Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Victorinox Swisstool X Plus

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 20-01-2015, 04:12

Wederom een onmisbare dagelijks stuk gereedschap. Al jaren sleep ik dezelfde dingen met me mee. Zo heb ik praktisch altijd mij Wenger Ranger 55 mee, maar zeker net zo vaak of vaker heb ik mijn Swisstool bij. Deze tool heb ik nu al meer dan 13 jaar bij. Eerder had ik een Nicholson tool en daarna twee maal een zeer teleurstellende ervaring met Leatherman tools, als deze binnen een maand bladen hebben die afbreken dan ben ik er wel klaar mee.

Het X effect?

De Swisstool is echt een klasse apart. In mijn omgeving hebben veel mensen een tool, van veel verschillende merken en met verschillende ideeën als uitgangspunt. Ik heb mijn tool altijd mee en pak hier ook bijna altijd eerder naar dan "echt" gereedschap. Wat ik al wel niet geklust heb met deze tool.

Wat ik zocht

voor een tool als deze heb ik gekozen voor een tool die naast de standaard zaken als een goed mes, zaag, tang etc ook over een goede schaar beschikt en deze tool heeft ook een losse bitset. De bitset wil nog wel eens veranderen al naargelang de activiteit. Zo heb ik er met een kleine regelmaat motorzagen mee gerepareerd maar ook bv tijdens fietsvakanties fietsen. Ook op kantoor kun je eigenlijk niet zonder.

Voordeel van deze tool is zijn zeer hoogwaardige afwerking, de tool is redelijk groot en zwaar uitgevoerd. De tang zelf is redelijk grof, bevat een plat grijpgedeelte, handig voor buigwerkzaamheden of om iets goed vast te houden. Een deel om moeren goed vast te grijpen. En een knip/strip gedeelte voor draad. Voor het strippen van draad pak ik net zo makkelijk deze tool als een “echte” striptang.

De grepen zijn heel recht en lang uitgevoerd, houd goed vast en door de lengte kun je er veel kracht op kwijt. Aan de binnenzijde zitten de losse bladen. Dit zijn dezelfde bladen zoals je deze gewend bent van de gewone officiers messen, deze locken met een backlock die met twee knopjes ontgrendelt moet worden. Na 14 jaar is er op dit systeem nog geen slijtage te vinden.

Verder zitten er verschillende maten platte schroevendraaiers op, alsmede de geijkte zaken als een blikopener, flesopener, kruiskopschroevendraaier en ook een beiteltje, en ja die laatste is ook wel een gebruikt. De kruiskop schroevendraaier begint nu eindelijk wat slijtage te vertonen, de rest van de tools nog niet echt. Je ziet natuurlijk wel gebruikssporen maar deze hebben nog geen impact op het gebruik van de gereedschapjes.

Er zijn ook Swisstools met andere gereedschappen erin, zo zijn er varianten met een serated blade ipv de zaag of versies zonder schaar maar deze versie is wel mijn favoriet.

Gebruik

Zoals gezegd wordt deze tool zogoed als dagelijks ingezet voor allerhande taken. De meest gebruikte delen zijn toch wel de combi tang als wel de schaar. Deze blijken op de zeer lange termijn toch echt wel een klasse apart. De schaar werkt gewoon erg goed, en de tang, die is heel erg stevig. Zoals je op een aantal youtube filmpjes kunt zien buigen de de bekken van andere merken tools nogwel eens mee maar met de Swisstool amper. En de draadknipper blijft perfect werken.

Verder wordt natuurlijk de losse bitset erg vaak gebruikt, momenteel zit er een samengeraapt setje in waarmee ik een gemiddelde moderne MTB in en uit elkaar kan schroeven, alleen een inbus 8 ga ik er echt niet insteken. Ook het mes wordt vaak gebruikt, en deze is natuurlijk van die kwaliteit die je gewend bent van Victorinox. Blijft erg lang scherp en is met een beetje zorg ook weer super scherp te krijgen.

De platte schroevendraaiers komen ook zeer vaak van pas en door de hoeveelheid maten in de tool kom je eigenlijk altijd wel me weg. Eigenlijk alleen de kurkentrekker wordt minder vaak gebruikt, dit omdat de versie van de Wenger Ranger makkelijker werkt en ik deze toch bijna altijd mee heb.

Conclusie:

Tot op heden heb ik alleen een ander riem tasje gekocht, de oude was na 12 jaar continu gebruik wel af. Zoek je een tool voor het echte werk dan is dit zeker een tool om naar te kijken, deze laat je echt niet in de steek. Ze zijn er in verschillende versies, even aftasten wat je nu daadwerkelijk nodig hebt. Als je een tool als deze afzet tegen een Leatherman zie je een verschil, de Swisstool is om mee te werken, de Leathermans zijn licht, fancy afgewerkt en meer voor het mooie. De Swisstools zijn niet goedkoop maar je doet er jaren mee.... Heb nog geen reden kunnen verzinnen om een nieuwe te kopen.

De functies op een rijtje

 • Combinatietang met zacht- en hard draadknipper
 • Sleufschroevedraaier 2 mm
 • Sleufschroevedraaier 5 mm/ flesopener/draadbuiger
 • Sleufschroevedraaier 7,5 mm/kratopener
 • Sleufschroevedraaier 3 mm/ blikopener
 • Normaal meslemmet 7,5 cm
 • Schaartje
 • Metaalzaag met fijne- en grove metaalvijl
 • Houtzaag
 • Ruimer annex priem
 • Philips-schroevedraaier (gecombineerd type 1+2)
 • Beitel/schraper/draadstripper/draadschraper
 • Meetlat (230 mm of 9 inches)
 • Bitset
 • Kurkentrekker

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.victorinox.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: