Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Oeyo 7525 Fritid Black

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 16-08-2007, 10:24

Oeyo 7525 Fritid Black

Er zijn veel mensen die speciale dingen verzamelen op het gebied van buitensport: messen, kompassen, drinkflessen, noem maar op. Voor hen die gereedschap in het algemeen of bijlen in het bijzonder sparen is de 7525 Fritid Black van Oeyo zeker een aanrader.

Design-bijl?

Toen ik voor het eerst een persbericht las dat de Noorse specialist op het gebied van bijlen een ‘designer-bijl’ had ontworpen twijfelde ik eerst aan de zin ervan. Wie wil er immers een bijl die alleen maar gemaakt is om mooi te zijn. Oeyo doen hun naam echter eer aan en hebben met de Fritid Black niet alleen een hele mooie, maar ook een behoorlijk bruikbare en degelijke handbijl gemaakt. Redelijk licht van gewicht (365 gram) en voorzien van een stevige leren beschermkap en ophangring.

De specificaties

De Fritid Black is gemaakt van roestvast molybden-vanadium messtaal, met een hardheid van 54 Rockwell. Dat is voor een bijl behoorlijk hoog en dat moet ook wel, want de bijl is tevens als mes te gebruiken. Mits je hem uiteraard goed onderhoudt en scherp houdt. Het snijvlak heeft een lengte van 73 milimeter en de totale lengte van de bijl bedraagt 26 centimeter. Het kunststof handvat is om de metalen schede heengegoten en is daardoor gemakkelijk afwasbaar. Onderaan de bijl zit een kleine ring die gebruikt kan worden om de bijl aan op te hangen. Daarnaast wordt de bijl geleverd inclusief een lederen beschermhoes met polyester veiligheidsrand, die is voorzien van een drukknop om losschuiven te voorkomen.

In het gebruik

Zelf gebuik ik zelden een bijl. Op mijn tochten in de buitenlucht nooit, simpelweg omdat ik zelden een kampvuur zal stoken en al helemaal niet voor de lol in een boom ga staan te hakken. Thuis gebruik ik echter des te vaker een bijl, omdat we op het terras nog al eens een vuurtje maken om laat op de avond bij te genieten met een glas wijn en een goed boek. Ik gebruik de bijl dan ook voornamelijk voor het kleinhakken en splijten van blokken hout die al netjes op maat zijn gezaagd (stukken boomstronk bijvoorbeeld). De bijl ligt daarbij goed in de hand en dankzij extra ribbels onderaan de steel hoef je ook niet bang te zijn dat de bijl uit je handen vliegt. Zelf heb vaak de neiging om mijn pink in het onderste gat te steken tijdens het hakken, maar volgens mij is dat niet het meest verstandige om te doen. Tot nu toe echter nog nooit problemen mee gehad.

Onderhoud

De fabrikant (en importeur) zegt zelf dat onderhoud aan de bijl gemakkelijk is, mede ook dankzij het feit dat steel en snijblad direct in elkaar overlopen. Dat kan ik beamen: meestal is het voor mij voldoende om gewoon even een doek over de bijl te halen om hem weer schoon te maken. Grootste probleem is het gat dat in het metalen bovenstuk zit, maar hier kun je een klein doekje doorheen halen. Slijpen heb ik tot nu toe niet hoeven doen, maar dat komt wellicht ook omdat ik de bijl enkel voor het kleine werk gebruik, bijna altijd met zacht hout.

Conclusie

Voor de gemiddelde buitensporter is het hebben van een bijl over het algemeen overkill en daarvoor zou ik hem dan ook zeker niet aanschaffen. Weet je echter zeker dat je vrij vaak een kleine handbijl nodig hebt of heb je gewoon een voorliefde voor erg mooi materiaal, dan is deze designer-bijl inderdaad de moeite waard. Zeker de liefhebbers van degelijk Scandinavisch materiaal zullen smullen van de afwerken en de vormgeving van deze bijl.

Extra informatie

De bijlen van Oeyo worden in Nederland verkocht via http://www.knife-heaven.com/, via welke ik ook aan de bijl ben gekomen. Op de bijl zit een gebruiksgarantie van maar liefst 10 jaar, een gegeven dat zeker iets zegt over de kwaliteit ervan. Voor de echte liefhebbers is er ook een blauwe versie –de Fritid Blue- verkrijgbaar.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.oeyo.no/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: