Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Wenger Ranger 55

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 19-02-2014, 12:48

Wenger Ranger 55

Deze bespreking gaat niet over een nieuw product, eerder over een trouwe hond of oude vriend. Dit mes hangt alweer 17 jaar aan mijn riem.

Het mes

Sinds mijn tijd bij de Rowans hangt dit mes aan mijn riem, het is denk ik de meest gebruikte en het meest onmisbare onderdeel van mijn dagelijkse bestaan geworden. Naast mijn huissleutels gaat dit mes bijna altijd mee. Het mes vindt zijn oorsprong net als de meeste “Swiss army knives” in het gebruik bij defensie, zowel Victorinox als Wenger hebben een dergelijke versie gemaakt voor verschillende defensie onderdelen. Het mes is dan ook iets robuuster en groter uitgevallen dan een klassiek Zwitsers zakmes. Het model zoals ik deze alweer lange tijd heb is de eerste uit deze serie zover ik mij kan herinneren, dit model bevat de meest gebruikte onderdelen die een standard Camper van Victorinox ook bezit, een flesopener/schroevendraaier, blikopener, hout zaag, een lemmer, leer priem met oog en een kurkentrekker. Dit zijn in mijn beleving de meest gebruikte functies van een zakmes. Er ligt er dus ook een in de keukenlade. Het grappige is dat ik moment van aanschaf de keuze had tussen de versie van Victorinox die het Nederlandse leger op dat moment gebruikte en de Wenger. Mijn voorkeur ging uit naar de Wenger vanwege de schuifknop voor de vergrendeling, bij de Victorinox moest je met je duim de veer terug duwen maar bij de Wenger doe je dit door een rode knop naar achter te trekken. De huidige modellen werken beide met een logo wat je naar binnen duwt. Ook vind ik persoonlijk de blikopener van Wenger fijner werken dan de Victorinox variant. Ook de vorm van het heft vind ik prettiger bij de grotere Wenger-messen. Tegenwoordig hebben beide merken heften die zeer anatomisch gevormd zijn en sommige zijn zelfs ingelegd met kraton of van een andere soort materiaal die sterk moet lijken op hout (handig als je hem in het bos op de grond legt). De vormen van het lemmet zijn ook geëvolueerd, ik heb ook een enkel mes van Wenger uit die serie maar moet eerlijk bekennen dat ik de eerste versie nog het fijnst vind.

Gebruik

Een mes als deze wordt veel mensen als groot betiteld.... ja hij is een stukje groter dan een klassiek mes maar dit levert in mijn optiek toch het beste compromis op. Ik gebruik dit mes alleen voor zaken die met eten te maken hebben, ik sleep ook een Swisstool mee die voor overige zaken dienst doet. Het lemmet is van gehard Martensiet staal, erg hard zeer roest vast en met een beetje liefde echt in zeer scherpe staat te houden en heeft een hardheid van 56 hrc. De andere onderdelen zijn ook gemaakt van RVS maar dan met een hardheid van 53 hrc. Zeer degelijk materiaal dus, en dat blijkt ook. Na jaren van gebruik ziet alles er nog prima uit.

In de regel sta ik thuis en ook bij een ander in de keuken eigenlijk altijd met dit mes te werken, ik zorg dat deze altijd scherp en schoon is, altijd fijn om mee te werken. Het lemmet is precies goed voor de meeste taken. Ook tijdens vakanties of dingen als scouting en zelfs op het werk gebruik ik dit mes voor mijn eten. Mensen kijken er soms wel vreemd van op maar ja... je kunt niet alles hebben. Het onderhoud is simpel, lemmet goed schoon houden en af en toe even bijwerken voor de perfecte scherpte. De rest van het mes natuurlijk ook netjes schoon houden en af en toe een lichte ontvetter in het mes spuiten om daarna uit te blazen met de compressor. Daar wordt het mes aardig schoon van. Vervolgens spuit ik de scharnieren in met Ice-wax, eigenlijk voor op de fietsketting maar het lijkt heel erg op het spul wat uit een veel te dure flacon bij de wapenhandel vandaan kwam. Werkt langdurig en er blijft weinig vuil in hangen. Het enige wat echt tekenen van slijtage begint te vertonen dat is het heft. Ik draag dit mes al die jaren al in het zelfde foudraaltje aan de riem, de plekken waar de klinknagels zitten hebben hun sporen wel nagelaten op de greepdelen, je ziet twee duidelijke afdrukken aan weerszijde en op het kruisje zit ook een spoor. Echter voor zijn leeftijd en inzet mag ik niet klagen.

Conclusie:

Ongemerkt is dit toch echt met kop en schouders het meest gebruikte mes wat ik bezit, gebruik het echt dagelijks, en na al die jaren denk ik dat ik nog steeds de beste koop heb gedaan. Ik weet zeker dat ik nog jaren plezier heb aan dit mes. Voor de echte grammenjager zal dit niet de eerste keus zijn en ook voor de echte gearfreak zal dit mes niet in de plaats mogen komen voor bv zijn Hill Knives of Fallkniven maar voor mij gaat er in het dagelijkse gebruik en tijdens het buiten bezig zijn niets boven dit mes. Als ik bv met het vliegtuig ben en het mes niet mee heb dan voel ik me altijd een beetje onthand. Meer nog dan dat ik bv geen telefoon oid mee heb, vreemd hoe je gehecht raakt aan een dergelijk item.

Specificaties van de fabrikant (huidige serie):

• Mes groot met vergrendeling (gepatenteerd)
• Schroevendraaier met vergrendeling
• Flessenopener
• Blikopener
• Priem
• Draadhulp en tornmesje
• Kurkentrekker
• Sleutelring
• Houtzaag
• Gewicht: 170 gram
• Afmetingen: 120mm lang

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.victorinox.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: