Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Olight S10RIII Baton

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 09-07-2017, 05:24

Olight S10RIII Baton

De Olight S10RIII Baton is de wolf in schaapskleren onder de zaklampen: de supercompacte zaklamp die gemakkelijk in je hand verdwijnt heeft namelijk een lichtsterkte waar menig grote lompe zaklamp totaal niet aan kan tippen. Maar daarnaast heeft Olight enorm veel extra features in deze zaklamp verwerkt.

Superieur materiaal en afwerking

Olight heeft inmiddels een zeer goede naam opgebouwd in de markt van zaklampen en hoofdlampen. Door gebruik te maken van superieure materialen, de zaklampen zeer goed af te werken en vervolgens ook nog eens zeer slimme features in zelfs de kleinste modellen te verwerken heeft het merk steeds meer fans verkregen. De S10RIII Baton is geen uitzondering in deze. De lamp is gemaakt van stevige aluminium legering, is voorzien van een zeer zuinige en efficiënte LUMINUS SST-40 LED en wordt bovendien geleverd met een handig dockingstation om de batterij in de lamp op te laden. De riemclip en het bijgeleverde polskoord zorgen ervoor dat je deze kleine powerlamp niet snel zult verliezen.

Veel verschillende modi

Het is verbazingwekkend hoe sommige fabrikanten met een beetje elektronica het aantal modi van de zaklampen flink weet uit te breiden. Was het een paar jaar al heel wat als je een felle, minder felle en knipperstand had, dan is Olight een goed voorbeeld van wat vooruitgang is. De Olight S10RIII Baton kent vijf verschillende lichtstanden, van zogenaamde Moon-verlichting (slecht 0,5 lumens), via Lo en Medium tot High (600 - 300 lumens). Deze laatste is eigenlijk twee standen in één (Turbo gedurende anderhalve minuut en vervolgens gewoon High), vandaar dat ik in totaal vijf lichtstanden reken. Daarnaast is er echter ook nog een knipperstand en beschikt de lamp over zowel twee verschillende timers (3 of 9 minuten) en een Lock-stand zodat de lamp niet per ongeluk ingeschakeld kan worden. Mijn ervaring is dat tijdens nachtelijke tochten de Moon-stand of Low voldoende zijn. De timer is handig om de lamp aan te zetten en op te hangen in de nok van je trekkerstent en deze zichzelf na een paar minuten te laten uitschakelen. Op die manier weet je altijd waar je lamp is als je hem midden in de nacht nodig hebt.

Opladen middels USB

De Olight S10RIII Baton is voorzien van een oplaadbare batterij die hetzelfde formaat heeft van een standaard CR123A batterij (vooral bekend onder mensen met soortgelijke zaklampen en fotografen). Deze blauwe batterij hoeft niet te worden uitgenomen om te worden opgeladen. Olight levert de lamp namelijk met een compact docking station, een magnetische basis met zuignapjes aan de onderkant die met een USB-kabel wordt gevoed. De lamp plaats je gewoon op de basis en zodra de rode lamp groen is weet je dat je batterij weer is opgeladen. De lamp/batterij is overigens ook compatible met de bekende magnetische USB-oplader kabels die Olight eerder al verkocht.

Conclusie

De Olight S10RIII Baton is een klein en compact zaklampje met enorme power. De hoogste stand heb ik nooit echt nodig gehad, maar zaken als de timer en de Moon-stand (even snel op de kaart kijken) hebben hun nut inmiddels al meerdere keren bewezen. Het feit dat hij tevens waterdicht (IPX8) is en tegen een stootje kan (tot 1,5m valhoogte). Het oplaadstation is handig, zeker omdat de Micro-USB-aansluiting prima samengaat met de aansluiting om de smartphone op te laden. Wat mij betreft dus zeker een aanrader voor mensen die wel veel licht bij zich willen hebben, maar niet direct de bulk van een grote zaklamp met zich mee willen dragen. Enige nadeel zou kunnen zijn dat je in voorkomend geval niet gemakkelijk aan een vervangende batterij kunt komen.

Specificaties

 • Batterij: CR-123A oplaadbaar 3.7V 650mAh
 • LED: SST-40 LED
 • Lichtstanden:
  • High (600-300 lumens, 1,5 + 60 minuten)
  • Medium (120 lumens, 160 minuten)
  • Low (12 lumens, 33 uur)
  • Moon (0,5 lumens, 15 dagen)
 • Gewicht: 58 gram (inclusief batterij)
 • Afmetingen: 68,5 x 23 mm

Pluspunten

 • Zeer compact
 • Stevig, waterdicht
 • Tegelijkertijd zeer krachtig en zuinig

Minpunten

 • Minder goed verkrijgbaar batterij-type

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.olightworld.net/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: