Home » Verzorging » Smeersels en cremes

Smeersels en cremes

Er zijn in Nederland heel wat zalfjes, cremes en andere smeersels te krijgen als het gaat om het voorkomen of verzorgen van allerlei pijntjes en andere ongemakken. Regelmatig krijg ik de vraag voorgelegd wat ik gebruik of wat nu eigenlijk wel goed is en niet goed is. Daarom een klein overzichtje van enkele middeltjes die je kunnen helpen. Niet alleen middeltjes die ik af en toe gebruik(te), maar ook aan de hand van tips van bezoekers van de site.

Spierpijn: overbelasting van je spieren
Spierpijn, iedereen kent het gevoel. Jammergenoeg komt het altijd te laat aanzetten: op het moment dat je je spieren al hebt overbelast en er dus weinig aan te doen is. Hoewel zeker bij spierpijn geldt dat voorkomen veel beter is dan genezen zijn er gelukkig verschillende middeltjes op de markt die de spierpijn kunnen verzachten:

tijgerbalsemTijgerbalsem
Wellicht is tijgerbalsem het bekendste middel tegen spierpijn. De verzachtende werking van deze creme zit 'm vooral in de warmte die je direct voelt bij het aanbrengen. Daardoor is Tijgerbalsem niet alleen prima bij bijvoorbeeld spierpijn in de benen, maar ook bij gewrichtspijnen (rugklachten bijvoorbeeld).

Pro-fit ibuprofen-gelPro-Fit Ibuprofen-gel
Zelf heb ik enkele kleine probeertubes van deze creme ontvangen om te proberen. En de resultaten waren zeker positief. Niet alleen bij bijvoorbeeld spierpijn in de kuitspieren, maar ook bij (onder-)rugklachten werkte de verkoelende creme goed. Stijve spieren na een dag met rugzak op lopen werden weer snel soepel om de volgende dag verder te kunnen trekken. Ook wel handig: de creme is zowel kleurloos als reukloos en geeft dus geen vlekken.

Allgäuer latschen kiefer Franzbrannt WeinAllgäuer latschen kiefer (Franzbrannt Wein, extra stark)
Deze in Duitsland gekochte olie werkt perfect tegen spierpijn. Het ruikt helaas nog al sterk naar kruiden, maar dat niets af aan de werking ervan. Vermoeide benen voelen weer goed na behandeling met deze olie. Overigens heeft betreffende ffabrikant behoorlijk veel verschillende soorten olieën en cremes.Pijnlijke voeten/schouders: schuren
Na een lange dag met een zware rugzak op hun schouders hebben sommige mensen last van geschuurde schouders of pijnlijke voeten. En niets is minder normaal, zeker als je een meerdaagse tocht doet met volle bepakking. Je hoeft de pijn echter niet lijdzaam voor lief te nemen. Er zijn namelijk enkele cremes die je kunnen helpen.

GehwolGehwol
Gehwol heeft een zeer uitgebreid assortiment als het gaat om balsems, cremes en olieën voor pijnlijke voeten en spieren. Niet alleen voor de vermoeidheid, maar ook om gewoon fris ruiken voeten te krijgen. Getest tijdens de Weekend Winter Hike!

Foot reliefFoot Relief
Foot relief doet precies wat de naam zegt: het neemt de vermoeidheid uit je voeten. Deze (behoorlijk sterk ruikende) creme smeer je aan het eind van de dag onder je voeten en tussen je tenen om door de verfrissende werking de vermoeidheid van je voeten te verminderen.

Cramer Skin-lube
Heb je last van blaren of dat pijnlijke gevoel op je schouders van de banden van je rugzak? Dan is Cramer Skin-lube waarschijnlijk wat je moet hebben. Het is een vettige creme die je van te voren daar smeert waar je last denkt te krijgen van schurende pijn (achterkant van je voeten of je schouders bijvoorbeeld). Door aanbrenging van deze creme zorg je dat het schuren veel minder wordt en veel gevallen zul je zelfs zien dat e geen blaren meer krijgt omdat je sokken niet direct op je huid schuren.

Kamfer-spitirus
Kamfer-spiritus is een middel veel mensen gebruiken als middel tegen blaren. Door je voeten namelijk regelmatig in te smeren met kamfer-spiritus worden ze ruwer en droger. Daardoor is de kans dat je blaren krijgt veel minder groot.

Superwol - anti-druk wol
Geen smeersel, maar een natuurlijk product om pijnlijke drukpunten onder je voetn of langs je tenen te verzachten. Door eht toepassen van Superwol kun je de pijnlijke plek verlichting bieden of juist voorkomen dat er wrijving plaatsvindt in de eerste plaats. Een handig, biologisch product dat steeds weer opnieuw is te gebruiken. Wordt verkocht door Wandelgemak.nl.