Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Nitecore HC50 hoofdlamp

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 12-12-2013, 14:13

Nitecore HC50 hoofdlamp

Nitecore introduceerde onlangs een nieuwe paradepaardje van haar collectie, de HC50. En na enkele weken gebruik denk ik dat ik wel kan stellen dat ze met deze hoofdlamp een nieuwe standaard zetten. Wat een topper!

All-purpose hoofdlamp

De HC50 is volgens Nitecore een 'purpose-designed [hoofdlamp] for hiking. climbing, campoing and general outdoor recreation', maar voor mij is het gewoon een all-purpose hoofdlamp. Hij is licht van gewicht, afstelbaar op bijzonder veel mogelijkheden, gemakkelijk in gebruik... werkelijk te gebruiken voor alles. Niet alleen voor actieve sporten, maar ook prima om er een boek bij te lezen in je tentje of te gebruiken bij het klussen in huis.

Indrukwekkende kracht en technologie in zakformaat

Op het eerste gezicht lijkt de HC50 niet zo bijzonder, tot dat je hem in de hand neemt en daadwerkelijk alle opties en mogelijkheden op je laat inwerken. Tuurlijk is een lamp met de brute kracht van maar liefst 565(!) lumens indrukwekkend, maar als je daar ook nog de vele modi bij optelt, plus het feit dat er een ingebouwde temperatuursensor is om oververhitting te voorkomen en het feit dat hij waterdicht en sterk als een huis is... verbazingwekkend en indrukwekkend tegelijk.

Gemakkelijk in gebruik

De aan- en uitknop werkt als de knop van een camera: door hem een beetje in te drukken kun je van modus veranderen en zo kiezen voor meer of minder licht. Maar daarnaast kun je met dezelfde knop ook kiezen uit bijvoorbeeld normaal licht, SOS-licht, markeer-licht en zelfs rood licht. in diezelfde knop zit tevens een gekleurde led verwerkt die de status van de batterij aangeeft: rood of groen. daarnaast is de lamp in hoogte (of beter gezegd: lichthoek) te verstelleb door deze simpelweg in zijn behuizing naar boven of beneden te draaien.

Comfortabel

Ik heb de HC50 onder andere gebruikt in een grot, tijdens een korte nachtwandeling en bij het lezen van een boek in de slaapzak. Onder alle omstandigheden zat hij comfortabel. Dankzij de verstelbare hoofdband, die niet alleen om maar ook over het hoofd loopt, is hij goed passend te maken. Bij teveel inspanning merk je wel dat je wat gaat zweten onder de band, maar dat heb ik bijna ltijd bij een hoofdlamp als het te warm wordt. De lamp verschuift of verdraait niet tijdens het lopen en bewegen. En ook is hij prima te bedienen met handschoenen aan. Interessant voor mountainbikers: je kunt de lamp gemakkelijk met één hand bedienen.

Moeilijk te vinden: de batterij

Eigenlijk is het enige minpuntje dat ik voor deze hoofdlamp kan noemen de te gebruiken batterij(en). Er gaat namelijk of één enkele 18650 batterij in of twee kleinere CR123. Deze laatsten zijn nog vrij makkelijk te vinden bij de betre foto-vakwinkel, maar de eerste is echt zoeken geblazen. Zeker als je in een afgelegen gebied bent kan dat dus problemen opleveren. Overigens komt de power van de te gebruiken batterijen wel weer overeen met dat van 4 AA batterijen, wat ook de kracht en levensduur van de lamp verklaren.

Conclusie

Het zal duidelijk zijn dat ik razend enthousiast ben over deze hoofdlamp. De combinatie van zoveel mogelijkheden met een waterdichte, comfortabele, gemakkelijk te bedienen behuizing maakt het voor mij een absolute top hoofdlamp. Deze hoofdlamp is dan ook aanrader voor iedereen die op zoek is naar een betrouwbare en veelzijdige hoofdlamp waar ze jaren plezier van kunnen hebben.

Enkele indrukwekkende specificaties

De Nitecore HC50 kent een reeks behoorlijke specificaties waarvan ik er hier een paar zal noemen:

 • Gewicht: 130 gram zonder batterij
 • CREE XM-L2 (T6) LED
 • Tot wel 400 uur op laagste niveau
 • 100 graden brede straal voor breed zicht
 • Gemakkelijk in hoogte verstelbare straal
 • Bediening middels enkele knop met meervoudige werking
 • Rood licht mogelijk gedurende 145 uur
 • 10 verschillende modi, gemakkelijk instelbaar
 • Ingebouwde batterij-indicator in de aan-/uit-knop
 • Ingebouwde temperatuur-sensor
 • Stevige behuizing van aluminium legering
 • Waterdicht (IPX-8)
 • Impact-resistent tot op 1,5 meter
 • Wordt geleverd inclusief reserve rubber O-ring

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.nitecore.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: