Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Boblbee Peoples Delite en Megapolis

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 18-10-2012, 06:46

Boblbee Peoples Delite en Megapolis

Erg vaak hoor ik opmerkingen in de trant van "Ga je sleeën?". Beetje flauw maar het blijkt dat men met rugzakken van Boblbee nog steeds niet erg bekend zijn.

Mijn eerste Boblbee, de Peoples delite kocht ik 11 jaar geleden, omdat ik een 14” laptop had gekocht had ik natuurlijk een laptop rugzak nodig. Vanwege het uiterlijk en de stevigheid heb ik toen mijn eerste rugzak van dit merk aangeschaft. Een echte noviteit natuurlijk, al liep een vriend van mij toen rond met een gemodificeerde groene brievenbus als rugzak.... Maar met de komst van een nieuwe laptop (helaas een slagje groter, 15,4”) moest er een nieuwe rugzak komen.

Omdat ik in de tijd dat ik met de kleine rugzak rondreed erg veel positieve dingen ontdekte, heb ik vervolgens natuurlijk het grotere broertje van deze rugzakken reeks gekocht. Deze gebruik tot op dit moment dagelijks. Eerst was het mijn vaste begeleider naar college en nu dagelijks met de veel te grote werk laptop naar kantoor.

Zoals eerder gemeld heb ik de twee rugzakken alweer een hele tijd in gebruik, de kleine ruim elf jaar en de grote een negen en half jaar. Tijd voor een materiaal bespreking dus.

De Peoples delite heb ik indertijd gekocht voor een vrij kleine laptop, de rugzak beschikt over een vak waarin een 14 inch laptop perfect past, de tas heeft een soort scheidings-wandje waarachter je laptop perfect stabiel blijft staan. Aan de voorzijde zit een groot ritsvak en een aantal kleinere vakken waarin je je muis, cdje oid kunt op bergen. De buitenzijde van de rugzak is wat bijzonderder. Het rugpand is gewoon vergelijkbaar met traditionelere rugzakken maar de voorkant is vormgegeven als een exoskelet gemaakt van een zeer stevig soort kunststof. Dit heeft als voordeel dat deze schaal -buiten de stevigheid die het geeft aan de rugzak- dienst doet als impact schild voor de inhoud van je rugzak. Door de speciale vorm blijft de inhoud hoog tegen je rug zitten. De klep waarmee je de rugzak afsluit aan de bovenzijde is instelbaar voor het volume dat je wilt gebruiken en er zit een ritsvak in de klep. Door de holling aan de onderzijde van de shell valt de rugzak goed op je rug in de S dien in je rug zit. Erg comfort verhogend dus.

Dat dit idee van beschermen van je laptop erg goed werkt heb ik tweemaal mee gemaakt... een keertje ben ik met glad weer als een schildpad op mijn rug komen te liggen terwijl mijn fiets onder mij vandaan schoot. Een tweede keer ben ik tijdens en bosrit met de fiets achterover van mijn fiets gegooid. Beide keren heeft de buitenschaal wel wat beschadigingen opgelopen maar de inhoud van de rugzak bleek meer dan perfect intact en door de landing op de rugzak had ik zelf ook niets.

Met de Megapolis heb ik tot op heden gelukkig nog geen serieuze crash gehad maar deze rugzakken hebben nu een officiële certificering als rugprotector voor op de motor. Dus dat zit wel goed.

De Peoples delite heeft een inhoud van ongeveer 15 tot 20 liter en de Megapolis zit tussen de 20 en 25 liter. Dit zijn dus geen echt hele kleine rugzakken en ik ben iedere keer als ik tussen door even snel een boodschap moet doen weer verrast hoeveel extra boodschappen ik er bij in kan steken.

Wat bij deze rugzakken op valt is natuurlijk het aparte uiterlijk. Maar buiten het bijzondere uiterlijk valt voor mij ook het draagcomfort van deze rugzakken op. Als ik mijn dagelijkse dingetjes in de rugzak heb zitten kom ik al gauw aan de 10 a 15 kg maar tijdens de ritjes naar kantoor voel je er bijna niets van. Door de opbouw van de rugzak is deze ook zeer waterafstotend, het moet wel heel bar en boos zijn voordat er ook maar iets een beetje vochtig wordt. Dat is dus in het dagelijkse gebruik erg fijn.

Wat mij ook erg opvalt is dat de gebruikte materialen zeer duurzaam zijn. De meeste rugzakken gaan bij mij vier a zes jaar mee waarbij de rugzakken qua materiaal dan ook echt af zijn, echter deze twee blijven in perfecte staat. Het rugpand is opgebouwd uit een ritszak met hierin een perspex plaat en aan de rugzijde in 3d gevormde foam padding met een standaard s gevormd setje draagbanden. Optioneel zijn voor deze rugzakken heupbanden te krijgen, van vrij simpele tot speciale velcro banden voor op de motor. Ook de harde schaal blijkt zeer hufterproof te zijn, buiten wat krassen van valpartijen en een paar kleine krauwen lijken de rugzakken nog erg nieuw. Af en toe een beetje oppoetsen met car polish (voor de fiets) en de boel blinkt weer enorm. Alle haken, ogen, elastiek, ladderlocks en triangels zijn nog echt nog in perfecte staat.

Op deze vroege versie van de Peoples delite zit in het rugpand achter een neopreen klepje nog een bagage net verstopt zodat je aan de buitenzijde van de rugzak nog even snel wat extra spullen kunt weg steken. Voor zowel de kleine als grote Boblbee zijn accessoires te krijgen voor het aan de buitenzijde bevestigen van spullen. Zo zijn er bagage of helm netten te krijgen, is voor beide typen een rol voor in de holling van de shell te krijgen (x-case) zodat je snel bij je lunch kunt of zoals ik bij de regenjas zonder de tas open te maken. Ook zijn en hulpmiddelen te krijgen om je ski's of snowboard aan de Boblbee te bevestigen en met een extra setje triangels kun je met standaard spanbandjes je verende voorvork aan de rugzak knopen als je deze wegbrengt voor een service beurt. En natuurlijk zijn er twee maten reflectie hoezen voor de rugzakken te krijgen, ze zijn waterdicht maar dat is een beetje overkill voor een rugzak die toch al zeer waterafstotend is. Maar wel lekker als het erg modderig is.

Op dit moment heb ik van Boblbee ook een X-case aan de Megapolis hangen, dit is een extra tas die aan de buitenzijde in de holling van de schaal wordt bevestigd. Dit heeft als voordeel dat het niet buiten de rugzak uitsteekt en dat je er zonder de tas te openen makkelijk bij je regenjas of lunch kunt. Het rolvormige tasje is erg stevig gemaakt, het is erg vormvast. Ik heb nog niet kunnen ontdekken wat voor materiaal er achter de stof schuilt gaat maar met de extra padding aan de binnenzijde met alu-folie kun je hier straffeloos je lunch, regenjasje of je camera in kwijt. En met een dubbele rits is deze rol goed toegankelijk. Het tasje is van zwart materiaal en wordt bevestigt met twee velcro straps die door de shell heen gaan en met twee spanbandjes die aan de zijkant van de rugzak worden gebonden, erg stevige constructie. De fluo rode "regenhoes" gebruik ik vooral om op te vallen als het donker is met slecht weer. Door het enorme reflecterende kruis over de hoes heen kunnen ze je echt niet missen.

Qua accessoires voor deze rugzakken zit je dus wel goed en nu zijn er ook nog veel componenten van de rugzakken los te krijgen zodat je zelf je eigen rugzak kunt aanpassen aan je wensen, zo heeft mijn Megapolis een platte alu strip aan de buitenzijde van de shell zodat sommige accessoires niet 123 vast te gespen zijn, geen punt want deze strips zijn nu ook los te krijgen in een aantal hippe kleuren. Ook de andere hardware is los te krijgen en ben je uitgekeken op de kleur van je shell dan kun je een andere kleurtje shell aanschaffen en kun je dus bv wisselen van mat zwart naar fluo rood of juist bordeauxrood.

Conclusie

Om kort te gaan, ik gebruik deze rugzakken alweer jaren dagelijks en krijg de meest uiteenlopende opmerkingen van mensen, het is een erg uitgesproken product. Dus qua looks zit het wel goed. Echter valt het mij iedere dag weer op dat deze rugzakken echt eruit springen in de vorm van gebruiksgemak, duurzaamheid en draagcomfort. Ze zijn wel prijzig in aanschaf maar als ik dit omreken naar de prijs per jaar waar ik ze nu voor gebruik verdienen ze zich erg goed terug. Voor degenen die dagelijks met een laptop rond sleept is dit zeker een aanrader.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.boblbee.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: