Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Kula Cloth

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 09-06-2022, 01:28

Kula Cloth

Er zijn van die buitensportproducten waar je als man waarschijnlijk nooit over hebt nagedacht, maar die voor vrouwen juist bijzonder prettig en uiteindelijk onmisbaar blijken te zijn. De Kula Cloth is voor mij zo'n product: een product waar ik zelf nooit opgekomen zou zijn, maar die inmiddels standaard aan de rugzak van mijn partner hangt bij elke tocht.

Herbruikbare plas-afdroogdoek

De Kula Cloth kan het best worden omschreven als een herbruikbare plas-afdroogdoek. Of zoals ze op hun eigen site zeggen: "Kula is a pee cloth for anybody that squats when they pee." Het is een klein vierkant doekje, gemaakt van zeer goed absorberend materiaal, dat gebruikt wordt om na het plassen alles netjes schoon en droog te vegen. Het vervangt daarmee toiletpapier, dat niet altijd beschikbaar is maar bovendien ook niet altijd even handig is om tijdens een dagwandeling mee te nemen. Mijn ervaring is dat veel mannen nogal lacherig doen over dit product, terwijl vrouwen het zien als een superuitvinding. Het is namelijk veel meer dan zo maar een doekje.

Zeer doordacht product

Het is verbazingwekkend hoe doordacht dit kleine doekje is gemaakt. Te beginnen bij het gebruikte materiaal. Dit is een combinatie van onder andere bamboe en biologisch katoen, maar is bovendien voorzien van zilverdeeltjes. Dit zorgt er enerzijds voor dat het materiaal antibacterieel is, maar bovendien dat het voorkomt dat er nare geurtjes ontstaan. Bovendien kent het doekje duidelijk twee kanten: de binnenkant bestaat uit het genoemde zeer absorberende materiaal dat is voorzien van zilverdelen, terwijl de buitenkant juist van waterdicht materiaal is gemaakt. Je hoeft dus niet bang te zijn voor natte vingers!

Praktische en slimme features

Daarnaast hebben de makers ook praktisch gezien enkele slimme features toegevoegd aan de Kula Cloth. Zo is de doek voorzien van een kleine lus waarmee je hem eenvoudig aan de buitenkant van je rugzak kunt hangen (slim, want velen zullen het doekje liever niet in hun rugzak willen opbergen). Daarnaast zorgt een kleine drukknoop ervoor dat je het vierkante doekje kunt dichtvouwen tot een driehoek en zo afgesloten kunt vervoeren. Tot slot zorgt een lijn van reflecterend garen ervoor dat je het doekje ook in het donker snel hebt gevonden.

Hygiënisch en prettig

Het zal duidelijk zijn dat de Kula Cloth voor de vrouwelijke hikers een uitkomst biedt. Niet alleen is het een stuk hygiënischer om op deze manier te zorgen dat alles netjes schoon en droog is na het plassen, maar is het ook gewoon prettiger om de Kula Cloth te gebruiken in plaats van toiletpapier dat je na gebruik vaak niet op een praktische manier kunt opbergen om het later weg te gooien. Helaas resulteert dat vaak in het maar even snel onder een steen laten liggen van het toiletpapier. De Kula Cloth is dus ook nog eens een manier om milieuvriendelijker te plassen in de buitenlucht!

Multifunctioneel

Iets dat de makers van de Kula Cloth wellicht niet hadden voorzien is dat het doekje door vrouwen vaak ook voor andere dingen wordt gebruikt. Zo is het niet ongewoon om een extra Kula Cloth mee te nemen om te gebruiken als zakdoek die je onderweg even snel kunt afwassen. Maar schijnbaar zijn er ook al gebruikers die de Kula Cloth als washandje gebruiken vanwege het handzame en prettige formaat en het feit dat hij zo makkelijk mee te nemen is.

Conclusie: slim, onmisbaar en milieuvriendelijk

Het zal duidelijk zijn dat de hier beschreven ervaringen uit tweede hand zijn: namelijk direct van mijn partner. Waar ikzelf bij het zien van de Kula Cloth mijn wenkbrauwen optrok, zag zij direct dat een gat in de markt was opgevuld met dit slimme doekje. Voor haar is het dan ook inmiddels een onmisbaar deel van de uitrusting geworden die altijd aan haar rugzak hangt. Ze heeft (gelukkig) nog niet gezien dat de Kula Cloth in ontzettend veel verschillende leuke prints te verkrijgen is, anders zouden er zeker al meer Kula Cloths aan haaar rugzak hangen.

Pluspunten

  • Zeer slim product
  • herbruikbaar en milieuvriendelijk
  • Gemakkelijk mee te nemen

Minpunten

  • Nog geen

De Kula Cloth die voor deze review is gebruikt werd beschikbaar gesteld door Wandelmak.nl, waar de Kula Cloths ook online te bestellen zijn.

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://kulacloth.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: