RECTA-kompas

RECTA kompassen

'RECTA heeft wereldfaam verworven met haar ontwerpen en innovaties. Zij is gevestigd in het hart van de regio van de Zwitserse Microtechniek. RECTA heeft altijd precisietechniek en innovatie gecombineerd. Dat begon in 1897 bij het vervaardigen van mechanische horloges. In 1915 presenteerde RECTA haar eerste kompas. Toen uiteraard nog ingebouwd in een horlogekast. Al snel maakte RECTA alleen nog maar kompassen. Daarbij werd goed gelet op de toepassing in de praktijk. Het unieke match-box ontwerp met neerwaarts klappende spiegel is daarvan het resultaat (DP-serie). Het overwinnen van de 'verstoringen' in het natuurlijke magneetveld van de aarde vormde een uitdaging op zich. De ervaring met microtechniek kwam goed van pas. Zoals bij de recente ontwikkeling van het uiterst precieze RECTA Turbo-20 naaldsysteem. Dit is een spectaculaire innovatie van de kompasnaald.'

RECTA: de voordelen op een rijtje

  • Alleen RECTA hanteert slechts 2(!) inclinatiezones. Dat komt door de speciale constructie van de naald (patent). Bovendien kun je met een RECTA kompas, bestemd voor het Noordelijkhalfrond, probleemloos uit de voeten tot zelfs een groot deel van zone 4. Handig voor buitensporters die (in de toekomst?) hun grenzen letterlijk verleggen. Bijkomend voordeel voor RECTA is dat de productiekosten relatief laag kunnen blijven.
  • In 1995 veroorzaakte RECTA een revolutie in de kompaswereld. Het ingenieus (en simpele) Global-systeem laat de magneet en de naald -verticaal- onafhankelijk van elkaar bewegen. Daardoor kun je nu met één en hetzelfde kompas overal ter wereld feilloos je weg vinden. Zonder je ooit nog over zones te bekommeren.
  • De gepatenteerde DP-serie. Het originele 'Swiss Army Compass'. Werkt snel en nauwkeurig. Het enige kompas dat geen last heeft van spiegelbeeld, doordat de spiegel naar beneden klapt. Voorzien van een onbreekbare spiegel. Een aankoop voor het leven.

RECTA: enkele modellen

RECTA DO-350 'Pioneer'
DO-350
met zelfklevende verwisselbare schaalverdelingen
RECTA DS-56
DS-56
spiegelkompas en plaatkompas in één
RECTA DP-2 'standard'
DP-2
voor spiegel en handpeiling
RECTA DP-65 'universal turbo 20'
DP-65
Global-naaldsysteem voor gebruik in de gehele wereld

Recta: overige informatie
Voor meer informatie over Recta kun je terecht op hun site: (https://www.recta.ch/).

Om de modellen in het echt te zien kun je bij bijna alle buitensportzaken van Nederland en België terecht.

Ervaringen met Recta:

Recta Clipper (€ 8,95)

Leuk idee, een minikompas voor aan je kaart/horlogebandje. Goed principe, praktisch redelijk handig. Kompas is uiteraard niet heel erg nauwkeurig, maar voor in de duinen en voor globaal een richting volgen voldoet het. Nadeel; prijs en het niet goed draaien van de naald als je niet 100% horizontaal bent. En wanneer is je pols of kaart dat nou?
(Ben de Graaf / 2003-03-31)


Recta DO110 plaatkompas (€ 11,34)

Mijn eerste echte kompas en nog steeds als reserve kompas mee op elke hike. Tijdens winterhikes soms problemen met de vloeistof (luchtbel)
(Raymond Koome / 2000-12-01)


Recta DP 10 (€ 89,00)

Erg mooi kompas, met een prisma voor extra nauwkeurige peilingen. Daarnaast een hoekmeter en declinatie-correctie. Eerste keer draaide de roos niet soepel. Toen probleemloos geruild. In de tweede kwam al snel een luchtbel van ongeveer 5 mm. Gewoon bij kamertemperatuur en op zeeniveau. Ging er niet meer uit. Ben helaas het bonnetje kwijt dus ruilen wordt nu moeilijk. Huilen dus.
(maarten / 2006-10-06)


Recta DP 2 (€ 34,03)

Prima Kompas werkt perfect voor het basis kaart en kompas werk waar wij hem voor gebruiken bij scouting
(Daan Verheij / 2000-12-01)


Recta DP 6 (€ 34,03)

Een luchtbel bij grotere hoogte is normaal. Logisch nadenken komt het door de luchtdruk. Dat hij om te ruilen was is goede service maar niet noodzakelijk.
(Peter Meier / 2001-04-22)


Recta DP 6 (€ 50,00)

Prima kompas dat behoorlijk precies af te lezen is. Er kwam boven de 2500 meter wel een bubbeltje in maar het kompas bleef gewoon werken. Het bubbeltje ging er weer uit toen ik ging afdalen.
(Sander / 2009-09-01)


Recta DP 6G (€ 56,20)

Met mijn oudere ogen met leesgedeelte in mijn bril bleek ik een prisma-kompas niet af te kunnen lezen. Dus werd het weer een spiegel. Mooi kompas met hellingmeter voor het skitoeren. Eén hinderlijke ontwerpfout in het kompas gaf bij het eerste gebruik een totaal foute peiling. De vorm van de N- en de Z-kant van de naald zijn vrijwel identiek en omdat je deze van onderaf bekijkt met tegenlicht zie je geen kleuren en kun je er wel eens 180° naast zitten. Vreemde positie van de zon? Ik doe nu altijd eerst een grove peiling vanaf de bovenkant om dit te voorkomen. Dat staat niet in de gebruiksaanwijzing. Zou met een andere vorm van de naald toch eenvoudig te voorkomen zijn.
(Mark Mannesse / 2014-02-12)


Recta DP-10 (€ 99,00)

De DP-10 heeft ook een prisma. Dat leest ongeveer 7 keer zo nauwkeurig af als met de spiegel. Maar ook hier weer een luchtbel. Dat probleem heeft Recta blijkbaar nog steeds niet opgelost. In de 60er jaren, bij scouting, stapten we over op de Amerikaanse legerkompassen vanwege die voortdurende bellen. Ik heb ook nog een clipper van Recta gehad, voor op de horlogeband - ook een luchtbel. Recta heeft bij mij geen positief beeld, maar ze schijnen een sterke marktpositie te hebben: Bijvoorbeeld Bever heeft alleen maar Recta kompassen.
(Wout Schuit / 2007-12-04)


Recta DP-2 (€ 30,00)

Prima kompas. Valt goed mee te peilen enz. Echter; geen declinatiecorrectie. DP-6 is sneller af te lezen (naald is veel stabieler). De vloeistof bevriest pas bij -65 C (niet aan der lijve ondervonden).
(J. vd Kloet / 2002-10-17)


Recta DP-65 kompas (€ 68,07)

Perfect peilkompas met Inclinatiecorrectie. Door onafhankelijke ophanging van naald en magneet wereldwijd bruikbaar. Inschuifbaar in stevig kunsstof doosje.
(Martin Swinkels jr / 2000-12-01)


Recta DP2 (€ 35,00)

Licht, duurzaam, betrouwbaar, betaalbaar en klein. Wat wil je nog meer?
(Luuk Spaetgens / 2004-05-10)


Recta DP2 kompas (€ 29,00)

Goed kompas. Op de Natuurmonumenten uitvoering krijg je als lid korting. Alle benodigdheden voor basis navigatie goed zitten erop.
(Dirk Sybenga / 2002-10-30)


Recta DP6 (€ 35,85)

Betrouwbaar, maar na een tocht op een hoogte van 2800 mtr lucht bel in kompas die er niet meer uit is gegaan. Dit was het tweede. De eerst ingeruild zonder problemen bij zwerfsport
(E. Hermens / 2001-02-10)


Recta DP6 (€ 35,85)

Heb hem al heel lang en hij gaat nog altijd mee (als de GPS het begeeft) sinds de Agille Du Midi (3400+ mtr) zit er wel een klein luchtbelletje in. Ik was het boekje kwijt en 1 e-mail was genoeg ik kreeg zo een nieuwe thuisgestuurd, gratis.
(John van Zuijdam / 2002-09-14)


Recta DP6 Universal (€ 44,92)

Destijds gevonden in een grot in de Ardennen, sindsdien hangt hij steevast om mijn nek: betrouwbaar, kan tegen een stootje en is nauwkeurig.
(Raymond Koome / 2000-12-01)


Recta DP65 (€ 50,00)

Prima kompas, gebruikt voor navigatie in de bergen in Bosnie-Herzegovina. In combinatie met hoogtemeter vrij nauwkeurige positiebepaling mogelijk.
(L.Delsing / 2003-07-04)


Recta DP65 (€ 65,00)

Prima pijlkompas, net als alle andere DP kompassen van Recta. Dit is de internationale versie en daardoor wat duurder maar voor wereldreizigers een must. Je moet natuurlijk wel met een kompas om kunnen gaan, anders is dit parels voor de zwijnen werpen. Er zitten ook allerlei handige hoekmetertjes op, maar of je die vaakt gebruikt betwijfel ik, ze storen natuurlijk niet..
(Jos Braaksma / 2004-05-11)


Recta DP65 Turbo 20 (€ 72,15)

Robuust kompas, licht en handig in het gebruik. Zowel op noordelijk als zuidelijk halfrond. Vrij nauwkeurig.
(Noël Verhoeven / 2000-12-01)


Recta DS 50 (€ 29,50)

Goed peil/kaart kompas, er zijn twee soorten van de ds 50 een met lichtgevende kompasroos en een met zwarte kompasroos de eerste is geweldig voor nacht tochten.
(Willem van der Zee / 2002-03-13)


Recta DS-50 (€ 34,00)

Fijn kompas om tochten mee te lopen. Ook goed te gebruiken in het donker want er zit een licht gevende roos op. Het nadeel is dat et kompas erg groot is.
(Jord / 2003-01-04)Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 15-05-2022

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]