Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Bergans Sirdal pants

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 17-01-2011, 04:11

Bergans Sirdal pants

De Sirdal pants van Bergans is een comfortabele shellbroek voor in de winter. Zelf gebruik ik ‘m voornamelijk bij het sneeuwschoenwandelen of winterse hikes. De broek is zo sterk als een tank en geeft toch voldoende bewegingsvrijheid om prettig te zitten tijdens de inspanning van het sneeuwschoenwandelen.

Hoog draagcomfort

Naast de bescherming tegen weer en wind is voor mij het draagcomfort van een winterbroek ook zere belangrijk. Daarin slaagt de Sirdal pants met vlag en wimpel. Het materiaal is iets elastisch en voelt redelijk prettig aan. Dat laatste is niet zo van belang, want in de regel heb ik er een lange onderbroek onder aan, maar in die paar moment dat ik de broek direct op de huid heb gedragen was het niet opvallend onprettig. De broek is voorzien van voorgevormde knieën en verstevigde patches op de enkels. Een afneembaar paar bretels houdt ‘m op z’n plek tijdens het lopen.

Goede ventilatie

Aan beide zijden van de broek zijn ‘ventilatie-roosters’ geplaatst. Deze heb ik nagenoeg altijd open staan, om zo een prettig klimaat in de broek te behouden. Alleen bij heel slecht weer sluit ik ze af met de rits. De andere zakken van de broek zijn ook goed met ritsen af te sluiten en voorzien van een flap tegen inregenen van water.

Overige winterfeatures

Wat dit een echte winterbroek maakt zijn de toevoeging van de ingebouwde sneeuwvangers bij de enkels en de RECCO-reflector op het been. Dankzij de sneeuwvangers hoef je geen extra gamaschen aan te doen tijdens het sneeuwschoenwandelen. De RECCO-reflector zorgt er voor dat een reddingsdienst je gemakkelijker kan vinden in de sneeuw in geval van een lawine. Heb ik gelukkig nooit nodig gehad en hoop ik ook zo te houden… Bij de enkels zijn er verder ritsen geplaatst om de broek daar een stuk te openen zodat je hem aan kunt doen zonder eerst je schoenen uit te doen. Deze ritsen zijn voorzien van een flap en lopen tot ongeveer de knieën door.

Gemaakt van Dermizax

De Sirdal pants is gemaakt van het Dermizax membraan (3-laags). Daardoor is de broek extreem waterdicht, winddicht en toch heel elastisch voor een goede bewegingsvrijheid. Transpiratievocht wordt goed afgevoerd, zelfs bij behoorlijk inspannende sneeuwschoenwandeltochten had ik nauwelijks last van vocht aan de binnenkant van de broek. Een ander voordeel van dit materiaal is dat het niet met een speciaal wasmiddel gewassen hoeft te worden. Zolang je maar geen wasverzachter toevoegt is het ok.

Conclusie: een heerlijke winterbroek

De Bergans Sirdal pants is voor mij een prima winterbroek. De extra sneeuwvangers, de bewegingsvrijheid en het feit dat je goed beschermd bent tegen weer en wind maken hem helemaal compleet. Hij weegt bijna 900 gram, dus wat aan de zware kant, maar daar krijg je dan ook een goede bescherming van een stevige broek voor terug. De prijs was even schrikken (340 euro), maar ik ga ervan uit dat ik er vele jaren plezier van zal hebben. Al met al ben ik erg tevreden over deze winterbroek van Bergans.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.bergans.no/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: