Home » Navigatie » Routes plannen » Voorbeeldroute

Voorbeeldroute

Onderstaand fragment maakt deel uit van een twee-daagse hike in de Ardennen, nabij het dorpje Herbeumont.

Voorbeeldroute

De zwarte lijn is een stuk van de route, de rode lijn is de veilige route. Dit zijn namelijk de wegen die leiden naar de dichtst bijzijnde dorpen. Het stuk dat op het bovenstaande deel van de kaart staat afgebeeld is de eerste dag. De punten van de route die zijn gemarkeerd zijn kenmerkende punten die de route bepalen:

1.vertrekpunt/eindpunt

Het vertrekpunt en eindpunt van de route ligt in het midden van het dorp Herbeumont. Dat heeft als voordeel dat de auto redelijk veilig kan worden geparkeerd, alle deelnemers kunnen het beginpunt makkelijk vinden en als eindpunt een dorp nemen zorgt er tevens voor dat je na de hike meteen een biertje kunt nemen om de sterke verhalen nog eens door te nemen.

2. brug

Na een eenvoudige start door makkelijk begaanbaar terrein loopt de route over een hoge brug die zorgt voor een wijd uitzicht. Nu iedereen warm is gelopen, kan hier eventeel nog wat aan de schoenen en rugzakken worden versteld voordat de route in iets ruiger terrein verder gaat.

3. en 4. tunnel

Na een tijdje te hebben gewandeld staan we bij 3. aan de ingang van een 1300 meter lange tunnel. Deze zorgt voor het hechter worden van de groep (door een gepland tekort aan zaklampen!). Bij 4. komen we weer uit de tunnel en gaan we richting de weg die als veilige route geldt.

5. uitzichtpunt

Na een korte maar heftige beklimming staan we hier aan de top met een uizicht over de rivier waar we straks doorheen zullen waden.

6. doorwaadplaats

Omdat bij dit punt een natuurlijke dam is ontstaan in de rivier gaan we hier het water door. Aan de overkant houden we stil voor het laten drogen van de kleren die tijdens de overtocht zijn natgeworden.

7. waterval

Vanaf punt 6 hebben we langs de rivier gelopen om weer een beetje op adem te komen. Vlak voor punt 7 gaan we langs een waterval omhoog klimmen om bovenaan opnieuw te rusten.

8. overnachtingsplek

Nadat we dwars door de bossen zijn getrokken sinds punt 7 en enkele heuvels hebben beklommen, slaan we het kamp op in punt 8. Hier stroomt een klein riviertje voor het nodige water, is er uitzicht naar alle kanten vanaf een hoge rotspunt en kunnen we schuilen in een verlaten houthakkershut als het nodig mocht zijn.

Bovenstaande punten zijn in de echte route ook gebruikt. Omdat er in de vroege middag pas kon worden begonnen met de tocht, is dit stuk vrij kort maar toch een beetje heftig gehouden. Op die manier kan er toch worden geproefd van het actief buitenzijn zonder meteen dagen onderweg te zijn.