangrijke positie van het klimgebied nog verder versterkt. Mede ook omdat er in de directe omgeving andere belangrijke klimgebieden zijn, zoals St. Llorenc de Montgai en Camarasa, waardoor een paar weken aan klimvakantie prima gevuld kunnen worden. Een parkeerplaats midden in de kloof is zeker in de zomer thuisbasis voor vele VW-busjes van klimmers uit heel Europa en daar buiten, die elkaar hier opzoeken of overnachten in de nabijgelegen Alberg Refugi Cellers, een kleine klimmersherberg bij het stationnetje Cellers.

Multisporten in de Terradets-kloof in Lleida/Catalonië

La Noguera Pallaresa biedt mogelijkheden voor watersporters

De Terradets-kloof werd gevormd door het feit dat de La Noguera Pallaresa rivier het Montsec-gebergte in twee delen verdeelde: Montsec d'Ares en Montsec de Rúbies. Dezelfde rivier is vandaag de dag de ideale plek voor onder andere een tocht per kajak of raft. Aan de noordkant van de kloof is het stuwmeer van Sant Antoni gevormd, waar met kajak of kano kan worden gevaren. In het nabijgelegen hotel Terradets kunnen deze worden gehuurd om vanaf het water te genieten van het spectaculaire uitzicht op het Montsec-gebergte in het zuiden en de hoge besneeuwde toppen van de Pyreneeën in het noorden. Besluit je overigens om de oversteek te wagen naar de andere kant van het stuwmeer, dan kun je onder andere een wijngaard of een (geiten)kaasboerderij bezoeken.

In en ten zuiden van de Terradets-kloof is het water wat onstuimiger en wordt er vooral met raft of kajak gevaren. Deze kunnen onder andere worden gehuurd bij Camping Zodiac, welke iets ten zuiden van de kloof ook accommodaties biedt, inclusief een kleine supermarkt en restaurant. Vanaf het water heb je onder andere zicht op de steile wanden van de Terradets-kloof, maar een stukje verder ook op de vele parapente-vliegers die vanaf de Montsec bij het dorpje Ager springen.

Multisporten in de Terradets-kloof in Lleida/Catalonië

Wandelen en canyoning in de kloof zelf

Wil je het klauteren en watersporten met elkaar combineren, dan kun je ervoor kiezen om de zogenaamde Barranc del Bosc af te dalen, een aaneenschakeling van kleine watervalletjes en natuurlijk gevormde badkuipen in een smalle kloof die haaks op de Terradets-kloof staat. Aan de noordkant van de Terradets-kloof bevindt zich een kleine parkeerplaats, vlakbij de stuw die het stuwmeer van Sant Antoni vormt. Vanaf deze parkeerplaats steek je de rivier over door de stuw over te steken om vervolgens in een tunnel met uitgehakte ramen richting het noorden te wandelen. Aan het eind van de tunnel steek je de rivier opnieuw over, waarbij je richting het noorden overigens een schitterend uitzicht hebt op de hoge toppen van de Pyreneeën. Vervolgens loop je richting de Alberg Refugi Cellers, waar het stijgen van de route begint. Langzaam maar zeker win je steeds meer hoogte, over het schaduwrijke pad dat je steeds verder omhoog de Serrat Pedregós voert. Eenmaal bovenop de graat voert de route weer terug richting de Terradets-kloof, tot het punt waar je kunt kiezen om rechtuit richting de beroemde Roca Regina te gaan (iets dat alleen wordt aanbevolen voor klimmers en ervaren wandelaars die geen last hebben van hoogtevrees). Vanaf hetzelfde punt kun je er echter ook voor kiezen om af te dalen aan de zuidkant van de graat, totdat je uitkomt bij de Barranc de Bosc, waar je het naar beneden klauteren afwisselt met de verkoelende, natuurlijk gevormde badkuipen gevuld met water. Aan het eind van de barranc, sta je onder de spoorbrug, met links van je de Roca Regina die hoog boven je uit steekt en aan de rechterkant het begin van de Terradets-kloof. Nog even goed uitkijken bij het oversteken van de weg en je staat weer op de parkeerplaats waar je eerder op de dag bent begonnen.

Multisporten in de Terradets-kloof in Lleida/Catalonië

Niet voor bangeriken: vleermuizengrot

Aan het begin van de Terradets-kloof is er ook nog een bijzonder natuurlijk verschijnsel verborgen. De zogenaamde Cueva los murciélagos of Cueva de los Muricecs is een lange, nauwe grot die een bijzondere groep bewoners heeft: de grootste vleermuizenkolonie van Catalonië. Een bezoek is enkel mogelijk onder begeleiding van een gids, welke de sleutel tot het toegangshek heeft. De grotwandeling bestaat uit een uitgebreide uitleg over het leven van de kleine vliegende beestjes, gevolgd door een bezoek aan de ondergrondse zaal waar zich de grootste concentratie vleermuizen bevindt. Op dat moment zijn de meeste hoofdlampen inmiddels al gedoofd, want tijdens de wandelingen mogen de vleermuizen niet gestoord worden. Op het moment dat je je in de zaal bevindt hoor je boven je hoofd het gescharrel van de beestjes die aan het plafond hangen. Je hebt echter geen voorstelling van wat je te wachten staat totdat de gids voorzichtig zijn lamp omhoog schijnt. Op dat moment is namelijk pas te zien dat je recht onder een groep van ongeveer 500 kleine vleermuizen staat, die enkele meters boven je hoofd rustig de zonsondergang hangen af te wachten.

Multisporten in de Terradets-kloof in Lleida/Catalonië

Minder spannend, maar niet minder mooi: vlinderroute

Andere vliegende beestjes die wellicht minder eng zijn vormen het thema van een andere route die vlakbij is uitgestippeld: de vlinderroute aan de rand van het stuwmeer. Voorzien van informatieve borden die uitleg geven over de vele soorten vlinders die er te zien zijn is deze route ideaal om in de zomer eens iets heel anders, maar tegelijkertijd bijzonder rustgevend te doen. Een route waar ik zelf onder andere enorme koningspages heb mogen fotograferen van zeer dichtbij, maar welke ook uitzicht biedt over het stuwmeer zelf en zo de mogelijkheid biedt om bijvoorbeeld foto's te maken van de aalscholvers die niet ver van de oever op boomtakken hun dag in alle rust doorbrengen. Boven je hoofd kun je met een beetje geluk ook nog af en toe een enorme gier zien rondcirkelen. Wil je deze echter van dichterbij zien, dan zul je de hoogte van het Montsec-gebergte zelf moeten opzoeken.

Multisporten in de Terradets-kloof in Lleida/Catalonië

Een bezoekje waard: Llimiana

Iets ten noorden van de Terradets-kloof is er verder ook nog een kleine dorpje dat zeker een bezoekje waard is. Llimiana is een klein Middeleeuws dorpje dat vandaag de dag nog steeds rust uitstraalt. Het dorpje is gelegen op een bergtop en heeft daardoor een zeer gunstige liggen voor wat betreft uitzichten. Vanuit het dorpje kijk je namelijk niet alleen uit het over het stuwmeer zelf, maar heb je ook vrij zicht op de enorme Terradets-kloof, die in het zuiden het Montsec-gebergte doorklieft. Richting het noorden kun je de besneeuwde toppen van de Pyreneeën zien liggen, die je uitnodigen om nog verder het achterland van Lleida in te trekken om op ontdekking te gaan.

Multisporten in de Terradets-kloof in Lleida/Catalonië

Praktische links bij dit artikel