Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Husqvarna Outdoor Bijl

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 19-02-2014, 13:01

Husqvarna Outdoor Bijl

De klassieke handbijl

De meeste mensen gebruiken ook thuis wel eens een keukenbijltje. Door de jaren heen heb ik er een aantal gebruikt maar uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat ik een “echte” handgesmede bijl wilde hebben.

Na wat speurwerk kom je natuurlijk alle bekende merken als Wetterlings, Granfors etc. tegen. Echter vanuit mijn achtergrond in de bosbouw heb ik veel gewerkt met materialen van oa Husqvarna. Nu is het zo dat ook zij een lijn hebben met licht bosbouw gereedschap. Denk hierbij aan oa velhevels, vel wiggen, maar ook bijlen. Nu maken ze deze niet zelf. De bijlen worden betrokken bij gerenommeerde smederijen, er is een tijdje een lijn bijlen op de markt geweest die bij Wetterlings vandaan kwamen maar tegenwoordig worden de bijlen gemaakt door de grootste smederij van Zweden, Hultafors.

Hultafors is de fabrikant van heel veel professioneel gereedschap. Ze maken alles zelf en maken onder licentie producten voor andere merken. Zoals dus ook dit bijltje.

Dit maatje keukenbijl is net ietsje zwaarder dan de gemiddelde keukenbijl, ik pak makkelijk naar een zwaarder type blijkt. Deze bijl weegt iets meer dan 900 gram. Heeft een “klassiek” gesmede kop, een steel van Hickory (Okkernoot) en een bescheiden leren hoesje. De kop wordt gesmeed van een klein stukje staal, door het smeden krijg het zijn eigen karakter en het scherpe gedeelte wordt gehard. De Hultafors bijlen worden dan nog getrommeld, de Husqvarna niet waardoor je nog heel erg mooi de unieke uitstraling terug ziet van het smeden. In de kop worden nog wat logo's gestanst tijdens het smeden en de snede word heel mooi opgeschuurd en geslepen. Deze bijlen zijn altijd vlijmscherp als je ze voor het eerst gaat gebruiken.

De steel heeft een wat meer golvende vorm dan bv een Wetterlings bijl, hierdoor kun je de bijl gemakkelijker vast houden en ligt deze comfortabel in de hand. De steel is voorzien van een behandeling met lijnzaadolie en is dus goed bestand tegen de elementen.

Gebruik

Deze bijl vervult tegenwoordig de taak thuis en op scouting als algemene bijl, dus zowel voor wat licht kloofwerk als het maken van aanmaakhout en doorhakken van niet te grote stammen (als de stammen dikker zijn pak je beter een zaag...) en is ook zeer geschikt voor het geven van instructies. De rugzijde van de bijl is vlak en voldoet ook prima als hamer, heb er ook al aardig wat haringen, spijkers, krammen etc. mee ingeslagen. Echter blijft dit een bijl, dus voor echt zware klussen pak je natuurlijk een hamer.

Door de wat smallere kop lijkt deze bijl meer geschikt voor het hakken van geriefhout en het maken van aanmaakhout. Maar door het wat hogere gewicht lukt kloven van niet te dikke stammen ook prima.

De bijl blijft goed scherp bij juist gebruik en is door het gebruikte staal en de harding ook erg doeltreffend scherp te houden. Vaak voldoet het om een aantal maal met een wetsteen over de bijl te gaan, soms moet je eerst met een scherpe vijl een wetsteen erover en kun je zelfs de bijl nog stroppen.

Het is een erg veelzijdig bijltje en met een beetje zorg blijft deze er als nieuw uitzien. Zo ver ik kan zien is de steel bevestigd met zowel een ingelijmde houten spie als met een ronde metalen spie. Dit levert een verbinding op die heel erg sterk is.

Varianten

Zowel Hultafors als Husqvarna hebben een serie van deze bijlen op de markt, er zijn een aantal grotere bijlen beschikbaar die dienst doen als velbijlen of splijtbijlen. Ook een kleinere en lichtere keukenbijl zit in deze serie. Zover ik kan nagaan zijn dit allemaal handgesmede bijlen met een Hickory steel.

Conclusie.

Dit bijltje heb ik gekozen vanwege zijn zeer serieuze capaciteiten voor zijn prijs, deze handbijl kost rond de 35 euro, terwijl een lichtere variant van bv Wetterlings of Granfors ruim het dubbele kost. De andere Zweedse bijlen hebben op dit moment zeker hun eigen fanclub maar vanuit mijn ervaringen weet ik dat Husqvarna professionele kwaliteit levert. Voor de prijs hoef je het dus niet te laten, een beetje redelijke forged handbijl uit bv Duitsland kost al rond de 25 euro en je hebt met dit bijltje echt een stuk goed gereedschap in handen.

Ik zou zeggen een aanrader voor een ieder die wel eens kachel hout hakt en een handgesmede bijl wil bezitten.

Specificaties:

• Hand gesmede bijl uit Zweden
• Sterke Hickory houten steel
• Zeer degelijke steel bevestiging
• Handig in gebruik door gebogen steel
• Universeel inzetbaar
• Inclusief lederen bescherm hoes
• Ophangoog in steel
• Lengte is 37.5 cm - Gewicht is 983 Gram

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.husqvarna.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: