Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Gatco Tri-Seps

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 20-03-2013, 02:50

Gatco Tri-Seps

Sinds een tijdje sleep ik een klein diamant slijpertje met me mee. Ik heb de ervaring dat ik regelmatig of bij iemand ergens in sta te hakken met een bot stuk staal of dat ik weer aan de slag mag met een wetsteen etc om de boel weer een beetje scherp te krijgen. Allemaal leuk en aardig maar met de Tri-Seps van Gatco kan eigenlijk iedereen een mes snijdend krijgen.

In mijn zoektocht naar een vervanger voor een taps toelopende diamant slijper voor het slijpen van gekartelde lemmeten (serated edges) kwam ik deze driekantige slijpstaaf tegen, en door de twee bolle kanten zouden er ook gekartelde lemmeten op geslepen moeten kunnen worden. Dus voor een kleine vijftien euro toch eens proberen. Ondertussen heb ik er al een paar cadeau gedaan aan mensen waarvan ik vaak de messen heb mogen slijpen. Werkt dus wel ok.

Materiaal

Het slijpstaafje is een met diamantjes bezet stuk staal, bij Gatco noemen ze het “Made of monocrystalline diamonds”. Totale lengte zit op de 12 cm en er zijn drie delen waarop er geslepen kan worden, een platte zijde voor vlakke snijvlakken en aan twee zijden zitten twee bolle slijp gedeeltes in 2 diameters bruikbaar voor de meeste type kartels. Verder zitten er rubber doppen aan de uiteindes met platte vlakken zodat je de slijper onder de juiste hoek kunt wegzetten. En natuurlijk een kettinkje waardoor je dit kleine staafje niet zomaar kwijtraakt of uit je handen laad glippen.

Gebruik

Normaal gebruik ik altijd wetstenen voor het slijpen van messen, scharen en bijlen, dus een slijpstaafje was even wennen. Zeker omdat dit een zeet compact ding is, er zijn andere mooie systemen te vinden als bv de Spyderco of Lansky vaste opstellingen met lange staven. Dit is een zeer kort, los staafje. Maar een ieder die een snijbeweging kan maken met een mes kan met dit slijpertje een mes weer scherp krijgen.

Het is vrij simpel, je houd in een hand je mes vast. In je andere hand houd je het kettinkje vast en zet (bv) de vlakke kant naar het lemmet toe. De rubber dop heeft een vlakke kant waardoor deze de juiste hoek aanneemt. Vervolgens zet je het mes bovenaan op de slijper en je houd hierbij het lemmet verticaal. Nu maak je een snijdende beweging met het mes naar het einde van de staaf. Dit herhaal je tussen de 5 a 10 keer (wel tellen). Nu draai je de staaf om en doet feitelijk hetzelfde met de andere zijde van het lemmet, even veel keer snijden over het vlak. Dit vergt even wat gewenning, je staat een beetje raar met je linker arm boven je rechter (als je rechts bent). Dan voel je aan het lemmet of deze scherp is (vinger haaks over het snijdende gedeelte halen, je voelt een stroppend gevoel met een scherp mes, is moeilijk uit te leggen op papier). Moet het nog scherper, dat kan als het mes echt bot was. Gewoon nog een aantal maar herhalen.

Het resultaat is wel goed te noemen. Met een wetsteen krijg ik het zelf wel een stuk mooier maar om even snel iets ergens weer goed snijdend te krijgen voldoet dit meer dan prima.

Voor een gekarteld lemmet gaat het bijna gelijk, echter plaats je een kartel op een van de twee best passende bollingen, dit doe je terwijl je je het kettinkje vast hebt en de rubber dop gebruikt voor de juiste hoek. Nu duw je het lemmet naar beneden, je kunt niet snijden maar je haalt iedere kartel een aantal maal over de bolling totdat iedere kartel aan de gladde kant een braam heeft. Als je alle kartels hebt gehad plaats je de gladde kant op het vlakke gedeelte en snijd je een aantal maal het het gekartelde gedeelte over het platte vlak totdat alle bramen weg zijn. Nu het je weer mooie scherpe kartels in je lemmet zitten.

Vrij simpele handeling dus en je kunt moeilijk iets fout doen. Daarom heb ik er ondertussen al een paar weg gegeven.

Conclusie

Dit is zeker een erg budget vriendelijk slijpsysteem, voor ongeveer vijftien euro kun je ze vinden. En doordat het staafje erg ligt en klein is steek je zoiets makkelijk bij je al je ergens naar toe gaat. En je weet het, met een bot lemmet zet je meer kracht, heb je een minder goed snij resultaat en schiet je eerder uit waarbij je meestal een rommelig rafelende wond kunt oplopen. Dus zorg dat je met een scherp mes werk. Voor dit kleine bedrag zou je het niet hoeven laten. Ook leuk, voor thuis hebben ze tegenwoordig ook een grote variant, handig voor in de keuken lade. Ik gebruik deze ook voor het slijpen van scharen.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.gatcosharpeners.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: