Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Leatherman Wingman multitool

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 20-03-2013, 02:47

Leatherman Wingman multitool

Op zoek naar een vervangende tool voor mijn vrouw liepen we tegen de budget vriendelijke Wingman van Leatherman aan. Ik heb persoonlijk zeer slechte ervaringen met de Wave (MK 1 en 2) maar mijn vrouw was altijd happy met haar Wave. Aangezien de meest gebruikte functies op deze tool zaten maar direct een exemplaar besteld via een Webshop.

Eerste indrukken

Binnen 48 uur na bestellen het pakketje van de postbode in ontvangst mogen nemen. Uit de bubblewrap enveloppe kwam een klein doosje, ze komen ook in een blisterverpakking. Naast de tool zat er ook een sticker in de doos en een handleiding over het gebruik van de tool (generieke handleiding, dus voor alle tools). Op het eerste gezicht een mooi afgewerkt product, gezien de prijs (tussen de 25 a 35 euro, ligt eraan hoe hard je zoekt op het web) voldoet deze tool boven verwachting.

Materiaal

De tool is in elkaar gezet in de VS (volgens het doosje) maar ik ga er voor de prijs vanuit dat tenminste een groot deel van de onderdelen van uit het buitenland zijn ingevoerd anders krijg je een tool als deze niet zo goed koop in de markt. De onderdelen zijn van roestvrij staal, het lemmet van 420hc staal. Door de wat opengewerkte greepdelen ziet de tool er wel fancy uit, maar als je wat beter gaat kijken zie je hier en daar een schoonheidsfoutje en dat er “goedkope” oplossingen zijn gevonden voor bv de veer van de kleine gereedschapjes. Ook zit er op alle onderdelen iets speling, geen hinderlijke maar mijn referentie kader hierin is natuurlijk mijn Swisstool die ik alweer ruim 11 jaar aan mijn riem heb hangen. Leuk is wel de weggewerkte veer in de tang, komt ie wat makkelijker open.

Gebruik

Alle basis dingen zitten wel op of aan deze tool, de tang is erg grof uitgevoerd maar doet zijn werk. Het lemmet is redelijk scherp, maar die is natuurlijk zo in top staat gebracht, maar wat minder is is dat ondanks dat het een kort mesje is en gelocked word er toch aardig wat speling op het geheel zit. Na dat de torx iets aangedraaid zijn blijft deze speling, oppassen dus als je veel druk zet op het lemmet. Het schaartje, tja er kan niets tippen aan die van de zwitserse messen, doet zijn werk wel maar echt overtuigend is anders.

De rest van de tooltjes zijn of raar samengestelde items, denk aan een vijl/liniaal/schroevendraaier, of zoals er bedacht is om een kruiskop plat te maken, wel bruikbaar maar doen een beetje vreemd aan. De veerclip aan de zijkant zou je kunnen gebruiken om de Wingman aan je riem/broekzak oid de clippen. Zit wel in de weg als je er een hoesje bij zou willen hebben meer met een setje torx-schroevendraaiers kan deze er vanaf. Door de asymmetrische vorming van de grepen zou denk ik de tang fijn bediend moeten kunnen worden, alleen geven ze veel te weinig grip en doordat de tangkop erg grof is heb je een vrij kleine hefboom. De boel glijd dus nogal, en waar ik bij de swisstool met een hand weg kom moet ik vaker een handje bijsteken met deze tool. Het knip/strip gedeelte van de tang is van het aanbeeld principe, werkt wel redelijk.

Conclusie.

Ondanks mijn nogal kritische opmerkingen ben ik toch positief verrast over dit goedkope tooltje. Het is zeker geen match voor mijn Swisstool maar kost ook maar ergens tussen een kwart en een derde. De meeste onderdelen zijn aardig uitgevoerd en werken naar behoren, maar de speling op het geheel geeft toch echt wel het prijsniveau weer.

Voor een ieder die opzoek is naar een goedkoop stukje gereedschap kan dit zeker een aanvulling zijn. Voor mij zouden ze blister-opener weg mogen laten en het mes kan zeker nog 8 a 12 mm langer en als het ietsje steviger was uitgevoerd zou je met een tool als deze je zakmes kunnen thuislaten. Al met al aardig “value for money”, ook uit deze serie is er de Sidekick, zelfde soort tool met net ietsje meer gereedschappen erin.

Eigenschappen

• Aantal gereedschappen: 14
• Totale lengte 9,7 cm.
• Mes lengte: 6,6 cm.
• Gewicht: 200 gram
• Geveerde tang
• Halfgekarteld mes
• Verpakkingopener
• Hout- / metaalvijl
• Schaar
• Kleine schroevendraaier
• Medium schroevendraaier
• Philips schroevendraaier (2,5 D model)
• Lineaal
• Blikopener
• Draadstripper

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.leatherman.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: