Home » Materialen » Materiaal-nieuws » Nieuws-item

Wat je moet weten over GORE-TEX PRO

Wat je moet weten over GORE-TEX PROVanaf de introductie van GORE-TEX PRO in 2007 heeft dit materiaal de grenzen verlegd van ademend-waterdichte kleding die tijdens activiteiten onder extreme weersomstandigheden de meest robuuste bescherming moet bieden. Uit feedback van GORE-TEX atleten, berggidsen en Gore brand partners bleek dat GORE-TEX PRO uitstekend presteert maar dat er verschillende groepen eindgebruikers zijn: een voor wie duurzaamheid het topcriterium is en ennn voor wie ademend vermogen de hoogste prioriteit heeft. Daarom introduceert GORE-TEX per heden, AW 2020, onder de paraplu van GORE-TEX PRO drie verschillende soorten ademend-waterdichte stoffen, elk geoptimaliseerd voor verschillende toepassingen. De drie nieuwe stoffen maken het voor de fabrikanten mogelijk om kledingstukken te produceren op de manier die volgens hen het beste past bij hun klanten. Voor alpinisten zal men wellicht eerder stretch opnemen op de rug, tussen de schouders en in de armen, wordt de meest robuuste stof op de ellenbogen en de bovenkant van de schouders geplaatst en bestaat de body uit optimaal ademend materiaal. Maar bij alpineskiën of tochten op sneeuwscooters zal het meest duurzame laminaat voorrang krijgen boven ademend vermogen en stretch.

De drie nieuwe GORE-TEX PRO stoffen voldoen allemaal aan de GORE-TEX GUARANTEED TO KEEP YOU DRY® belofte van compromisloze bescherming tegen water en wind:

 • Duurzaam waterdicht - Waterproof test ISO 811 doorstaan: minimaal 28 meter.
 • Duurzaam winddicht - Windproof test ISO 9237: 1995 minder dan 5 l/m²/sec.


De nieuwe GORE-TEX PRO stoffen zijn:

1. GORE-TEX PRO Most Rugged
Dit is de meest robuuste stof ooit aangeboden in de Mountain Sports categorie. Dit niveau wordt bereikt met een volledig nieuwe 3-laags membraan-technologie, gecombineerd met speciaal geselecteerde duurzame buitenstoffen en de nieuwe solution dyed uitvoering van de robuuste Micro Grid™ voering. Uitermate geschikt voor zware omstandigheden en voor mensen die de langste levensduur van hun kledingstuk verwachten.
 • Extreem robuust - een meetbare verbetering ten opzichte van bestaande GORE-TEX PRO producten.
 • Zeer goed ademend - Breathability test ISO 11092: RET minder dan 9
 • Duurzame 70- tot 200-denier buitenstoffen.
 • Verbeterde ecologische footprint door een solution-dyed Micro Grid™ voering en keuzemogelijkheden voor gerecyclede en solution-dyed buitenstoffen.


2. GORE-TEX PRO Stretch
Gore heeft een nieuwe en unieke manier ontwikkeld om in het robuuste GORE-TEX PRO stretch te creëren. Conventionele stretch-laminaten baseren hun stretcheigenschappen op een mix van stretch en non-stretch vezels verwerkt tot met name gebreide buitenstoffen, maar deze benadering brengt enkele ongewenste eigenschappen met zich mee zoals beperkte robuustheid. En duurzamer geweven textiel geschikt voor GORE-TEX PRO bood weer geen stretch. Gore weet nu beiden te combineren: een laminaat met zowel betrouwbare robuustheid als elasticiteit. Voor deze elasticiteit worden de elastaanvezels niet langer verwerkt in de buitenstof maar in een dunne laag tussen die buitenstof en het membraan. Dit beschermt niet alleen de stretchcomponent tegen schade van buitenaf maar het maakt ook het gebruik van duurzamer geweven buitenstoffen mogelijk. Deze nieuwe technologie biedt 20% meer stretch, en daarmee een beter aansluitend jack mét volledig behoud van bewegingsvrijheid, zonder concessies op het gebied van waterdichtheid en duurzaamheid. Resultaten op testpoppen wijzen uit dat de verbeterde bewegingsvrijheid toeneemt wanneer er meer lagen onder de jas worden gedragen.
 • Superieure stretch zonder concessies aan robuustheid - op basis van een volledig nieuw productieproces.
 • 20% stretch bij 6 Newton trekkracht in de lengterichting voor waarneembare mobiliteitsverbetering.
 • Zeer robuust voor de zwaarste omstandigheden - veldtesten bevestigen dat aan de duurzaamheidsverwachtingen bij GORE-TEX PRO producten wordt voldaan met deze 3-laagse combinatie van op bewezen robuustheid geselecteerde buitenstoffen en de duurzame Micro Grid™ voering.
 • Zeer goed ademend - Breathability test ISO 11092: RET minder dan 13.
 • 40-denier buitenstof.


3. GORE-TEX PRO Most Breathable
Deze GORE-TEX PRO versie biedt optimaal ademend vermogen tijdens activiteiten met een hoge inspanningsgraad, met behoud van de robuustheid en waterdichtheid waar GORE-TEX PRO bekend om staat. Deze meest ademende versie komt met de lichtste laminaten ooit aangeboden in de GORE-TEX PRO categorie, door gebruik van 30-denier buitenstoffen plus de nieuwe solution dyed versie van de robuuste Micro Grid™ voering. Vergelijkbaar met de meest duurzame GORE-TEX PRO collectie biedt Gore ook in z'n meest ademende GORE-TEX PRO laminaatcollectie een ruime keuze aan gerecyclede en solution dyed buitenstoffen.
 • Extreem goed ademend - minimaliseert vochtophoping en bevordert de droogtijd van de baselayer, biedt extra comfort onder uiteenlopende omstandigheden.
 • Breathability test ISO 11092: RET minder dan 6.
 • Zeer robuust - veldtesten en ervaren atleten wereldwijd bevestigen dat deze laminaten geschikt zijn voor gebruik.
 • Lichtgewicht - bij gebruik van de nieuwe 30-denier buitenstof begint het laminaatgewicht nu bij 108 g/m2.
 • Verbeterde ecologische footprint door een solution-dyed Micro Grid™ voering en keuzemogelijkheden voor gerecyclede en solution-dyed buitenstoffen.


Verbeterde Ecologische Footprint
Life Cycle Assessments (LCA's) hebben uitgewezen dat de effectiefste manier om de ecologische footprint van een functioneel outdoorjack te minimaliseren het verlengen van de levensduur is. Daarom vormen kwaliteit, duurzaamheid en prestatie de pijlers onder onze producten. Tijdens het onderzoeks- en ontwikkelproces van het nieuwe GORE-TEX PRO zocht Gore naar manieren ter verbetering van de ecologische footprint bovenop de toegenomen duurzaamheid door de verbeterde stoftechnologie: dit werd bereikt door het toevoegen van een nieuwe solution-dyed Micro Grid™ voering aan de meest robuuste en meest ademende uitvoeringen. In tegenstelling tot gebruikelijke verfprocessen vermindert solution dyeing het waterverbruik aanzienlijk, wat op zijn beurt weer de CO2-uitstoot tijdens het proces terugdringt. Gore bewerkstelligde dit met behoud van het hoge prestatieniveau en de duurzaamheid waar zijn voeringen al om bekend stonden, plus de soepele glij-eigenschappen over verschillende onderlagen.

De nieuwe solution-dyed Micro Grid™ geweven voering, verkrijgbaar bij GORE-TEX PRO Most Rugged en GORE-TEX PRO Most Breathable, biedt ten opzichte van de bestaande voering dezelfde prestaties maar een verbeterde ecologische footprint:
 • 47.2% Waterreductie.
 • 1.6% CO2 reductie.


Het nieuwe GORE-TEX PRO biedt, eveneens bij GORE-TEX PRO Most Rugged en GORE-TEX PRO Most Breathable, een keuze uit zes nieuwe solution-dyed buitenstoffen met de volgende verbeterde waarden:
 • 49.7% Waterreductie.
 • 1.9% CO2 reductie.

Gore biedt negen nieuwe GORE-TEX PRO laminaten aan met gerecyclede buitenstoffen, verkrijgbaar in alle drie de nieuwe categorieën.

De nieuwe GORE-TEX PRO stoffen zijn vanaf heden verkrijgbaar via een select aantal high-end merken waaronder Arc'teryx, Mammut, Mountain Equipment, Peak Performance, Haglöfs, RAB, Norröna en Patagonia.

Voor meer informatie: https://www.gorefabrics.com/

Andere recente nieuws-items met betrekking tot Gore:

Andere recente nieuws-items met betrekking dezelfde productgroep:

Dit materiaal-nieuws kun je gratis opnemen op je eigen site, als je gebruik maak van de RSS-feed: RSS-feed.
Lees hier meer over de Hiking-site.nl RSS-feeds.

Het feit dat producten worden vermeld in de nieuws-items wil niet zeggen dat ze ook daardwerkelijk zijn uitgetest door de beheerder(s) van deze site. De informatie is in bijna alle gevallen beschikbaar gesteld door de fabrikant/importeur.