Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Gerber Exchange-a-Blade

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 10-03-2011, 12:43

Gerber Exchange-a-Blade

Je kent het wel, fijn op je kampeerstek aangekomen tijdens een gezellig weekeindje met bv scouting dan wil je wel een lekker vuurtje stoken. Of tijdens een weekeindje “survivallen” moet je toch echt een halve boom doorzagen.

Voorheen deed ik dat dus met het zaagje op mijn oude vertrouwde Wenger Hunter, prima maar dat is wel erg klein. Enige jaren geleden werd ik dus ook aardig verrast met een echte zaag van Gerber. Beroeps halve was ik reeds bekend met de heel erg mooie zagen van Silky en deze klapzaag blijkt erg dicht bij deze professionele zagen te komen.

Deze klapzaag is eigenlijk niet anders dan een uitvergroot “zakmes”, je kunt immers het blad inklappen en er zit een goed werkende lockout op. Het heft is gemaakt van een glasvezel versterkt kunststof en is ingezet met een stukje rubber wat er voor zorgt dat de zaag niet zomaar uit je vingers schiet tijdens het zagen. Deze zaag is voorzien van een slim schroef systeempje waarmee je het lemmet kunt losmaken zodat je deze kunt schoonmaken of vervangen voor een ander (type) blad. De exchange-a-blades zijn er in verschillende smaken, voor het zagen van hout tot een versie speciaal voor de jacht (?).

Gebruik

Ik heb dit zaagje al een behoorlijk aantal jaren en heb deze dan ook in erg veel verschillende settings gebruikt, oa tijdens wandeltochtjes maar ook tijdens scouting activiteiten. Maar ook thuis doet ie prima werk tijdens het snoeien van allerlei houtige gewassen.

Ik heb deze zaag denk ik een jaar of 8 in bezit en hij is nog steeds bijna net zo scherp als op de dag dat ik deze kreeg. De zaagsnede is redelijk breed. Van wat voor metaal het is gemaakt? Geen idee maar het is in ieder geval een met een hoog koolstof gehalte want je moet de boel wel aardig bijhouden anders krijg je nogal snel plekken op het staal. Voordeel is wel dat het zaagblad erg hard is.

Het zaagje beschikt over een lockout knop die goed verzonken is en er voor zorgt dat je het blad niet per ongeluk uit of in kan klappen. Zodoende kun je het zaagje gemakkelijk van een afstand in je rugzak gooien en hoef je tijdens het zagen niet bang te zijn dat deze dicht klapt.

Conclusie

Je kunt duidelijk merken dat Gerber een broertje is van Fiskars, zowel een aantal handbijltjes alsmede deze zagen komen voort uit de uitstekende keuken van Fiskars, ik ben wel aardig fan van deze productlijn. Als je geen keukenbijltje meewilt slepen of met enige regelmaat een dikke tak wilt doorzagen dan is dit zeker een van de betere klap/schuif/opvouw zaagjes die je voor een aardige prijs kunt op doen

Prijs zo rond de 35 euro.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.gerbergear.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: