Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Frosts Companion

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 17-11-2012, 05:17

Frosts Companion

Ik zou over heel erg veel verschillende messen een review kunnen schrijven, van SOG via Gerber naar Laguiole of M. Nieto maar heb voor een van de goedkoopste messen uit mijn “arsenaal” gekozen. Simpel, dit is een van de meest misbruikte messen die ik heb, degene die het makkelijkst schoon te houden is en tot op heden de meeste value for money levert.

Het mes

Het mes is een typisch Zweeds product, je kunt deze van verschillende merken aanschaffen, van Frosts of Mora is dit exemplaar. De vorm van het heft en de vorm van het lemmet zijn erg typisch voor deze werk messen. Het lemmet is van roestvast staal, het heft van hard kunststof met rubber en de schede is van ABS. Erg simpel uitgevoerd dus. Maar juist door deze keuzes van materialen blijkt het mes erg gemakkelijk in gebruik en is het mes erg makkelijk schoon te houden.

Gebruik

Dit mes wordt onder de meest diverse omstandigheden gebruikt, van het lekker buiten bezig zijn in scouting verband of gewoon in het bos (bushcraft, jeuk-woord) tijdens een kampeer weekeindje of kampvuur en zeker thuis in de keuken. Het mes kun je aardig misbruiken voordat het gaat protesteren, met een wetsteen heb je deze weer erg snel scherp en besteed je er ietsje meer aandacht aan dan wordt ie net zo scherp als bv mijn Laguiole's. De rug van het lemmet wordt met enige regelmaat misbruikt op een Striker om een vuurtje aan te maken, gaat prima.

Een mes als dit krijgt behoorlijk wat voor zijn kiezen, van het betere snij werk van van alles en nog wat tot zelfs wat mild kloof werk (in het kader van “jongens dit mag je nooit doen met een mes maar we zijn de bijl vergeten”) voor het aanmaken van een klein vuurtje tot het betere kook werk op bv zomerkamp. Na ik denk een jaar of twaalf blijft dit mes zeker een favoriet om even snel mee te pakken als we weer eens wat in het bos gaan doen of als we ergens wat met scouting gaan doen.

Doordat het heft aardig stevig is uitgevoerd in hard kunststof en deze is voorzien van rubber met een fijn structuurtje ligt dit mes erg prettig in de hand en zul je niet snel een uitschieter maken, het lemmet is niet al te groot, vergelijkbaar met mijn Wenger Ranger vouwmes, en is dus erg geschikt voor het fijnere werk. Het is dus zeker geen kracht patser in gewicht of formaat maar gewoon een mes zoals je dagelijks zou gebruiken. Schoonmaken is erg gemakkelijk, kan met alles wel schoongemaakt worden. En de schede is door het gebruik van abs ook perfect in de vaat mee te nemen.

De schede is door de gebruikte klip op de achterzijde met bijna alles te combineren, van MOLLE tot aan je broeksriem, gaat er makkelijk aan en blijft goed zitten. Maar ik gooi dit mes meestal van een afstandje in de rugzak, mes zit immers goed vast en je vind ze zo terug als je ze nodig hebt.

Conclusie

Door de materiaal keuzes is dit een erg fijn mesje wat erg fijn is in gebruik, erg slijtvast is en met een beetje zorg erg scherp is te houden. Het is natuurlijk niet te vergelijken met F1 of een Seal pup maar juist door de prijs (meestal tussen de 15 en 25 euro) is dit een zeer aantrekkelijk mesje om voor bijna alles te gebruiken. Momenteel worden ze erg gepromoot voor Bushcraft activieteiten, maarja dit type is al jaren in gebruik in de scouting wereld (waar zou het vandaan komen?..). Mocht je dus nog geen vast mes hebben naast je duizend-in-een-vouwmes dan is dit zeker een alternatief waar je naar moet kijken, zowel prijstechnisch als kwalitatief een echte aanrader.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.frosts.se/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: