Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Silky Pocketboy

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 15-05-2014, 01:56

Silky Pocketboy

De Pocketboy van Silky is een compacte opvouwbare handzaag om mee te nemen op tochten waarbij je verwacht hout te moeten zagen voor bijvoorbeeld het aanleggen van een kampvuur. De Pocketboy is stevig, compact en vlijmscherp. Daarnaast ligt hij prettig in de hand en wordt hij geleverd inclusief stevige opberghouder.

Stevig en prettig in de hand

Toen ik de Pocketboy van Silky voor het eerst in de hand nam viel me direct op dat het om een kwaliteit zeer goed afgewerkte zaag ging. Hij ligt stevig in de hand en het gebruikte materiaal is van hoge kwaliteit. Het open klappen van de Pocketboy gaat eenvoudig, eventueel ook met werkhandschoenen aan, en je kunt vervolgens het zaagblad op twee standen blokkeren. Deze vergrendeling werkt met een grote drukknop die boven op het handvat ligt, zodat je de blokkeerstaand eventueel snel kunt aanpassen als dat nodig mocht zijn. Het handvat is voorzien van een rubber bekleding die ervoor zorgt dat de zaag niet alleen prettig aanvoelt tijdens het zagen, maar tevens stevig –en dus veilig– in de hand ligt.

Vlijmscherp zaagblad

Maar een zaag moet uiteraard niet alleen prettig in de hand liggen maar ook zijn werk als zaag goed doen. En dat zit bij de Silky Pocketboy wel goed. Het dunne zaagblad van ongeveer 1mm dikte is voozien van vlijmscherpe tanden. Deze tanden zijn volgens de meegeleverde handleiding met laser uitgesneden en hebben dezelfde dikte als het zaagblad. Daardoor is er minder weerstand tijdens het zagen en gaat het zagen dus vloeiender en kost het je minder kracht. Het zagen gebeurt overigens bij de trekbeweging, je trekt de zaag dus als het ware in het hout en daarbij gaat hij verbazingwekkend soepel door het hout heen. Het zaagblad zelf is overigens gemaakt van het hoogwaardige carbon-metaal SK-4 en gemakkelijk te vervangen als dat eenmaal nodig mocht zijn. Bovendien is het zaagblad verchroomd, wat de levensduur ten goede komt.

Inductief geharde tanden

Speciale aandacht moet ik geven aan de tanden van de zaag. Deze zijn volgens de zogenaamde “Mirai-Me” wijze rechtstreeks in het zaagblad uitgelaserd. Elke tand heeft maar liefst 4 snijhoeken, waardoor het zagen bijzonder snel en scherp gaat. De tanden worden bovendien inductief gehard. Enkel de tanden, niet de rest van het zaagblad. Daardoor worden dus wel de tanden, maar niet het zaagblad gehard. Zodat het zaagblad de nodige soepelheid behoudt.

Ervaringen van een kenner

Omdat ik zelf niet iemand ben die dagelijks aan het zagen is, gaf ik mijn Silky Pocketboy mee aan een professionele gebruiker. Een vriend van me houdt zich onder ander bezig met het beheer van wandelpaden en moet dan ook regelmatig een zaag ter hand nemen. Hij gebruikt als jaren allerlei soorten zagen en was dan ook erg benieuwd naar de prestaties van deze kleine handzaag. Zijn oordeel was bijzonder positief. In het kort komt het er op neer dat de zaag ook bij langdurig gebruik prettig in de hand blijft liggen, dat het zagen zeer soepel en snel gaat en dat de bijgeleverde hardplastic opberghoes gemakkelijk aan de riem is te hangen. Al met al enkel lovende woorden, inclusief het vriendelijke doch dringende verzoek of ik mijn Pocketboy niet wilde afstaan.

Conclusie: stevig, compact en prettig in het gebruik

Zoals ik in de inleiding al schreef is de Silky Pocketboy een stevige, compacte en prettig te gebruiken handzaag. De kwaliteit van het materiaal en de scherpte en hardheid van de tanden zijn perfect en de bijgeleverde hardcase om hem aan de broeksriem te hangen is een extra plus. Hikers die op meerdaagse tochten een kampvuur aan moeten leggen zullen direct enthousiast zijn en ik raad hem dan ook van harte aan voor bijvoorbeeld meerdaagse tochten in Scandinavië of andere streken/routes waar het aanleggen van een kampvuur of het aansteken van een open haard tot de mogelijkheden behoort.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.silky-europe.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: