Home » Verzorging » Hoofdverzorging

Hoofdverzorging (haren, ogen en gebit)

Het spreekt vanzelf dat je tijdens een hike je hoofd erbij moet houden. Dat je ook je hoofd moet 'bijhouden' lijkt er vaak tussendoor te schieten. Toch is het verzorgen van je hoofd, en dan met name je haren, je ogen en je gebit van groot belang. Zeker tijdens langere hikes (meerdere dagen of zelfs weken) kunnen tandpijn, 'blindheid' of andere ongemakken een behoorlijke domper veroorzaken.

De verzorging van het hoofd heb ik verdeeld in drie groepen: het gebit, de ogen en de haren. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het wassen.

Het gebit

Het gebit

Er is bijna niks vervelender dan tandpijn. Het eten gaat er minder makkelijk door en je kunt niet meer helder nadenken. Neem daarom altijd een gebitsreinigingssetje mee als je voor meerdere dagen op pad gaat. Er zijn zeer compacte setjes te koop in de winkel.

Zo'n setje bestaat dan bijvoorbeeld uit een kleine of meerdelige tandenborstel, een minitubetje tandpasta, flosdraad en spoelvloeistof. Zelf heb ik een klein setje waar de flosdraadjes zitten ingesmolten in plastic stokjes. Deze stokjes zijn aan het eind licht gebogen met een flosdraadje ertussen en het uiteinde is iets puntiger, zodat je het ook als tandenstoker kunt gebruiken.

Naast tandpasta kun je ook gebruik maken van zogenaamde kauwborstels (Fuzzy Brush). Dit zijn soort kauwgoms waarin tandpasta zit ingepakt. Op het moment dat je op de kauwgom gaat kauwen, verspreid je de tandpasta en reinig je je tanden door een tijdje te kauwen.

Vlak bij je gebit zitten je lippen. Smeer deze (indien nodig) regelmatig in met lippenzalf. Daar zijn er inmiddels meerdere van in de handel. Met lippenzalf kun je voorkomen dat je lippen barsten. En met een kapotte lip kun je niet lekker eten, drinken of fluiten.

Zeker als je voor langere tijd minder goed voedsel eet, of bijvoorbeeld veel zoete brandstoffen voor je lichaam, dan is het aan te raden om regelmatig je tanden te verzorgen. Al is het alleen maar om te voorkomen dat je in een buitenlandse tandartsstoel terechtkomt met de hoge rekening en het ongemak wat daarmee gepaard gaat.

De ogen

Ook je ogen vragen om de nodige verzorging. En dan gaat het hier vooral om preventieve verzorging. Als je dacht dat iedereen op de skipiste voor de mooiheid een skibril draagt heb je het goed mis. Sneeuwblindheid kan je vakantie behoorlijk bederven. Draag daarom ook als je door de sneeuw loopt een zonnebril. Neem ook altijd een reserve-bril mee, ook als je normaal lenzen draagt.

Voor mensen met lenzen (net als ikzelf) is het overigens extra opgepast. Kom je zonder vloeistof te zitten of neem je je lenzen met smerige handen uit, dan kun je je ogen behoorlijk beschadigen.

Vergeet daarnaast niet om je ooghoeken goed schoon te maken. Daar hoopt zich namelijk een goedje op dat steeds harder wordt. En dat kun je anders in je ogen wrijven als je toevallig wat zweet van je gezicht wilt wrijven.

De ogen

De haren

De haren

Hoewel het een luxe lijkt is het wassen van haren zeer aan te raden als je meerdere dagen op pad bent. Door zweet en klein ongedierte kan je hoofd behoorlijk onaangenaam worden, met bijvoorbeeld jeuk en uitslag tot gevolg. Er zijn kleine flesjes in de handel, met vloeistof die je in je haren kunt masseren in plaats van wassen. Hoewel dit handig is voor de eerste paar dagen, is het toch wenselijk om je haren bij de eerste gelegenheid grondig met shampoo te wassen. Medicinale shampoo kan dan heel handig zijn. Al is het alleen al omdat deze in zeer kleine flesjes worden verkocht.

Mocht je hoofd tch gaan jeuken, probeer dan niet te krabben maar met he vingertoppen te masseren. Krabben kan namelijk lelijke wonden met korsten veroorzaken en dat is zeker niet gezond.

Het wassen

Bij het wassen van je hoofd moet je natuurlijk goed je haren wassen, maar net zo belangrijk zijn je oren. Vieze oren kunnen namelijk gaan ontsteken en dat kan bijzonder pijnlijk zijn. Gebruik bij voorkeur medicinale zeep, welke effectief tegen bacterieën optreedt. Je kunt dergelijke zeep kopen in elke drogisterij of apotheek. Vergeet ook vooral je gezicht niet, want er is niets zo lekker verfrissend als een koude vloed water over je gezicht in de vroege morgen.

Zeker als je je ook wil scheren in de buitenlucht, dan is wassen zeer belangrijk. Net als een beetje aftershave-gel. Zorg er echter wel voor dat je niet te sterk gaat ruiken door de aftershave. Je wordt anders een zeer gewilde prooi voor bijvoorbeeld muggen.

Het wassen