Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Thule Guidepost 65L

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 11-08-2016, 07:43

Thule Guidepost 65L

Thule kent iedereen van de bekende dakkoffers voor op auto’s en de fietsendragers op de trekhaak Mar het merk maakt sinds enkele jaren ook schitterende technische rugzakken, waarvan een Guidepost 65 een goed voorbeeld is.

Zeer nauwkeurig af te stellen

Als je naar de winkel gaat om een Thule rugzak aan te schaffen heb je bijna het idee dat je en custom-made rugzak aanschaft. Zo zijn er verschillende maten heupgordels beschikbaar en kan het rugpand op verschillende manieren worden aangepast aan de breedte en lengte van je rug. Daarbij is de verstelmogelijkheid in de lengte wellicht niet zo bijzonder, maar het feit dat je kunt instellen hoever de schouderbanden uit elkaar staat is dat zeker wel. Al deze verstelmogelijkheden, gecombineerd met het feit dat de heupgordel met de bewegingen van je lichaam mee kan roteren zorgen voor een zeer hoog draagcomfort. Niet alleen bij weinig gewicht en aan het begin van een lange tocht, maar uit eigen ervaring weet ik dat het ook na vele kilometers en hoogtemeters nog steeds nog steeds prettig aanvoelt.

Hoogwaardige afwerking

Wat ook bijzonder prettig aanvoelt is de hoogwaardige afwerking van de rugzak. Als fabrikant van dakkoffers heeft Thule natuurlijk al een naam opgebouwd als het gaat om hoge kwaliteit, maar dat zie je zeker ook terug in de rugzakken. De polstering van zowel heupgordel als schouderbanden voelt zeer goed aan, ook tijdens warme tochten waarbij deze soms door zweten klam aan kunnen voelen. De ritsen zijn van de bekende YKK-kwaliteit. Ook de rest van materiaal is van hoge kwaliteit. Thule heeft gekozen voor een stevige Cordura nylonsoort. Zeer slijtvast, maar helaas levert dan ook het nodige extra gewicht op.

Hoog draagcomfort

Zoals al eerder aangehaald is het draagcomfort van de Guidepost 65 hoog. Dit komt onder andere door het speciale systeem waarop het draagsysteem is opgebouwd. Thule maakt gebruik van het eigen zogenaamde TransHub-systeem. Dat bestaat uit een lange dunne aluminium plaat die midden in het rugpand is verwerkt. Deze is vervolgens op een roterende punt verbonden met de heupgordel waardoor het gewicht perfect in het midden wordt overgedragen. Een extra plaat zorgt voor meer stabiliteit en houdt de rugzak op dat punt tevens weg van de rug zelf waardoor een betere ventilatie direct op de rug mogelijk is.

Topvak is tevens daypack

Als extra feature heeft Thule het topvak zo gemaakt dat deze met de nodige handeling is om te toveren tot een volwaardige daypack. Dat is handig als je bijvoorbeeld een meerdaagse tocht maakt waarbij je soms even je grote rugzak in de tent wilt laten liggen en met deze daypack boodschappen wilt doen. Ook ideaal als je de grote rugzak in een berghut wilt laten liggen om bijvoorbeeld een dichtbijgelegen piek wilt beklimmen. Het in elkaar zetten van de daypack vraagt om de nodige handelingen die worden uitgelegd in een tekening in de rugzak zelf. Nadeel van deze extra feature is het bijkomende gewicht van de extra schouderbanden en gespen die je dus vaak onnodig met je meedraagt.

Alles goed bereikbaar

Het bodemvak van de Guidepost kan van het hoofdvak worden gescheiden door een verdeler welke middens een lusknoop kan worden losgemaakt als je juist het hoofdvak in zijn geheel wilt gebruiken. Aan de buitenkant van de rugzak is een lange rits verwerkt waarmee je niet alleen bij dit bodemvak kunt, maar tevens in het hoofdvak. Het is een tweewegs-rits, waarbij je er rekening mee moet houden dat je de ritssluiting aan de onderkant houdt als je het bodemvak bijvoorbeeld ook onderweg wilt kunnen bereiken. Dat voorkomt dat je de zijgespen van de rugzak steeds moet openen. Overigens zijn alle ritsen voorzien van grote rode trekkers ie ook gemakkelijk met handschoenen aankunnen worden bediend. Een speciaal kaartvak, vakken op de heugordel en het topvak met extra intern vakje maken de opbergmogelijkheden compleet. Ook aan de buitenkant kunnen middels gespen en lussen nog de nodige extra zaken worden bevestigd zoals matje en wandelstokken.

Conclusie: comfortabel en compleet, maar aan de zware kant

Na een redelijk aantal kilometers en hoogtemeters met de Thule Guidepost 65 te hebben gemaakt kom ik tot de conclusie dat het een zeer comfortabele en complete rugzak is. Waar hij in mijn ogen echter nog verbeterd kan worden is het gewicht. Het speciale draagsysteem en de extra daypack zorgen voor e nodige extra grammen die op den duur letterlijk tot last kunnen worden als je een lange tocht met veel materiaal gaat maken. De kwaliteit en afwerking van de rugzak is echter zeer goed te noemen.

Video van de fabrikant met alle features

Pluspunten

  • Veel afstelmogelijkheden
  • Hoog draagcomfort
  • Hoogwaardige afwerking

Minpunten

  • Vrij zwaar voor een 65-liter rugzak

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.thule.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: