Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Joby Gorillatorch Switchback

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 18-03-2011, 05:34

Joby Gorillatorch Switchback

De Switchback is de nieuwste toevoeging aan de collectie lampen van Joby, bekend om eigenzinnige Gorillapod. Het is een hoofdlamp die tevens in een behuizingkan worden geklikt en daarmee een lantaarn wordt. Uiteraard is het geheel voorzien van de bekende flexibele 3-poot waarmee Joby bekend is geworden.

Slim principe

Eigenlijk is de Switchbak een heel slim principe. Het hoofdlamp past precies in de behuizing die dienst doet als lantaarn. Je neem dus eigenlijk een lantaarn mee op je tocht, maar als het nodig is trek je daar gewoon een hoofdlamp uit. Een prima hoofdlamp mag ik wel zeggen, want hij is van alle gemakken voorzien.

Verschillende standen en modi

Zoals zoveel hoofdlampen tegenwoordig is de Switchback hoofdlamp voorzien van verschillende standen en modi. In de behuizing zitten 5 verschillende LEDs: aan beide zijkanten kleine witte en rode LEDs en in het midden een LED met richtlens om als spotlicht te gebruiken. Je kunt dus kiezen uit een fel spotlicht, minder fel wit licht via de kleine LEDs aan weerszijden of rood licht via de kleine LEDs aan weerszijden. Bovendien zit er een dimfunctie op de spot: door de knop ingedrukt te houden kun je hem traploos feller laten worden of direct naar de felste stand halen door de knop een keer extra in te drukken. Daarnaast zit er een knipperfuctie op, waarbij je rood en wit knipperen kunt laten afwisselen.

Lantaarn: erg prettig licht

De lantaarn geeft een bijzonder prettig licht. Dankzij een speciale vormgeving aan de binnenzijde wordt het licht van de hoofdlamp op een gelijkmatige manier verspreid via een conische spiegel. Daardoor verspreid de lantaarn een prettig licht om bij te lezen in de tent, maar ook een niet storend licht om bijvoorbeeld midden in een groepje te hebben staan/hangen. Omdat je het licht bovendien kunt dimmen kun bovendien het licht zo fel instellen als je zelf wilt. De lantaarn is overigens voorzien van een klein haakje om hem op te hangen, maar dankzij de flexibele 3-poot kun je je hem ook op tafel of andere ondergrond plaatsen of gewoon om een stok of tak vouwen.

Hoofdlamp: stevig, maar niet erg comfortabel

De hoofdlamp is gemaakt van stevige behuizing, gemaakt van een combinatie van policarbonaat en aluminium. De hoofdlamp is IPX-4 waterbestendig (tegen een stevige regenbui dus) en wordt gevoed door 2 AA-batterijen. Omdat deze batterijen is een speciale behuizing achterop het hoofd zitten, samen met de bedieningsknoppen, is het even zoeken naar een goede plaatsing op het hoofd. Tijdens lopen met de hoofdlamp vond ik het niet altijd even comfortabel, juist omdat de batterijbehuizing vrij zwaar is. De knoppen zijn wel prettig en gemakkelijk te bedienen, maar zitten dus ook achter op je hoofd. De hoofdlamp kan overigens in hoogte worden versteld, zodat je hem dus ofwel recht vooruit kunt richten of bijvoorbeeld op de grond direct voor je voeten.

Overige kenmerken

De lamp kent verschillen lichtsterktes (Min (5 lm); Low (20 lm); High (80 lm); Max (130 lm)) en kan tot een afstand van 23 meter ver schijnen. De batterijen gaan (volgens de fabrikant) gemiddeld 72 uur mee en in totaal weegt de lamp (inclusief 2 AA-batterijen) 250 gram. Uiteraard past een gewoon klein Gorillapod statief ook onder de lantaarn.

Conclusie

Al met al is de Gorillatorch Switchback een slimme combinatie van lantaarn, hoofdlamp (en eventueel statiefje). De lantaarn vind ik erg prettig, de hoofdlamp vind ik meer geschikt voor bij tent dan voor tijdens het lopen gedurende langere tijd. Qua lichtsterkte en batterijduur voldoet de lamp prima voor een gewone wandelvakantie, klimmers zullen waarschijnlijk liever een krachtiger lamp willen.

Advies verkoopprijs EURO 59,95.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.gorillapod.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: