foto

In de kijker: Suunto X6HR

Na de stijlvolle Observer vorig jaar heeft Suunto een volgende stap genomen met het uitbreiden van hun assortiment wristop computers: de Suunto X6HR. Achter de eenvoudige look van het horloge schuilt een behoorlijke hoeveelheid techniek die het horloge redelijk unieke functies geeft: een hartslagmonitor en de mogelijkheid om logbestanden te bewaren op je PC.

Suunto X6HRDe X6HR is de uitgebreidere versie van X6, de versie zonder hartslagmonitor die al eerder in de winkel lag. Het unieke van de X6HR is het complete concept waarmee wordt gewerkt. Niet alleen heb je een horloge, maar tevens een hartslagmonitor om op de borst te dragen en een seriële kabel om het horloge aan de PC te koppelen. Hiervoor wordt tevens software geleverd om logbestanden te bewaren, te vergelijken en te printen: Suunto Activity Manager (kortweg: SAM). En om het geheel compleet te maken is er een speciale website gestart waarop je je eigen ervaringen, logbestanden en vragen kunt delen met andere sporters: Suuntosports.com

Naast de genoemde hartslagmonitor beschikt de X6HR over 5 basis-functionaliteiten:

Tijd-functietime
De tijd-functie is de standaard modus waarin de X6HR opereert, waarbij de tijd en de datum wordt aangegeven. Binnen deze functie kan ook een duale tijd worden gedefinieerd (handig als je gaat reizen naar andere tijdzones) en tot 3 verschillende alarmen worden ingesteld. Leuk detail hierbij is dat je van een alarm ook kunt aangeven dat het alleen op een bepaalde datum moet afgaan (om je bijvoorbeeld te herinneren aan een afspraak). Als de X6HR in de tijd-modus staat kun je ook alle algemene instellingen instellen (eenheden, schrijfwijze datum en tijd, etc.)

Chrono-functiechrono
De chrono-functie is de modus die gebruik maakt van de hartslagmonitor en tevens dient als stopwatch. Als de stopwatch loopt worden alle gegevens die worden waargenomen ook daadwerkelijk opgeslagen. Dus zowel hartslag als hoogte/luchtdruk. Daardoor kun je deze functie prima gebruiken voor training van je conditie: je kunt immers de opgeslagen gegevens steeds vergelijken (ook met anderen via SuuntoSports.com) om te zien of je conditie verbeterd is.

Hiking-functiehiking
De hiking-functie is wat je graag ziet als hiker: een hoogtemeter die tevens het stijgings- en dalingspercentage bijhoudt, welke vervolgens ook nog eens kan worden opgeslagen in een logboek. Thuis op de PC kun je vervolgens het hoogteprofiel van je tocht bekijken en op die manier ook makkelijker een beeld vormen van de tocht. Handig ook voor anderen die op SuuntoSports.com jouw hoogteprofiel kunnen bekijken om te zien of ze wel opgewassen zijn tegen een tocht op die bepaalde berg. Er kunnen overigens verschillende logboeken worden bijgehouden, dus je hoeft je PC niet mee te nemen als je een paar dagen de bergen in gaat.

Weer-functieweather
Deze functie bied je een klein weerstation. De luchtdruk wordt gemeten en in een kleine grafiek getoond (afgelopen 48 uur) en uiteraard kun je de temperatuur aflezen. Een stormalarm waarschuwt je als de luchtdruk (te) snel daalt en er grote kans is op storm.

Kompas-functiecompass
Het kompas is eenvoudig te bedienen en biedt de standaard functies die je van een kompas mag verwachten (richting/koers aflezen en het kunnen instellen van de declinatie). Een extra mogelijkheid is de 'Slope' of hellingshoek functie. Middels deze functie kun je namelijk de hellingshoek van een berg meten zodat je weet wat je te wachten staat in cijfers.

SuuntoSports.com
SuuntoSports.comSuuntoSports.com is dé plek om met andere (buiten)sporters je ervaringen met de Suunto te delen. Via deze site kun je immers je logboeken uitwisselen, maar bijvoorbeeld ook volledige tripreports delen (logboeken voorzien van extra tekst en uitleg, dus bijvoorbeeld als uitgebreide routebeschrijving van een bergwandeling). Je moet wel eerst even inloggen, zodat je als je later terug komt je eigen instellingen weer te voorschijn kunt halen. SuuntoSports.com is dus eigenlijk de eigen sport-community van Suunto-gebruikers.

Suunto Activity Manager (SAM)
Suunto Activity ManagerDe bijgeleverde software om logboeken te downloaden nar je computer heet Suunto Activity Manager (kortweg: SAM). Middels de seriële kabel verbind je de X6HR met de PC en binnen enkele ogenblikken kun je al je logboek(en) binnenhalen. Het programma biedt voldoende mogelijkheden om te gegevens met elkaar te vergelijken te analyseren, maar vraagt zeker in het begin even om wat moeite om het onder de knie te krijgen. ben je daar eenmaal doorheen, dan zul je zien dat het een prima hulpmiddel is om je voortgang bij trainingen bij te houden. Via de site (SuuntoSports.com) kun je overigens altijd de nieuwste versie van SAM downloaden.

Technische specificaties van de Suunto X6HR:

  • Gewicht 54 gram
  • waterbestendig tot een diepte van 100 meter
  • Verwisselbare batterij
  • Werkt tussen temperaturen van -15°C tot +50°C
  • Hoogtemeter met een resolutie van 1 meter, bereik van -500 en 9000 meter
  • Barometer met een resolutie van 1hPa en een bereik van 300 tot 1100 hPa
  • Thermometer met een resolutie van 1°C en een bereik van -20°C tot +60°C
  • Kompas met een resolutie van 1°
  • Hellingshoekmeter met een resolutie van 1° (relatief 10%) en een bereik van 0° tot 60° (0% tot 173%)
  • Zenderband voor hartslagmonitor, waterdicht tot een diepte van 20 meter (batterij is door gebruiker te verwisselen)

De verkoopprijs van de Suunto X6HR is EURO 469,00.

De Suunto X6HR is sinds begin oktober verkrijgbaar bij de betere buitensportzaken. Winkels die Suunto nog niet in het assortiment hebben, kunnen voor meer informatie contact opnemen met Robijns BV in Aalsmeer (0297-383200).

Tevens kun je de site van Suunto bezoeken voor meer info over dit merk.

Recente nieuws-items met betrekking tot Suunto:


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }