Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

McNett Schoen-onderhoudsmiddelen

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 16-11-2011, 04:21

McNett Schoen-onderhoudsmiddelen

Nu ook hier in Spanje de zomer definitief voorbij lijkt te zijn wordt het steeds belangrijker om de schoenen goed te onderhouden. Bij wijze van test gebruik ik nu al enkele maanden de schoenonderhoudsmiddelen van het Amerikaanse McNett. Ik heb daarbij gebruik gemaakt van 3 verschillende producten uit de ReviveX-serie: Heavy duty proofing & conditioning gel for leather, Nubuck suède & fabric proofing spray en Boot & shoe cleaner.

Perfect formaat

Wat me direct aantrok in de producten van McNett is het formaat van de flesjes. Elk van de gebruikte producten komt in een compact flesje met een inhoud van 117ml. Bij de twee gels zijn de flesjes voorzien van een makkelijke druk-opening, de spray maakt gewoon gebruik van een pompje. De flesjes zijn precies het goede handzame formaat en bieden ruim voldoende voor meerdere behandelingen, maar zijn daarentegen weer net niet zo groot dat je de flesjes jarenlang op de plank hebt staan nadat ze voor het eerst zijn geopend.

Milieuvriendelijk

Één van de redenen waarom ik voor McNett heb gekozen om te proberen is hun serieuze poging om milieuvriendelijk te zijn en te blijven met hun producten. Zo zijn de producten zelf biologisch afbreekbaar, zijn de flesjes gemaakt van PVC-vrij materiaal, wordt voor de verpakking recycled materiaal gebruikt en worden de labels geprint met een soya-inkt. McNett probeert met haar producten mensen te stimuleren om outdoorproducten zoals schoenen en jassen een tweede leven te bieden om zo minder vaak iets opnieuw te moeten kopen en dus minder belastend voor het milieu te zijn.

ReviveX Boot & shoe cleaner

De Boot & shoe cleaner is een geurloze, transparante gel waarmee je je wandelschoenen kunt reinigen. Eerst het grove vuil er af spoelen uiteraard en vervolgens met een hele zachte borstel of een doek de gel opbrengen. Het werkt als een soort zeep en tast de waterdichte eigenschappen van het materiaal niet aan. Ik heb er zowel zware leren bergschoenen als gewone A wandelschoenen mee schoon gemaakt en ben zeker niet ontevreden over het resultaat. Vooral kleiresten bleken vrij gemakkelijk te verwijderen met dit middeltje, iets dat na verschillende wandeltochten in de blubber goed van pas kwam.

ReviveX Heavy duty proofing & conditioning gel for leather

Dit is een vrijwel geurloze witachtige gel die je op leden schoenen smeert om zowel de waterafstotende werking te versterken als ook het leer weer in optimale conditie te krijgen. Dit middel gebruikte ik al vroeg in de zomer om te voorkomen dat het leer van mijn schoenen zou uitdrogen in de hitte van de Spaanse zomerzon. Ook smeer ik mijn schoenen er na gebruik mee in als ik verwacht dat ik ze even een tijdje niet meer gebruik om mee te wandelen. Onder andere zware Lowas en Meindls hebben inmiddels kennis gemaakt met dit middeltje en tot op heden tot volle tevredenheid. De schoenen zien er nagenoeg als nieuw uit en het leer lijkt in prima staat te verkeren. Is uiteraard moeilijk te zijn aan de buitenkant, maar oudere schoenen vertonen vaak hele kleine scheurtjes in het leer, wat bij deze schoenen (nog) niet het geval is.

ReviveX Nubuck suède & fabric proofing spray

Deze spray is vooral bedoeld voor schoenen die niet gemaakt zijn van leer. Het is een spray die je simpelweg op de schoenen spuit om de waterafstotende eigenschappen van het materiaal te vernieuwen. Onder extreme omstandigheden kun je het volgens McNett ook toepassen in combinatie met de Heavy duty proofing & conditioning gel, maar dat heb ik tot nu toe nog niet geprobeerd. Ik heb het onder andere gebruikt op mijn Tecnica en Salomon schoenen. Of het echt werkt is een beetje lastig vast te stellen, omdat bijvoorbeeld de Technicas voorzien zijn van een Gore-Tex voering en dus van zichzelf al waterdicht zijn en blijven. Omdat het middel echter niet voor verkleuring zorgt, gebruik ik het voornamelijk ‘voor het geval dat’. In ieder geval parelt water mooi van de suède-buitenlaag af, dus in die zin doet het middel zijn werk.

Conclusie

Van dit soort middelen vind ik het persoonlijk altijd lastig vast te stellen of het ene merk beter werkt dan het andere. Voor mijzelf weeg ik bij de aankoopbeslissing onder andere mee of de middelen milieuvriendelijk zijn en of ze het materiaal van de schoenen niet verkleuren. Als schoenen bijvoorbeeld op eens een stuk lichter of donkerder worden (en blijven), dan is dat voor mij een teken dat het materiaal van de schoenen wordt aangetast. Ook een sterke chemische geur vind ik persoonlijk niet prettig, zeker niet als dat in combinatie is met een waarschuwing op een flesje dat je het middel enkel in de open lucht mag toepassen. Bij de genoemde producten van McNett is dat niet het geval en heb ik er alle vertrouwen in dat ze hun werk goed doen en goed zijn voor het milieu. Daarom wat mij betreft dan ook een aanrader.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.mcnetteurope.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: