Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Carry Speed FS-Pro

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 19-12-2013, 10:16

Carry Speed FS-Pro

Al een tijdje loop ik letterlijk tegen het probleem aan dat ik mijn camera niet echt prettig 'bij de hand' mee kan dragen tijdens het wandelen in de bergen. De meegeleverde strap van mijn Nikon is niet echt comfortabel om de nek en om de camera steeds in de hand te houden ging bijvoorbeeld tijdens het wandelen tijdens mijn Santiago-tocht behoorlijk vermoeiend te worden aan het eind van elke dag. Carry Speed leek met de FS-Pro de oplossing te bieden, dus ik was blij dat ik deze strap in de afgelopen weken uitgebreid heb kunnen uitproberen.

Complete levering

Bij het uitpakken van de FS-Pro valt op dat deze bijzonder compleet wordt geleverd. Denk daarbij niet alleen aan een uiterst comfortabele strap, maar tevens een extra bandje voor gebruik met grote telelenzen, plaatje voor bevestiging en inbussleutel. Het bijgeleverde instructie-foldertje is daarnaast gemakkelijk te gebruiken dankzij de veelheid aan foto's die er in is opgenomen.

Gemakkelijke bevestiging

Dankzij het meegeleverde imbussleuteltje is het bevestigingsplaatje (bracket) gemakkelijk en stevig te bevestigen. Overigens kun je het plaatje ook met een klein muntje of grote schroevendraaier vastdraaien. Let overigens bij bevestigen wel goed op dat de bevestigingskogel voor de strap aan de voorzijde van de camera moet zitten. Dat komt het draaggemak behoorlijk ten goede... ontdekte ik na een dagje gebruik zonder eerst de gebruikshandleiding te lezen. De strap wordt vervolgens middels een combinatie van klik- en schroefsluiting stevig aan de plaat bevestigd.

Zeer comfortabel om te dragen

Hét grote verschil tussen deze strap en bijvoorbeeld de standaard strap van mijn Nikon is het lange neopreen middenstuk dat over de schouder/in de nek wordt gedragen. Dat is uiterst comfortabel: breed genoeg om het gewicht van de camera (inclusief extra batterij pack en zware lens) goed te verdelen, maar tegelijkertijd niet dusdanig breed dat het bijvoorbeeld in de nek irriteert.

Gebruik in het veld

Ik heb de FS-Pro op verschillende gelegenheden gebruikt. Bijvoorbeeld tijdens een gewone wandeling op redelijk vlakke paden, waarbij de pas er stevig in werd gezet. De camera bleef daarbij redelijk goed op zijn plek hangen en irriteerde nauwelijks. Ook bleek hij inderdaad gemakkelijk en snel ter hand genomen te kunnen worden als er iets leuks was om te fotograferen. De wandeling werd gedaan met redelijk wat kinderen, dus het kwam regelmatig voor dat ik de camera snel wilde kunnen pakken en dat ging prima. Bij een andere gelegenheid gebruikte ik de FS-Pro in wat extremere omstandigheden: een stevige beklimming met sneeuwschoenen waarbij de sneeuw soms tot voorbij de knieën kwam. Hierbij werd er regelmatig naar voren geleund en gebeurde het daardoor soms dat de camera de sneeuw in zwaaide. Dankzij de zonnekap had dit gelukkig geen gevolgen, maar tijdens een beklimming op bijvoorbeeld rotsen zou dit nare gevolgen kunnen hebben. De strap iets steviger aantrekken hielp wel wat, maar toch kwam het nog regelmatig voor dat de zonnekap in de sneeuw kwam te steken. Tijdens wandelingen op vlakker terrein, zowel met als zonder wandelstokken, bleek echter het ideale gebruiksterrein voor de FS-Pro te zijn. Juist op die momenten kwam het dan ook regelmatig voor dat ik de camera snel ter hand kon nemen om onder andere foto's te maken van overvliegende roofvogels en een verdwaalde berggeit.

Gebruik met telelens

Voor gebruik met de telelens is er een speciaal hulpstuk dat standaard door Carry Speed bij de FS-Pro wordt geleverd. De bevestiging van de plaat zit vervolgens direct op de telelens en de hulpstrap wordt onder de camera bevestigd. De camera blijft hierdoor goed horizontaal hangen. Op de heup dragen lukte in deze combinatie niet echt: de camera hangt meer op/onder de buik op deze manier. Echt storend was dat niet, vooral ook omdat ik met de zware tele (70-200mm) niet echt lange stukken liep met de camera om mijn nek. Ondanks dat het gewicht van de camera overigens aanzienlijk is op deze manier, bleek het opvallend comfortabel te zijn om hem me de FS-Pro op deze manier over de schouder te dragen.

Pluspunten van de Carry Speed FS-Pro

  • Zeer degelijk materiaal
  • Gemakkelijk te monteren
  • Te gebruiken op mijn standaard balhoofd (Arca Swiss compatible)
  • Comfortabele gewichtsverdeling, ook bij zware camera-combinatie
  • Camera snel bij de hand

Minpunten van de Carry Speed FS-Pro

  • Bij vooroverbuigen zwiept camera mee naar voren
  • Bij gebruik van telelens niet meer op de heup te dragen

Conclusie

De FS-Pro is niet goedkoop (op moment van schrijven &euro 89,-), maar biedt wel de zekerheid dat je de camera comfortabel én veilig met je mee kan dragen. Voor zwaardere klimpartijen minder geschikt, maar daarbij heb je wellicht ook minder vaak een grote camera bij je. Voor wandelende vogelaars en andere wandelende fotografen die hun camera comfortabel bij de hand willen hebben zeker een aanrader als je er vaker op uit trekt.

Dit product werd beschikbaar gesteld door: www.degreef-partner.nl

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.carryspeed.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: