foto

Kiezen van een kompas

Er zijn zoveel verschillende soorten kompassen dat je niet zomaar willekeurig een kompas kunt pakken dat er wel leuk uitziet. Zeker voor momenten dat je een kompas echt nodig hebt voor navigatie omdat er nauwelijks andere middelen voor handen zijn, dan is het goed om een kompas te hebben dat ook daadwerkelijk aan je eisen voldoet.

Zelf heb ik een lijstje gemaakt van dingen die ik belangrijk vind aan een kompas. Uiteraard is deze lijst niet voor iedereen van toepassing, simpelweg omdat er veel verschillende gebruiksdoelgroepen zijn voor kompassen. Ik denk echter dat de volgende zaken belangrijk zijn voor een kompas:

Nauwkeurigheid
Het kompas moet nauwkeurig zijn in zijn metingen. Dus de naald moet snel stilhangen en de gradenring moet kunnen worden afgelezen.

Geen luchtbellen
De anti-statische vloeistof waarin de naald 'rondzwemt' moet geschikt zijn voor een breed temperatuur- en/of drukbereik. Je zult bijvoorbeeld zien dat als je behoorlijk stijgt, het lijkt alsof er minder vloeistof in het kompashuis zit. Dat er dus een luchtbel ontstaat. Dit komt echter door de lagere temperatuur (vloeistof 'krimpt') en het verschil in druk. De luchtbel kan er vervolgens voor zorgen dat je kompas niet meer nauwkeurig is.

Afleesbaarheid
Het kompas moet makkelijk zijn af te lezen (liefst ook 's nachts). Daartoe kun je kijken naar kompassen met zogenaamde 'glowing-graden', deze nemen licht op bij licht en geven vervolgens licht in duister.

Inclinatie
Verder geldt natuurlijk dat je niet voor elke verre reis een nieuw kompas aan wilt schaffen en dus zou het handig zijn als het apparaatje geschikt is voor meerdere werelddelen (inclinatie).

Handzaamheid
Het kompas moet goed in de hand liggen en dus makkelijk te hanteren zijn.

Touwtje of etui
Het kompas moet makkelijk op te bergen zijn (ofwel in een heupzakje aan de riem of aan een touwtje/ketting om de nek)

Robuustheid
Het kompas moet tegen een stootje kunnen, juist omdat je het onder alle omstandigheden wilt kunnen gebruiken en het daarbij ook wel eens een vrije val van enkele meters kan maken.

Licht van gewicht
Het kompas moet licht van gewicht zijn zodat je het makkelijk kunt opbergen en er verder geen omkijken naar hebt. Gelukkig zijn tegenwoordig vrijwel alle kompassen licht van gewicht.

Extra
Het kompas moet extra's bieden (declinatiecorrectie, hellingshoekmeter, schaalverdeling, etc.)

Handleiding
Het kompas moet verkocht worden met een gedegen handleiding en dan het liefst een handleiding die klein van formaat is zodat je 'm eventueel in je rugzak mee kunt nemen.

Service/garantie
De service van de verkoper/fabrikant moet 'no-nonsense' zijn. Iets niet goed, meteen omwisselen voor een nieuwe. Hetzelfde geldt voor de garantie uiteraard.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 10-07-2021

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]