foto

In de kijker: Benchmade Mini Griptilian

Deze maand staat de Mini Griptilian van Benchmade in 'in de kijker'. Een klein, handzaam mes dat vlijmscherp is en bijzonder praktisch en veilig in het gebruik. Het is te openen én te sluiten met één hand en wordt vervolgens geblokkeerd middels het bekende AXIS-lock van Benchmade. Een ideaal mes dus voor klimmers en hikers.

Benchmade Mini GriptilianDe Mini Griptilian won in 2002 de prestigieuse award 'Knife of the Year' van de Amerikaanse Knife Industry (een panel samengesteld uit de belangrijkste mesfabrikanten, detaillisten, journalisten en consumenten). Geen wonder eigenlijk, want het kleine mes zit vol slimmigheidjes die het een ideaal mes maken. Zo is de Mini Griptilian door zowel links- als rechtshandige mensen te gebruiken, en daarbij te openen met slechts één hand. Dat kan ofwel middels een duimsteun ofwel een uitsparing in het lemmet (er zijn hiertoe 2 verschillende versies verkrijgbaar). Ook de riemclip kan aan beide zijden van het heft worden gemonteerd, zodat links- en rechtshandigen zelf kunnen bepalen aan welke kant ze de clip liever hebben. De clip is zo gemonteerd dat het mes niet eerst hoeft te worden omgedraaid in de hand om te worden geopend. Dat gaat dus in één vloeiende beweging. Een prettige gedachte als je in geval van nood bijvoorbeeld snel een klimtouw moet doorsnijden.

Het AXIS-lock dat voor de vergrendeling zorgt is een bijzondere uitvinding. Je merkt nauwelijks enige weerstand bij het open klappen van het mes. Maar is het mes eenmaal volledig geopend dan is deze -zonder de blokkering op te heffen- met geen mogelijkheid meer in te klappen. Dus geen snijwonden meer in je vingertop omdat het mes per ongeluk dicht klapt. Het AXIS-lock is gemakkelijk met de je vingertop te bedienen en dus gaat ook het inklappen van het mes met slechts één hand zonder enig probleem.

Het AXIS-lock garandeert een veilige blokkering van het mes. De Mini Griptilian is verkrijgbaar met zoveel Combo Edge als Plain Edge. De riem-clip is middels eeen Torx-schroevendraaier eenvoudig te verplaatsen naar de andere zijde van het heft. De Mini Griptilian is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Het lemmet van de Mini Griptilian bestaat uit het sterke 440C-staal. Hierdoor is het mes niet alleen beter bestand tegen roest-vorming, maar tevens zeer hard en daardoor dus langdurig scherp. Het ontwerp van het mes komt van Mel Pardue, een bekende mes-ontwerper die reeds meer dan 20 jaar van zijn hobby zijn beroep maakt. De messen van Mel staan bekend als praktisch toepasbare messen die net een stukje uitsteken boven de gewone messen van alledag.

Zoals eerder al gezegd is de Mini Griptilian een ideaal mes voor klimmers en hikers. Zeker klimmers zullen de versie met een Combo Edge (deels gekarteld) lemmet weten te waarderen, simpelweg omdat deze binnen no time door een touw kan snijden. In geval van nood is dat een eerste voorwaarde voor een mes. Daarnaast is het heft van de Mini Griptilian aangepast aan de vorm van de hand, waardoor hij stevig in de hand ligt. Combineer dit nu met het feit dat het mes met één hand is te openen en te sluiten en je begrijpt waarom het in de Verenigde Staten reeds een top-mes wordt genoemd in de buitensport-wereld.

De Benchmade Mini Griptilian is er vanaf EURO 129,- (afhankelijk van de uitvoering).

De Benchmade Mini Griptilian is verkrijgbaar bij de betere buitensportzaken. Winkels die Benchmade nog niet in het assortiment hebben, kunnen voor meer informatie contact opnemen met Robijns BV in Aalsmeer (0297-383200).

Meer informatie over messen vind je uiteraard in de materialen-rubriek. Voor meer informatie over Benchmade in het algemeen kun je ook de site van Benchmade zelf bezoeken.

Recente nieuws-items met betrekking tot Benchmade:


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 03-12-2021

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]