Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Eton Raptor zonnelader

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 17-10-2011, 02:59

Eton Raptor zonnelader

De Raptor is één van de vele ‘gadgets’ die sinds kort van het Canadese merk Etón in Nederland verkrijgbaar zijn. De Raptor is een robuuste zonnelader die tevens is voorzien van allerlei extra features die handig zijn voor buitensporters. Denk daarbij aan zaken als hoogtemeter en barometer, maar ook ingebouwde LED zaklamp én flessenopener.

Overweldigend compleet

Bij een eerste kennismaking is de Raptor overweldigend compleet. In die zin dat je er goed aan doet om eerst even de handleiding door te lezen. De (digitale) functies zijn namelijk wel allemaal goed bereikbaar, maar je moet wel even weten welke knoppen je moet gebruiken om de verschillende functies te gebruiken. Heb je dat eenmaal door, dan is het gebruik kinderspel en is de Raptor zeer gebruikersvriendelijk.

Robuust en toch redelijk licht

Met een gewicht van 320 gram is de Raptor zeker niet super lichtgewicht, maar als je de vele functies in ogenschouw neemt valt het reuze mee. Bovendien is het apparaat zeer robuust gebouwd en dat is met een zeer laag gewicht uiteraard lastig te bereiken. Je kunt de Raptor gemakkelijk aan je rugzak hangen dankzij de ingebouwde karabijn haak. En als je dat op een slimme manier doet (richting de zon dus), dan wordt hij tijdens het wandelen direct ook opgeladen.

Ingebouwde oplader

Als de Raptor door de zon (of middels mini-USB) eenmaal is opgeladen, dan kan hij op zijn beurt bijvoorbeeld je GSM weer opladen tijdens een weekendtocht. De Raptor is namelijk voorzien van een krachtige 1800 mAh, 3,7 Volt lithium-ion batterij. Ruim voldoende dus om je iPod of iets dergelijks mee aan de praat te houden. Daartoe kun je gewoon rechtstreeks op de Raptor een USB-kabel aasluiten.

FM/AM/SW radio

Erg prettig aan de Raptor is de ingebouwde radio. Op die manier kun je namelijk niet alleen naar wat muziek luisteren onderweg, maar bijvoorbeeld ook naar actuele weer- en nieuwsberichten. Wel zo prettig als je langere tijd onderweg bent en op je mobiel geen bereik hebt. Daarbij kun je zelf kiezen uit het gebruiken van de ingebouwde krachtige speaker of het aansluiten van een koptelefoon.

Spatwaterdicht

De Etón Raptor is spatwaterdicht (IPX-4) en dus ook goed te gebruiken onder vochtige omstandigheden. Alleen als je iets hebt aangesloten op de oplader (of bijvoorbeeld een koptelefoon) gaat dat niet op, want dan staat de rubber beschermkap open.

Conclusie

Ondanks zijn grootte (7,3 x 20,3 x 3,2 cm) is de Etón Raptor een leuke gadget om mee te nemen op langere tochten waarbij je zaken als een oplader en radio graag tot je beschikking hebt. De elektronische functies zoals onder andere barometer, hoogtemeter, thermometer, kompas en wekker komen allemaal van pas en zijn gemakkelijk te bedienen en af te lezen. De USB-oplader (5V, 500mAh) is voldoende krachtig om mobiel en MP3-speler tijdens de tocht op te laden en kan op zijn beurt dankzij de ingebouwde zonnepanelen continu opnieuw worden bijgeladen.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.etoncorp.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: