Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Mountainsmith Borealis AT

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 27-10-2011, 07:03

Mountainsmith Borealis AT

De Borealis AT is een zeer robuuste en ruime camerarugzak, gemaakt van gerecycled PET-materiaal. De rugzak biedt niet alleen veel ruimte voor de camera en aanverwante artikelen, maar heeft ook een erg ruim laptop-vak en een groot topvak voor veel extra materiaal voor onderweg. Daarmee is deze rugzak uitermate geschikt voor lange dagtochten waarbij het maken van foto’s centraal staat.

Zeer compleet

Al een tijdje as ik op zoek naar een rugzak waar ik zorgenvrij mijn camera in kon opbergen en tegelijkertijd ook mijn laptop in mee kon nemen. Bijkomende voorwaarde was dat ik naast de camera ook wat buitensportmateriaal, zoals kookspul en eventueel en extra trui of jas mee zou willen nemen in de rugzak. De Borealis AT biedt ruimte voor dat alles, maar is bovendien ook erg robuust en bijzonder comfortabel te dragen. De rugzak is zelfs opvallend compleet als je bedenkt dat er tevens is gedacht aan een speciale houder om een statief mee te nemen en er aan de beide zijden straps zijn toegevoegd om ski’s mee te dragen.

Oerdegelijk met een laag gewicht

Doorslaggevend voor mij was het feit dat deze rugzak oerdegelijk is. De camera zit erg goed beschermd in het onderste vak, uiteraard met de nodige schokabsorberende foamverdelers die je naar eigen inzicht kunt plaatsen. Het buitenmateriaal is 100% gerecycled PET, 450d ReForge. Dit is een eigen materiaal van Mountainsmith dat bijzonder sterk en slijtvast is. De ritsen zijn van het bekende YKK en ofwel beschermd met een stormflap ofwel voorzien van een rubbercoating om ze waterafstotend te maken. Ondanks al die stevigheid is de rugzak toch opvallend licht van gewicht: 2,3 kilo.

Comfortabel te dragen

Met een camera en diverse objectieven in de tas en vervolgens ook nog een laptop met 17 inch monitor in het achtervak wordt de boel behoorlijk zwaar. Draagcomfort was dus een belangrijke andere reden om voor deze rugzak te kiezen. En dat blijkt goed uit te komen: zelfs op dagen waarbij ik ruim 10 uur onderweg was en de rugzak daarbij meer dan tweederde van de dag op mijn rug had bleef hij comfortabel aanvoelen. Ondanks een gewicht van ruim boven de 15 kilo! De stevige heupband is daar zeker deels verantwoordelijk voor, maar ook het rugpand met ventilatiekanalen en de gepolsterde (van mesh voorziene) schouderbanden doen hun werk goed.

Straps voor ski’s, snowboard of sneeuwschoenen

Ik heb de Borealis AT nog niet tijdens een sneeuwschoenwandeltocht gebruikt, maar dat zit voor komend winterseizoen wel in de planning. Het komt dus mooi uit dat deze rugzak is voorzien van straps om ski’s, snowboard of sneeuwschoenen aan de buitenkant te bevestigen. In het wildheb ik dat nog niet gedaan, maar thuis wel even geprobeerd of de sneeuwschoenen stevig konden worden bevestigd. Dat lukte naar volle tevredenheid, dus ik heb er alle vertrouwen in dat ook bij de eerstvolgende wintertocht deze rugzak geen verkeerde keus zal blijken.

Overal erg tevreden

Overal ben ik dus erg tevreden over de rugzak en vind ik vooral het lage gewicht in verhouding met de geboden zekerheid en draagcomfort erg aantrekkelijk. Het enige gemis is ofwel een vak voor een waterzak aan de binnenzijde ofwel een zijvak voor drinkfles aan de buitenzijde. Eventueel kan een waterzak worden geplaatst in het vak dat voor de laptop is bedoeld, maar echt aan te raden is dat natuurlijk niet. Een welkome aanvulling zou dan ook de mogelijkheid zijn om aan de buitenzijde een drinkfles op te kunnen bergen…

Specificaties volgens fabrikant

  • 450d PET body fabric (100% Recycled)
  • 840d Junior Ballistic nylon reinforcements
  • 210d Poly liner
  • YKK® Zippers
  • Poly Nylex Soft-Touch Velour
  • Internal Dimensions: 51 x 23.5 x 31 cm
  • Dimensions: 53.5 x 25.5 x 33 cm
  • Weight: 2.3 kg
  • Volume: 26L

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://mountainsmith.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: