Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Karrimor SF Sabre 45

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 03-03-2010, 02:54

Karrimor SF Sabre 45

Op zoek naar een vervanger voor mijn vorige do-it-all daypack wist ik ongeveer wat ik zocht in een medium sized rugzak, nl. een handig formaat, degelijk, hufter-proof design en een redelijke strak ontwerp. Na een boel gepas in verschillende winkels weinig van mijn gading kunnen vinden, voornamelijk veel rugzakken die of veel te veel frutsels hadden of niet degelijk genoeg voor het dagelijkse portie abuse....

Karrimor SF

Na een tijdje toch maar eens wat verder gaan zoeken, en zo kwam ik via een vriend van mij (militair) de Sabre 45 tegen, deze bleek wel heel erg dicht te naderen aan mijn eisen.

Karrimor als merk kende ik al, heb er een hele oude 75 liter rugzak van met het befaamde SA 7000 systeem en mijn versleten daypack was ook een karrimor. Maar helaas was het burger merk Karrimor al een tijdje van de markt, dus had ik niet in deze richting gezocht. Het merk Karrimor SF maakt momenteel alleen spullen voor defensie en is erg intrek bij een hele serie van diensten, ook Ray Mears blijkt met zijn Bushcraft gedoe geïnteresseerd te zijn in de sf serie.

Sabre 45

De Sabre 45 is een klim rugzak, dit merk je aan veel details. Zo is deze rugzak gemaakt van zwaar en degelijk 1000 denier nylon, dus deze rugzak is dus (gelukkig) geen lichtgewicht zakje. Ook het F-frame, een eva met alu verstevigde rugplaat, is gemakkelijk passend te maken en evt te verwijderen uit de rugzak. En aan de heupband zitten zowaar een stel materiaal lussen zoals je die ook zou terug vinden op je klimgordel. Het rugpand en de schouderbanden zijn voorzien van een stevig soort gaas waardoor er weinig vocht opbouwt direct op je buitenlaag.

Het draagcomfort is geweldig, als ik het mag vergelijken met andere daypacks en grote rugzakken dan gedraagt deze rugzak zich eerder als een serieus grote rugzak en durf ik deze rugzak aardig vol te gooien met wat extra gewicht. De ingebouwde PLCE ritsen aan de zijkanten laten het toe om de standaard zijtassen van het PLCE systeem aan te ritsen waardoor het volume van 45 in eens naar 85 liter gaat, ook dan draagt de rugzak ook nog prima, je moet alleen even wennen dat je een pak breder bent geworden en je balans even zien te vinden.

Features

Ondanks dat dit een erg cleane rugzak is zitten er een behoorlijk aantal features verwerkt die ik graag zien, zo zijn er op de rugzak eens degelijke load-lifters geplaatst, erg prettig met het afstellen. Ook zitten er aan de “voorzijde” twee daisy-chains met bevestigins mogelijkheid voor je stokken en twee lussen voor je stokken of ijsbijlen.

Naast de eerder genoemde PLCE ritsen die onder een stel flappen zijn weggewerkt, zitten er ook een stel compressie riemen op, en kun je op het topvak nog spullen kwijt onder een stuk stiek. Ook zit er onder het topvak een extra spanband zodat je het hoofdvak gemakkelijk evenwichtig kunt comprimeren of 2 touwlengtes over de breedte van de rugzak kunt vast zetten. Ook is de stof behandelt voor een minimale IR signature, maar of dat je daar specifiek wat aan hebt in de burger maadschappij?

Het draagcomfort is door al deze zaken prima voor elkaar, zo heb je een erg smalle rugzak op je rug waardoor je veel bewegings vrijheid hebt en die je ook behoorlijk kunt volstouwen.

Conclusie

Deze rugzak blijkt zeer goed te voldoen, sleep deze rugzak al weer een jaar of twee mee en er is nog geen spoortje van slijtage terug te vinden en als je opzoek bent naar een erg degelijke rugzak die erg prettig draagt dan is dit zeker een die je zou moeten proberen. Enig nadeel is wel dat deze rugzak enkel in Defensie kleuren te krijgen is, dus in groen, zwart of DPM.

Duurzaamheid komt met wat gewicht, deze rugzak weegt tegen de 2 kilo maar is dan ook bijna niet stuk te krijgen.

Specs volgens karrimor SF:

 • Karrimor Sabre 45 Features
 • Coolmesh Karrimor back system
 • Karrimor F-Format internal frame (removable)
 • S shaped shoulder harness
 • Sternum strap
 • One main compartment
 • Compatible with PLCE
 • Compression straps
 • Shock cord carry system
 • Zipped lid compartment
 • Stuff pockets
 • Crampon loops
 • Twin ice axe holders
 • Rotproof thread
 • Reinforced with bartacks
 • Durable water repellent (DWR)
 • YKK zips

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.pri.uk.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: