Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Cat Phones S31

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 09-03-2022, 14:47

Cat Phones S31

Na het lezen van een nieuwsberichtje op de frontpage toch maar eens in de pen gekropen voor een review van de telefoon die ik alweer jaren in mijn broekzak heb steken de Cat S31. Deze vrij lompe telefoon doet al jaren trouw zijn werk.

Bulldozer telefoon?

Jaren geleden maakte ik de overstap van een platte gsm naar de smartphone-wereld met de komst van Symbian toestellen, o.a. Nokia Ericsson, etc. maakte daar erg degelijke en bruikbare toestellen mee. In vergelijking met de PDA's van die tijd kon je daadwerkelijk ook echt werk verzetten met deze toestellen.

Veel werk heb ik indertijd dan ook verzet met een toestel van de 9210. De laatste jaren zie je juist met de dominantie van zowel de Operating systems van Alphabet als Apple dat dit meer toestellen geworden zijn voor het consumeren van content. Dus in mijn zak stak dan meestal ook een budget toestel in een te dik hoesje om die te gebruiken voor een belletje of als acces point voor de Thinkpad. Echter na de toevallige kennismaking van deze CAT phones toch maar besloten om weer eens serieus te kijken naar de mogelijkheden.

Dit toestel heb ik alweer een paar jaar (moet in de bonnetjes duiken om te zien vanaf wanneer). En moet zeggen dat dit bijna een net zo onverwoestbaar exemplaar is als de bekende Ericsson brievenopener van weleer. Toestel is vrij lomp, dikke kunststof behuizing, opstaande rand om het scherm en beschikt over een scala aan certificaten waarvan de meest interessante de Millspec is natuurlijk (810G), dus dit toestel is bestand tegen schokken, kou, valpartijen en een douchebeurt.

Gebruiksgemak

Vrij simpel, dit toestel wordt geleverd met een vrij kale Android-versie, in dit geval 7, waar prima apps voor te krijgen zijn en die aardig vlotjes willen werken op de niet al te ruim bemeten hardware. Wat wel erg ruim bemeten is: de accu, 4000mAh, waar ik met vrij basaal gebruik ruim 5 dagen gebruiksduur haal. Dat is met het lezen van mails, maken van foto's, scannen van barcodes etc. etc. en dit allemaal met de wifi/4g/BT continu aan. Als ik al die grappen achterwegen laat, dan haal ik ruim 2 weken uit de accu.

Ik draai op dit toestel naast de standaarddingen als e-mail ook de app voor mijn Garmin horloge, die staat dus in continu verbinding. Wat wel zo makkelijk is, want dan kan de telefoon in de rugzak als je een eind gaat fietsen. Dit is één van de weinige toestellen nog met echt fysieke knoppen op het toestel voor terug/home/appdrawyer aan de onderkant van het scherm. Ook heeft deze naast de 3 normale knoppen voor aan/uit, + en -, een programmeerbare knop aan de zijkant. En zitten er op de koptelefoon en usb poort een afdekkap. Met de home knop kun je het stand-by scherm activeren en de oranje knop kun je instellen voor bijvoorbeeld het opnemen van een telefoontje of starten van een bepaalde app.

Dit toestel beschikt niet over een vingerafdruk scanner o.i.d. dus zit je vast aan een doodle of pincode voor het unlocken. Het scherm is klein genoeg om met 1 hand te bedienen en door de geribbelde achterkant van het toestel licht deze stevig in de hand. Ook de bedrijfszekerheid van dit toestel is erg goed.

Voor het buitengebruik in de natuur heb ik een aantal apps op het toestel staan, bv DJI Mimo draait er ok op. Ik kan dus onderweg de video's van de camera halen en editen tot een filmpje. Dit duurt wel wat langer om te renderen dan op de snelle tablet thuis, maar is zeker goed mogelijk. Voor navigatie kies ik meestal voor TOPOgps, werkt prima en is zeer duidelijk af te lezen op dit goed af te lezen scherm. GPS fix is erg vlot en de accu houdt het er lang op vol, zeker als ik thuis via de wifi een kaartsegment al op het toestel heb gezet. Er zit ook een camera op, voor dit type smartphone en de eerste productierun van dit toestel was dit best wel ok, maar niet te vergelijken met het camera-geweld wat er op dit moment op de mid en high end toestellen te krijgen is. Maar voor het scannen van Barcodes werkt het prima, en een plaatje knippen om een collega wat duidelijk te maken gaat ook prima.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een smartphone die naast enorm stevig in zijn schoenen staat ook een aantrekkelijke accu-gebruiksduur heeft dan zou CAT phone zeker een toestel kunnen zijn om eens naar te kijken. Mijn huidige is nog veel te goed maar heb al een paar keer gekeken naar de S42.... Zal wel de opvolger daarvan gaan worden, denk ik. Fijn toestel in gebruik en ja collega's staan wel raar te kijken als je je telefoon onder de kraan steekt...

Pluspunten

  • Makkelijk in gebruik
  • Gaat erg lang mee op een accu-lading
  • Ligt fijn in de hand en is degelijk uitgevoerd
  • Apps als een barcodescanner of waterpas zitten in een speciale app
  • Ook op lage lichtsterkte goed leesbaar scherm

Minpunten

  • Lompe "bouwvakker"-telefoon, geen eye-catcher
  • Gaat lang mee... Built for it ;D

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.catphones.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: