Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Morakniv Fishing Classic 54

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 06-04-2013, 01:29

Morakniv Fishing Classic 54

De Fishing Classic 54 van het Zweedse Mora is een klassieker onder vissers en kajakkers in Scandinaviƫ. In de afgelopen maanden heb ik het mes mee genomen tijdens verschillende tochten om het te gebruiken als mes tijdens wandeltochten in de bergen, maar het mes ook uitgeleend aan een visser die regelmatig zijn gevangen vis aan de waterkant klaarmaakt als avondeten.

Superieure materialen

Mora of Sweden, ook wel Morakniv genaamd, heeft een ontzettend goede naam als het gaat om messen. De jarenlange traditie van het bedrijf uit zich in messen die gemaakt zijn van superieure materialen, met een ergonomie en kwaliteit die bij veel mensen het merk tot absolute favoriet hebben gemaakt. Ook voor de Fishing Classic worden de beste materialen gebruikt. Denk daarbij aan vlijmscherp roestvrij staal voor het lemmet, prachtig getekend palissanderhout voor het heft en op natuurlijke wijze behandeld leer voor de schede.

Authentieke look

Wat het eerst opvalt als je dit mes ter hand neemt is de authentieke look. Die wordt niet alleen verkregen door het schitterend getekende palissanderhout van het heft, maar ook het grote lemmet met gekartelde (serrated) bovenkant. Bovendien zit het mes opgeborgen in een klassieke schede van leer dat op natuurlijke wijze is behandeld. Mooi detail van de schede is ingebrande tekening van een zalm, welke direct duidelijk maakt dat het hier om een vismes gaat.

Specifiek voor vissers

Zoals de naam van de Fishing Classic 54 al doet vermoeden is dit mes speciaal gemaakt voor vissers. Het 2,5mm dunne vlijmscherpe lemmet is ideaal om een vis te verwerken, uiteraard geholpen door de gekartelde achterkant van het lemmet dat gebruikt kan worden om de vis van de schubben te ontdoen. Maar naast vissers zullen ook bijvoorbeeld kajakkers dit mes goed kunnen gebruiken. De kans dat j als kajakker op een meerdaagse tocht namelijk een hengeltje uitgooit is vrij groot.

De mening van een kenner

Juist vanwege deze specifieke doelgroep heb ik een bevriende visser gevraagd om het mes eens een weekend me te nemen op een vistrip. Met daarbij het uitdrukkelijke verzoek om het mes te gebruiken waar het voor gemaakt is: het bewerken van een gevangen vis om deze vervolgens op een vuurtje te kunnen bakken voor het avondeten. Zijn enthousiasme was na afloop groot. Het mes ligt bijzonder prettig in de hand, is gemakkelijk schoon te maken, is vlijmscherp en blijft -dankzij de kunststof liner binnenin - bovendien perfect veilig op zijn plek in de bijbehorende schede die hij gedurende het hele weekend aan zijn broekriem had hangen. Het lemmet van lichtgewicht palissanderhout werd eveneens erg gewaardeerd. Het enige negatieve commentaar was eigenlijk zijn onvrede dat hij na afloop het mes weer moest terug geven...

En voor in de bergen?

Zelf heb ik het mes een paar keer mee genomen tijdens korte dagtochten in de bergen. Normaal gesproken kies ik voor een compacter mes, zoals een Wenger Ranger, simpelweg omdat die meerdere functies heeft die van pas kunnen komen tijdens een tocht. Echt veel gebruik ik een dergelijk groot mes immers niet tijdens een wandeling, of het moet zijn als ik ter vermaak in de weer ga om een stuk hout te bewerken. Dat is eigenlijk ook de enige manier waarop ik dit mes daadwerkelijk heb gebruikt/misbruikt om het zelf uit te proberen. En hoewel ik inderdaad moet toegeven dat ik (positief) verbaasd was hoe scherp het mes is en hoe prettig het in de hand ligt, zie ik niet direct het nut voor wandelaars. Zelf geen ik dan de voorkeur aan een Wenger Ranger of mijn Bushcraft Survival van Mora, die is voorzien van een ingebouwde fire-starter.

Een topmes voor vissers

Zonder twijfel is de Fishing Classic 54 van Morakniv een topmes. Buitensporters die op hun tochten regelmatig een hengeltje uitgooien zullen het mes meer waarderen dan bijvoorbeeld wandelaars die enkel op zoek zijn naar een functioneel (zak)mes voor tijdens hun tochten. Maar de authentieke look, het superieure materiaal en de ergonomie van het mes spreken voor zich voor iedere liefhebber van messen.

Specificaties

Materiaal lemmet: Cold-rolled special stainless steel (Sandvik)
Materiaal heft: getekend palissanderhout
Materiaal schede: op natuurlijke wijze bewerkt leder, voorzien van kunststof liner
Lengte lemmet: 125 mm
Dikte lemmet: 2,5 mm
Totale lengte mes: 266 mm
Gewicht mes: 109 gram (148 gram inclusief schede)

Overigens werd het mes ter beschikking gesteld door de importeur: Moraknives.nl.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.moraofsweden.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: